Είναι υγιεινά τα κατεψυγμένα λαχανικά; Ένα crash test με τα φρέσκα προϊόντα

Ποια να προτιμήσεις ανάμεσα σε φρέσκα και κατεψυγμένα λαχανικά;

λαχανικά unsplash

Συνεργάστηκαν οι Αργυρώ Πετροπούλου, τεχνολόγος τροφίμων και Σοφία Κόντη, διαιτολόγος-διατροφολόγος (healthnutritionbalance.gr).

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα παίρνουν αξία! Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας και μπορείς να τα έχεις στο τραπέζι σου χωρίς ενοχές – τουλάχιστον όποτε δεν έχεις την εναλλακτική των φρέσκων. Δε χρειάζεται να έχουμε πανδημία κορονοϊού για να γεμίσουμε την κατάψυξη με κατεψυγμένα λαχανικά. Τα δημοφιλή αυτά "σακουλάκια" είναι μια πολύ συνηθισμένη επιλογή για ένα φρεσκομαγειρεμένο και θρεπτικό φαγητό με βάση τα λαχανικά για τους περισσότερους από εμάς.

Φυσικά, τα φρέσκα λαχανικά έχουν επίσης τη θέση που τους αξίζει στο τραπέζι και στη διατροφή μας. Ωστόσο, δεν είναι πάντα διαθέσιμα στο σπίτι και μερικές φορές αναρωτιόμαστε αν είναι καλύτερο ένα φρέσκο λαχανικό από την άλλη άκρη της Γης ή ένα κατεψυγμένο από την Πελοπόννησο. Τα ερωτήματα αυτά χρειάζονται απαντήσεις από ανθρώπους που γνωρίζουν. Γι’ αυτό κι εμείς τα θέσαμε στη διαιτολόγο-διατροφολόγο Σοφία Κόντη και την τεχνολόγο τροφίμων Αργυρώ Πετροπούλου. Οι απαντήσεις τους θα σε βοηθήσουν να κάνεις τις καλύτερες επιλογές για σένα και την οικογένειά σου.

Φρέσκα ή κατεψυγμένα; Ποια είναι πιο υγιεινά;

Η σημερινή πεποίθηση είναι ότι τα άψητα φρέσκα προϊόντα είναι πιο θρεπτικά από τα κατεψυγμένα, αλλά αυτό δεν αληθεύει στην πραγματικότητα ή, τουλάχιστον, δεν ισχύει πάντα. Στο πλαίσιο μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Food Composition and Analysis, ερευνητές σύγκριναν φρέσκα και κατεψυγμένα προϊόντα αναφορικά με τη θρεπτική τους αξία. Οι διαφορές ήταν ελάχιστες ή και απούσες. Για την ακρίβεια, η έρευνα έδειξε ότι τα φρέσκα προϊόντα μετά από 5 ημέρες παραμονής στο ψυγείο έχουν χαμηλότερη διατροφική αξία συγκριτικά με τα κατεψυγμένα. Και για να γίνει ακόμα πιο δύσκολη η απάντηση στο τι είναι πιο υγιεινό, το είδος των λαχανικών που αγοράζεις παίζει ρόλο στο αν πρέπει να τα προτιμήσεις στη φρέσκια ή στην κατεψυγμένη εκδοχή τους. Σε μελέτη στο Journal of Agricultural and Food Chemistry επισημαίνεται ότι ο φρέσκος αρακάς είχε περισσότερη ριβοφλαβίνη από τον κατεψυγμένο, αλλά το κατεψυγμένο μπρόκολο είχε περισσότερη από αυτή τη βιταμίνη του συμπλέγματος Β απ’ ό,τι το φρέσκο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, στη συγκεκριμένη μελέτη τους ότι το κατεψυγμένο καλαμπόκι και τα πράσινα φασόλια είχαν περισσότερη βιταμίνη C από τα φρέσκα ισοδύναμά τους.

Πότε τα φρέσκα προϊόντα χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά;

Η διαδικασία συγκομιδής μπορεί να ευθύνεται για την απώλεια θρεπτικών συστατικών των φρέσκων λαχανικών. Η φρεσκάδα μιας ντομάτας ή μιας φράουλας δε μετριέται από τη στιγμή που φτάνει στο ράφι του μανάβικου, αλλά ξεκινά αμέσως μετά τη συγκομιδή. Μόλις συλλεχθεί ένα φρούτο ή ένα λαχανικό, αρχίζει να απελευθερώνει θερμότητα και να χάνει νερό (μια διαδικασία που ονομάζεται αναπνοή) επηρεάζοντας τη θρεπτική του ποιότητα. Στη συνέχεια τα σπρέι ελέγχου των παρασίτων, η μεταφορά, ο χειρισμός και ο χρόνος συμβάλλουν στην απώλεια ορισμένων από τα αρχικά θρεπτικά συστατικά των φρέσκων προϊόντων τη στιγμή που φτάνουν στο κατάστημα. Και όσο τα προϊόντα αυτά υπόκεινται επεξεργασία τόσο περισσότερη από τη θρεπτική τους αξία χάνουν. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food Chemistry βρέθηκε ότι οι φρέσκες σαλάτες σε συσκευασμένα σακουλάκια, για παράδειγμα, χάνουν έως και 86% της βιταμίνης C μετά από 10 ημέρες στο ψυγείο.

Γιατί να προτιμήσεις τα κατεψυγμένα προϊόντα;

Τα κατεψυγμένα προϊόντα επιβραβεύονται από τους καταναλωτές για πολλούς λόγους: βασικό πλεονέκτημα αποτελεί το ότι είναι διαθέσιμα όλους τους μήνες του χρόνου. Επιπλέον, υπάρχει ποικιλία προϊόντων, παρέχουν επαρκείς πληροφορίες στη συσκευασία, είναι πρακτικά στη χρήση και αποτελούνται από εξαιρετικές πρώτες ύλες. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η κατανάλωση κατεψυγμένων προϊόντων συμβάλλει στη μείωση των αποβλήτων λόγω της μεγάλης μέσης διάρκειας ζωής τους, περίπου 15- 18 μήνες, επομένως, δεν πετάμε τόσα χαλασμένα τρόφιμα.

Είναι υγιεινά τα κατεψυγμένα λαχανικά και πόσο ασφαλή είναι;

Σε βιομηχανικό επίπεδο τα τρόφιμα, για να καταψυχθούν, περνούν πρώτα από το τούνελ κατάψυξης. Σύμφωνα με την επίσημη οδηγία, κάθε σημείο του τροφίμου πρέπει να φτάσει στους -18°C στο λιγότερο δυνατό χρόνο. Έτσι, και με τις σωστές συνθήκες συσκευασίας και αποθήκευσης τα τρόφιμα διατηρούν αναλλοίωτα όλα τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά. Η ορθή τήρηση των διαδικασιών παραγωγής, συσκευασίας και συντήρησης εγγυάται την υγιεινή και την ασφάλεια των κατεψυγμένων τροφίμων. Όλοι οι μικροοργανισμοί που μπορεί να υπάρχουν στα τρόφιμα, όταν βρεθούν σε θερμοκρασίες μικρότερες των -10°C , αδρανοποιούνται και έτσι δεν έχουμε αλλοίωση και υποβάθμιση των προϊόντων, οπότε αυξάνουμε το χρόνο ζωής τους. Στις θερμοκρασίες αυτές οι μικροοργανισμοί δεν καταστρέφονται, απλά "κοιμούνται", και για το λόγο αυτόν ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην απόψυξη των κατεψυγμένων προϊόντων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στην περίπτωση των κατεψυγμένων λαχανικών η χρήση συντηρητικών προσθέτων δεν είναι ο κανόνας. Κυρίως πραγματοποιείται είτε άμεση κατάψυξη των λαχανικών στη φυσική τους μορφή είτε προηγείται ζεμάτισμα με ατμό –η λεγόμενη "λεύκανση" των λαχανικών–, προκειμένου να διακοπεί οποιαδήποτε ενζυμική δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει κάποια αλλοίωση.

Κατεψυγμένα λαχανικά στον ατμό 

Σύμφωνα με την έρευνα στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, το μαγείρεμα στον ατμό είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών σε πολλά τρόφιμα, όπως το μπρόκολο. Αυτή η μέθοδος μαγειρέματος αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών, βιταμινών του συμπλέγματος Β και φυτοχημικών, όπως τα καροτενοειδή.

Πώς να διατηρήσεις τα φρέσκα λαχανικά περισσότερο: 

* Φύλαξε αυτά στο συρτάρι του ψυγείου σου: Μήλο, μούρα, μπρόκολο, καρότο, μελιτζάνα, πιπεριές, μαρούλι, αγγούρι, πράσινες σαλάτες * Διατήρησέ τα εκτός ψύξης (όχι κομμένα): Ντομάτα, μπανάνα, πατάτα, κρεμμύδι, πεπόνι, καρπούζι, μικρά φρούτα εποχής Φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα; Ποια είναι η σωστή επιλογή σε κάθε περίπτωση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i