Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι βασικές διατροφικές αλλαγές για την προστασία του πλανήτη

Υπάρχει μόνο ένας πλανήτης και αυτόν θα κληρονομήσουμε στα παιδιά μας. Με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, μπορούμε να τον αφήσουμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος iStock

Aπό τη Δήμητρα Γλυνού, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc Διατροφή, Δημόσια Yγεία και Πολιτικές (cibus.gr)

Πιθανόν ήδη γνωρίζεις ότι μια διατροφή χωρίς κορεσμένα λιπαρά, μη επεξεργασμένα αμυλούχα τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά θα είναι ευεργετική για την υγεία σου. Ξέρεις όμως ότι οι ίδιες απλές αλλαγές διατροφής θα μπορούσαν, επίσης, να προστατέψουν τον πλανήτη; Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων είναι υπεύθυνη για τεράστιες εκπομπές αερίων που καταστρέφουν το κλίμα, καθώς και για την ανάληψη κρίσιμων πηγών νερού και φυσικού χώρου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παραγωγή και η διανομή τροφίμων και ποτών συμβάλλει στο 20% των εκπομπών άνθρακα του πλανήτη κάθε χρόνο. Υπάρχουν πολλές κλιματικές επιπτώσεις που συνδέονται με την παραγωγή τροφίμων. Μερικές από αυτές είναι η πρόσθετη ενέργεια που απαιτείται για την καλλιέργεια φυτών έξω από τη συνήθη εποχή τους, το ότι χρειάζεται περισσότερη γη για την εκτροφή ζώων απ’ ό,τι για καλλιέργειες, αλλά και οι εκπομπές αερίων από τα ίδια τα ζώα καθώς χωνεύουν τα τρόφιμά τους.

Η σωστή επιλογή των τροφίμων μας, εκτός από την καλύτερη υγεία, θα συνέβαλε στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την παραγωγή τροφίμων, ακόμα και στη σταθερότητα της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Για παράδειγμα, η μειωμένη κατανάλωση κρέατος θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη χρήση νερού. Σύμφωνα με τον Arlin Wasserman, ιδρυτή της παροχής συμβουλών για τα τρόφιμα Changing Tastes, οι Αμερικανοί σήμερα λαμβάνουν περίπου το 15% της πρωτεΐνης τους από φυτικές πηγές.

Η μετατόπιση στο 25% θα μπορούσε να εξοικονομήσει νερό για την παροχή δύο τρίτων της υδροδότησης της Καλιφόρνιας. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να πάρεις την απόφαση να αλλάξεις τον τρόπο ζωής και διατροφής σου, όταν δε βλέπεις άμεσα την αλλαγή στο βάρος σου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβεις το όφελος.

Τι θα ήταν καλό να μειώσεις

▶ Συσκευασμένα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας: Εκτός από τα πρόσθετα σάκχαρα και το αλάτι, τα τρόφιμα που είναι συσκευασμένα σε πλαστικό μπορεί να προσθέτουν μια μερίδα επιβλαβών χημικών ουσιών.

▶ Εμφιαλωμένο νερό: Οι έρευνες δείχνουν ότι φαίνεται να προσφέρει πολύ περισσότερες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα οφέλη για την υγεία.

▶ Νωπά ψάρια: Ενώ τα φρέσκα ψάρια που αλιεύονται τοπικά μπορούν να είναι μια καλή επιλογή, τα φρέσκα ψάρια είναι συχνά η λιγότερο βιώσιμη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον τόνο και το σολομό.

▶ Συμβατικά πουλερικά, χοιρινό κρέας, βόειο κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα: Η διατροφή των ζώων που εκτρέφονται μαζικά έχει σημαντικά υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα και νερού απ’ ό,τι η εκτροφή σε βοσκοτόπια. Απαιτεί, επίσης, χρήση αντιβιοτικών και επηρεάζει αρνητικά, εκτός από το ίδιο το κρέας, τη γη και το νερό.

Τι θα ήταν καλό να καταναλώνεις:

▶ Όσπρια: Γεμάτα με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ, τα όσπρια είναι διαθέσιμα παντού, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και έχουν σχετικά μικρό αποτύπωμα άνθρακα.

▶ Σαρδέλα: Αυτό το μικρό ψάρι είναι βιώσιμο και γεμάτο Ω3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D.

▶ Βιολογικά φρούτα και λαχανικά: Πολλά συμβατικά καλλιεργημένα φρούτα και λαχανικά καλύπτονται από υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Οι συμβατικές φράουλες, για παράδειγμα, εξακολουθούν να καλλιεργούνται με 1,3-διχλωροπροπένιο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

▶ Λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι: Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν μόνο περίπου το 15% της πρωτεΐνης τους από τα φυτά. Φαίνεται πως το 25% θα μπορούσε να ενισχύσει τόσο την ατομική υγεία όσο και την υγεία του πλανήτη. Οι επιλογές των φυτικών πρωτεϊνών που είναι εύκολο να ενσωματωθούν στη διατροφή σου περιλαμβάνουν σπόρους chia, κινόα, πλιγούρι, κεχρί, φιστίκια, τόφου.

▶ Αβγά από κότες που έχουν εκτραφεί σε βοσκοτόπους: Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα αβγά από κότες που έχουν εκτραφεί σε βοσκοτόπους περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Α και περισσότερα Ω3 λιπαρά οξέα απ’ ό,τι τα αβγά που παράγονται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Επίσης, τείνουν να έχουν περισσότερη γεύση και πρωτεΐνη. Τα αβγά είναι, επίσης, μία από τις πιο φιλικές προς το κλίμα τροφές, σε αντίθεση με άλλες πηγές ζωικών πρωτεϊνών.

▶ Μικρές ποσότητες βόειου κρέατος υψηλής ποιότητας και γαλακτοκομικά προϊόντα: Η έρευνα έχει δείξει ότι το κρέας από τα βοοειδή που τρέφονται με χόρτο έχει μετρήσιμα περισσότερα αντιοξειδωτικά και λιγότερα φλεγμονώδη λιπαρά οξέα από τα βοοειδή που τρέφονται με σιτηρά. Όσο για το γάλα από αγελάδες που τρέφονται με χόρτο, είναι υψηλότερο στο άλφα-λινολενικό οξύ, ένα λίπος Ω3 που μειώνει τη φλεγμονή και συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2. Και στις δύο περιπτώσεις, η σίτιση χόρτου μειώνει δραματικά τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο μιας αγελάδας.

Πώς θα προστατεύσουμε το περιβάλλον; Καθημερινές συνήθειες για οικολογική συνείδηση

Πώς επηρεάζει η ρύπανση την επιδερμίδα και οι τρόποι αντιμετώπισης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i