Τα 8 βότανα που κάνουν detox και σε κρατούν υγιή

Για περισσότερη ενέργεια, καθαρή επιδερμίδα, καλύτερο ύπνο, βελτιωμένη πέψη και ισορροπημένο υγιές σώμα, αυτά τα βότανα θα σε υποστηρίξουν.

medmelon istock

Εάν θέλεις να καθαρίσεις με ήπιο τρόπο ολόκληρο το σώμα σε κυτταρικό επίπεδο και να ενισχύσεις τα όργανα που συμμετέχουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, αυτά τα βότανα θα σε βοηθήσουν. Εκτός αυτού, μάθε και τι άλλα οφέλη έχουν, σύμφωνα με έρευνες.

1 Αγιάγκαθο ή Κνίκα

agiagkatho
istock

Από τις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου, της Νότιας Αμερικής και της Νότιας Αφρικής,

Tι δείχνουν οι έρευνες 
Το αγιάγκαθο έχει πικρό άρωμα και γεύση, γνωστή ως cnicin, η οποία αυξάνει τη ροή των γαστρικών υγρών, ανακουφίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσπεψία και τους πονοκεφάλους που συνδέονται με τη συμφόρηση του ήπατος. Αν και πικρό, το φυτό είναι βρώσιμο, και η ουσία cnicin έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

  • Βοηθά στην περίοδο της γαλουχίας: Πιστεύεται ότι αυξάνει τις ορμόνες προλακτίνη (η οποία ενισχύει την παροχή γάλακτος) και ωκυτοκίνη (η οποία επιτρέπει την απελευθέρωση γάλακτος από τις θηλές).
  • Προστατεύει από βακτηριακή μόλυνση: Η έρευνα δείχνει ότι το βότανο μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση ορισμένων κοινών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του Staphylococcus aureus. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medicinal Chemistry, η cnicin συνδέεται με τα βακτήρια με μοναδικό τρόπο, εμποδίζοντας τα ένζυμα που απαιτούνται για τη βακτηριακή αντιγραφή. Με αυτόν τον τρόπο, τα βακτήρια δεν μπορούν να αναπαραχθούν και γρήγορα πεθαίνουν. Τα αποτελέσματα των ερευνών το θεωρούν αξιόπιστο ως τοπικό αντιβακτηριακό. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει και σε μυκητιασική λοίμωξη.
  • Μπορεί να προστατεύει από κάποια είδη καρκίνου: Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας περιορίζεται σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων, μερικές από τις οποίες έχουν δείξει ότι η cnicin δεν είναι τοξική για το Mycobacterium tuberculosis (TB) ή τα καρκινικά κύτταρα του μαστού. 

2. Φύκι Kelp

kelp
istock

Το Φύκι Kelp (Laminaria digitata) περιέχει άλατα αλγινικού οξέος, που καταπραΰνουν και καθαρίζουν το έντερο και εξουδετερώνουν τα βαρέα μέταλλα και την ακτινοβολία (ακόμα και από πεδία τηλεοράσεων, υπολογιστών κ.ά.). 

Tι δείχνουν οι έρευνες 
Η φλεγμονή και το στρες θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για πολλές χρόνιες παθήσεις. Η προσθήκη τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τους. Το φύκι Kelp είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, και περιέχει καροτενοειδή και φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν ασθένειες.

  • Συμβάλλει στην απώλεια βάρους: Περιέχει μια φυσική ίνα που ονομάζεται αλγινίνη. Μελέτες υποδεικνύουν ότι εμποδίζει το έντερο να απορροφά λίπος. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Chemistry διαπίστωσε ότι το αλγινικό θα μπορούσε να βοηθήσει στον αποκλεισμό της λιπάσης - ένα ένζυμο που αφομοιώνει το λίπος - έως και 72%
  • Προλαμβάνει τον διαβήτη: Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes, Obesity, and Metabolism διαπίστωσε ότι μια καροτενοειδής ένωση στους χλωροπλάστες των καφέ φυκιών που ονομάζεται φουκοξανθίνη μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους σε άτομα με παχυσαρκία. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι το Kelp επηρεάζει τη διαχείριση του γλυκαιμικού συστήματος και μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

3. Ραβέντι

raventi
istock

Το ραβέντι (Rheum Palmatum, Rheum Officinale) έρχεται από την Κίνα, το Θιβέτ και τη Νότια Ρωσία, "καθαρίζει" το ήπαρ και θεωρείται ασφαλές και αποτελεσματικό καθαρτικό.

Τι δείχνουν οι έρευνες
Tα πράσινα φύλλα του φυτού θεωρούνται συχνά τα πιο δηλητηριώδη λόγω της υψηλής συγκέντρωσης οξαλικού οξέος. Ωστόσο, άλλα χημικά συστατικά του φυτού είναι επίσης τοξικά. Το φαρμακευτικό ραβέντι αποτελείται από το αποξηραμένη ρίζα.

  • Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου: Το ραβέντι περιέχει σεννοσίδες, που χρησιμοποιούνται ως καθαρτικό, η εμοδίνη (Emodin) και άλλες ανθρακινόνες που περιέχει ασκούν δράση στο έντερο. H εμοδίνη μεταβολίζεται στο παχύ έντερο από εντερικά βακτήρια και μετατρέπεται σε αγλυόνη, η οποία ασκεί διάφορες επιδράσεις στην απορρόφηση, την έκκριση και την κινητικότητα και επίσης αυξάνει την περισταλτικότητα του εντέρου χωρίς να επηρεάζει το στομάχι ή το δωδεκαδάκτυλο.
  • Μειώνει τη χοληστερόλη: Το ραβέντι φαίνεται να είναι μια πιθανή πηγή διαιτητικών ινών με δράση μείωσης των λιπιδίων ενώ έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ: Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική ισχυρίζεται ότι βελτιώνει τη μνήμη αν και δεν υπάρχουν κλινικές δοκιμές.
  • Είναι αντιμικροβιακή: Τα παράγωγα ανθρακινόνης του ραβέντι έχουν χρησιμοποιηθεί ως αντιμυκητιακά ενώ έχει in vitro αντιμικροβιακή δράση έναντι ενός ευρέος φάσματος gram-αρνητικών και gram-θετικών βακτηρίων.

4. Κόκκινο τριφύλλι

clover
istock

Προέρχεται από την Ευρώπη και τη Βόρειο Αφρική και είναι ένα από τα παλιότερα γνωστά βότανα. Το κόκκινο τριφύλλι είναι αντιοξειδωτικό, καθαρίζει το αίμα και διευκολύνει την αποβολή των τοξινών μέσω του δέρματος, των νεφρών και των εντέρων.

Τι δείχνουν οι έρευνες

  • Μειώνει τις εξάψεις στην εμμηνόπαυση: Τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση και πιστεύεται ότι οι ισοφλαβόνες μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις.Αρκετές μελέτες υποδηλώνουν ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εξάψεις. Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση του 2021 (συλλογή μελετών) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εκχύλισμα ισοφλαβόνης κόκκινου τριφυλλιού μείωσε τον αριθμό των εξάψεων ανά ημέρα. 
  • Μειώνει την υψηλή χοληστερόλη: Μια συστημική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση του 2018 διαπίστωσε ότι άτομα σε εμμηνόπαυση ή μετάβαση σε εμμηνόπαυση που έλαβαν κόκκινο τριφύλλι για τέσσερις μήνες έως ένα χρόνο εμφάνισαν σημαντική αύξηση στη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) ή καλή χοληστερόλη και μείωση της συνολικής και λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), ή κακή χοληστερόλη.

5 Νεροκάρδαμο

water
istock

Προέρχεται από την Ευρώπη, αλλά μπορεί να βρεθεί επίσης σε πολλά μέρη στη Βόρεια Αμερική. Το νεροκάρδαμο είναι ένα αποτοξινωτικό βότανο βαρέων μετάλλων και πλούσια πηγή χλωροφύλλης για τον καθαρισμό του αίματος.

Τι δείχνουν οι έρευνες

  • Διατηρεί την υγεία των οστών: Ένα φλιτζάνι νεροκάρδαμο παρέχει πάνω από το 100% της ΣΗΠ για βιταμίνη Κ, μια λιποδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για την πήξη του αίματος και τα υγιή οστά. Το νεροκάρδαμο περιέχει επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνης Ε, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, παντοθενικού οξέος, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, νατρίου και χαλκού.
  • Μειώνει τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες: Το νεροκάρδαμο είναι γεμάτο με φυτικές ενώσεις που ονομάζονται αντιοξειδωτικά και προστατεύουν από τη βλάβη των κυττάρων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι επιβλαβή μόρια που οδηγούν σε οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες έχει συσχετιστεί με πολλές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, μελέτες έχουν συνδέσει τα αντιοξειδωτικά του νεροκάρδαμου με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.
  • Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού: Χάρη στα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C που περιέχει (15 mg βιταμίνης C ανά φλιτζάνι), είναι το 20% της ΣΗΠ για τις γυναίκες και το 17% για τους άνδρες. Η βιταμίνη C είναι γνωστή για τις ευεργετικές της επιδράσεις στην υγεία του ανοσοποιητικού. Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη C έχει συνδεθεί με μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού και αυξημένη φλεγμονή.

6. Φτελιά

ftelia
istock

Ο εσωτερικός φλοιός της φτελιάς ήταν το πλέον συχνά χρησιμοποιούμενο βότανο για την ανακούφιση πολλών προβλημάτων υγείας ήδη από τον 18ο και 19ο αιώνα, ενώ χρησιμοποιούνταν θεραπευτικά και από τους Ινδιάνους. Σήμερα, λόγω της υψηλής διατροφικής αξίας του, χρησιμοποιείται σε πρόγραμμα διατροφής για καταβεβλημένους οργανισμούς ενώ σε συνδυασμό με άλλα βότανα είναι ισχυρός σύμμαχος του πεπτικού συστήματος.

Τι δείχνουν οι έρευνες

  • Κάνει καλό στις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου: Ο φλοιός της φτελιάς είναι καταπραϋντικός και είναι βλεννοπροστατευτικός παράγοντας. Αυτό σημαίνει ότι καταπραΰνει τον βλεννογόνο του στομάχου και μειώνει τον ερεθισμό. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των συμπτωμάτων που σχετίζονται με φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).
  • Καταπραϋνει τον βήχα και τον πονόλαιμο: Η φτελιά περιέχει ένα κολλώδες μείγμα σακχάρων που δεν μπορεί να διασπαστεί από το ανθρώπινο έντερο. Πιστεύεται ότι είναι αντιβηχικό καθώς και για συμπτώματα άλλων παθήσεων του ανώτερου αναπνευστικού, όπως βρογχίτιδα ή άσθμα. 
  • Μειώνει τον ερεθισμό του ουροποιητικού συστήματος: Συνιστάται μερικές φορές σε άτομα που εμφανίζουν ανεξήγητη φλεγμονή στο ουροποιητικό, όπως εκείνοι με διάμεση κυστίτιδα. Η φτελιά καταπραΰνει την επένδυση του ουροποιητικού συστήματος και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των επώδυνων ερεθιστικών συμπτωμάτων. Ως ήπιο διουρητικό, βοηθά επίσης στην αύξηση της ροής των ούρων και στην αποβολή των αποβλήτων από το σώμα.

7. Κολιτσίδα

kolitsida
istock

Η κολλιτσίδα (arctium lappa) είναι γνωστή και ως αρκουδοβότανο. Το όνομά της arctium προέρχεται από την ελληνική λέξη "άρκτος” δηλαδή αρκούδα. Θεωρείται ως ένα από τα 8 ισχυρότερα βότανα στον κόσμο.

Τι δείχνουν οι έρευνες

  • Είναι αντιοξειδωτική δύναμη: Η ρίζα της κολλιτσίδας έχει αποδειχθεί ότι περιέχει πολλούς τύπους ισχυρών αντιοξειδωτικών, όπως η κερκετίνη, η λουτεολίνη και τα φαινολικά οξέα. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος από βλάβες που οφείλονται στις ελεύθερες ρίζες. Μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία και την πρόληψη μιας σειράς διαφορετικών καταστάσεων υγείας. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η ρίζα της κολλιτσίδας μείωσε τους φλεγμονώδεις δείκτες στο αίμα ασθενών με οστεοαρθρίτιδα.
  • Απομακρύνει τις τοξίνες από το αίμα: Μία από τις πιο κοινές χρήσεις της ρίζας της κολλιτσίδας ήταν ο καθαρισμός του αίματος. Πρόσφατα στοιχεία έχουν βρει ότι η ρίζα της κολλιτσίδας περιέχει ενεργά συστατικά που μπορούν να απομακρύνουν τις τοξίνες από την κυκλοφορία του αίματος.
  • Μπορεί να αναστέλλει ορισμένους τύπους καρκίνου: Η ρίζα της κολλιτσίδας, όπως αποδεικνύεται, μπορεί όχι μόνο να καθαρίσει το αίμα, αλλά και να αναστέλλει ορισμένους τύπους καρκίνου. Η έρευνα έχει επίσης βρει ότι η κολλιτσίδα είχε "ισχυρά ανασταλτικά αποτελέσματα" στην ανάπτυξη του καρκίνου που προκαλείται από καρκίνους όπως το καρκίνωμα του παγκρέατος. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η ρίζα της κολλιτσίδας παρεμβαίνει σημαντικά στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

8. Λάπαθο

lapatho
istock

Πρόκειται για υπακτικό, αφού συστήνεται κυρίως σε δυσκοιλιότητα ήπιας μορφής. Οι υπακτικές και καθαριστικές του ιδιότητες οφείλονται στις ανθρακινόνες που περιέχει. Περιέχει αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Τι δείχνουν οι έρευνες

  • Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς: Έρευνα σε ζώα δείχνει ότι το λάπαθο τροποποιεί ορισμένες οδούς που εμπλέκονται στη συσσώρευση αιμοπεταλίων - τη διαδικασία κατά την οποία τα αιμοπετάλια στο αίμα συσσωρεύονται - για να μειώσει το σχηματισμό θρόμβων αίματος.
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση: Άλλες μελέτες σε ζώα έχουν επίσης βρει ότι το εκχύλισμά του θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων για την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
  • Τέλος, το λάπαθο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία προάγουν την υγεία της καρδιάς.

Που θα τα βρεις και τα 8 βότανα

medmelon
MEDMELON

Το Flor Essence® είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βοτανικά εκχυλίσματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη βιομηχανία φυσικών τροφίμων/συμπληρωμάτων διατροφής. Εκατομμύρια μπουκάλια έχουν καταναλωθεί παγκοσμίως σε περισσότερες από 25 χώρες με πάνω από 1500 γραπτές μαρτυρίες από ικανοποιημένους πελάτες. Έχει έναν αιώνα επιτυχημένης χρήσης.

Αποτελεί μια παραδοσιακή φυτική φόρμουλα που δημιουργήθηκε για να καθαρίζει με ήπιο τρόπο ολόκληρο το σώμα σε κυτταρικό επίπεδο. Υποστηρίζει τα όργανα που συμμετέχουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στο να απομακρύνουν τις τοξίνες που συσσωρεύονται στα κύτταρα με την πάροδο του χρόνου και συγχρόνως παρέχει αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

MEDMELON

Το Flor Essence® της MedMelon μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ήπιο καθαριστικό των κυττάρων ή ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής προληπτικής ρουτίνας για διατήρηση της καλής υγείας.

Η φόρμουλα των 8 βοτάνων που περιέχει υποστηρίζει συνεργικά πολλαπλές οδούς αποβολής τοξινών. Η φόρμουλα είναι βασισμένη αρχικά σε μια παραδοσιακή φόρμουλα των Ινδιάνων Ojibwa και τελειοποιημένη μετά από χρόνια κλινικών μελετών της Rene Caisse και του Dr. Charles Brusch.

Οργανικό Προϊόν, Χωρίς γλουτένη, Kosher, Μη ΓΤΟ, Vegan

Περισσότερα: medmelon.gr


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i