iStock
Ενώ το ελαιόλαδο είναι γνωστό για τα οφέλη του, πρόσφατες έρευνες στρέφουν το ενδιαφέρον στα φύλλα της ελιάς, τα οποία φαίνεται να χαρίζουν εξίσου σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες. Τι είναι αυτό που κάνει τα φύλλα ελιάς τόσο ξεχωριστά και πώς μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις;
8 τροφές που είναι καλύτερες από πολυβιταμίνες (και εύκολες να προσθέσεις στη διατροφή σου)
Τι περιέχουν τα φύλλα ελιάς;
Τα φύλλα ελιάς έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά στη Μεσόγειο, κυρίως σε μορφή τσαγιού, για την αντιμετώπιση του πυρετού και της ελονοσίας. Αυτό που τα κάνει μοναδικά είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, με το πιο σημαντικό να είναι η ολευρωπεΐνη.
Σύμφωνα με έρευνες, η ολευρωπεΐνη προστατεύει τον οργανισμό σου από το οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλεί φθορά στα κύτταρα και συνδέεται με ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Τα φύλλα περιέχουν επίσης άλλες ευεργετικές ουσίες, όπως:
- Υδροξυτυροσόλη: ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
- Λουτεολίνη και απιγενίνη: γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.
- Βερβασκοσίδη: ένα ακόμα αντιοξειδωτικό με οφέλη για την υγεία.
Το πιο ενδιαφέρον; Τα φύλλα που είναι πιο πράσινα και νεαρά, όπως αυτά που συλλέγονται την άνοιξη, έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτών των ουσιών.
Τι λένε οι έρευνες για τα οφέλη τους;
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα φύλλων ελιάς μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση δεδομένων από 12 μελέτες με 819 συμμετέχοντες έδειξε ότι το εκχύλισμα φύλλων ελιάς βελτίωσε τους δείκτες υγείας της καρδιάς, όπως τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και η αρτηριακή πίεση. Το όφελος ήταν πιο έντονο για άτομα με υψηλή πίεση.
Άλλη ανασκόπηση, με 703 συμμετέχοντες, βρήκε θετικά αποτελέσματα στην καλή διαχείριση της γλυκόζης, αλλά τα συνολικά αποτελέσματα ήταν ασυνεπή. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη διαφορετική δοσολογία και τη διάρκεια των μελετών.
Η ειδικός Evangeline Mantzioris, Διευθύντρια του Προγράμματος Διατροφής και Επιστημών Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, τονίζει σε άρθρο της στο The Conversation ότι ενώ τα φύλλα ελιάς φαίνεται να έχουν θετικά αποτελέσματα, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε πλήρως τα οφέλη τους.
Πώς μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις;
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα φύλλα ελιάς με διάφορους τρόπους:
- Τσάι από φύλλα ελιάς: Απλώς βράσε τα φύλλα σε νερό. Ωστόσο, να ξέρεις ότι η γεύση τους είναι αρκετά πικρή λόγω των αντιοξειδωτικών.
- Σε smoothies ή σαλάτες: Μπορείς να προσθέσεις αλεσμένα φύλλα, αν και η πικράδα τους ίσως δυσκολέψει τη χρήση τους.
- Εκχύλισμα σε κάψουλες: Αυτή είναι η πιο δημοφιλής επιλογή. Οι έρευνες έχουν χρησιμοποιήσει δόσεις από 500 mg έως 1 g ημερησίως.
- Σε τρόφιμα: Ερευνητές έχουν προσθέσει το εκχύλισμα σε ψωμί και άλλα αρτοσκευάσματα, βελτιώνοντας τη γεύση και αυξάνοντας την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
Είναι ασφαλή;
Τα φύλλα ελιάς θεωρούνται γενικά ασφαλή. Οι μελέτες δείχνουν ότι μέχρι 1 γρ. εκχυλίσματος την ημέρα δεν προκαλεί παρενέργειες. Παρ’ όλα αυτά:
- Δεν υπάρχουν επίσημες οδηγίες για ασφαλείς δόσεις.
- Δόσεις άνω των 6,8 g την ημέρα μπορεί να είναι τοξικές.
- Δεν συνιστώνται για εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για την ασφάλεια.
Αν έχεις υψηλή πίεση, σακχαρώδη διαβήτη ή υψηλά λιπίδια στο αίμα, το εκχύλισμα φύλλων ελιάς μπορεί να είναι μια καλή προσθήκη στη διατροφή σου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συζητήσεις πρώτα με τον γιατρό σου, ειδικά αν παίρνεις φάρμακα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr