Κατάψυξη ωαρίων και υαλοποίηση: Πότε να την κάνεις και έχει σημασία η ηλικία;

Πολλές γυναίκες επιλέγουν τον προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο και την κατάψυξη ωαρίων. Μάθε πως η επιστήμη μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις ένα υγιές μωρό.

katapsiksi-oarion

Η κατάψυξη ωαρίων Το μεγάλο μέγεθος και το υψηλό ποσοστό νερού του ωαρίου έχουν συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα δημιουργίας "ρωγμών" κατά την ψύξη-απόψυξη των ωαρίων με πιθανή συνέπεια την καταστροφή του γενετικού υλικού. Σήμερα μια νέα μέθοδος ψύξης-απόψυξης, η υαλοποίηση, επιτρέπει τη χρήση κατεψυγμένων ωαρίων στην εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς μείωση των ποσοστών επιτυχίας και χωρίς αύξηση των χρωμοσωμικών ή συγγενών ανωμαλιών στους απογόνους. Έχουν γεννηθεί πολλά παιδιά με αυτή τη μέθοδο, ενώ η κατάψυξη ωαρίων είναι σωτήρια για νεαρές καρκινοπαθείς που μπορούν να καταψύξουν ωάριά τους πριν από την τοξική για τις ωοθήκες θεραπεία. Επιτρέπει την τεκνοποίηση σε προχωρημένη ηλικία; Ίσως, αλλά υπάρχουν επιφυλάξεις. Η κατάψυξη ωαρίων προϋποθέτει την ορμονική διέγερση των ωοθηκών, δοκιμασία σωματική και ψυχική, ενώ η φύλαξη ωαρίων έχει οικονομικό κόστος. Σήμερα δεν είναι δυνατός ο έλεγχος του γενετικού υλικού των ωαρίων ώστε να αποφεύγεται η κατάψυξη όσων εμφανίζουν ατελές γενετικό υλικό. Επίσης, το ποσοστό των ωαρίων με βλάβες στο γενετικό υλικό αυξάνεται με την ηλικία, ενώ δε γνωρίζουμε ακόμα για πόσο διάστημα μπορούμε να αποθη- κεύσουμε ωάρια. Έτσι, είναι αδύνατο να καθοριστεί η κατάλληλη ηλικία για κατάψυξη ωαρίων. Ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος Με τον προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο εξετάζεται το γενετικό υλικό εμβρύων που προέκυψαν από εξωσωματική γονιμοποίηση ώστε τα έμβρυα με φυσιολογικό γενετικό υλικό να επιλεχθούν για εμβρυομεταφορά. Ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος προσφέρεται όταν τουλάχιστον ο ένας εκ των συντρόφων είναι φορέας νόσου προκαλούμενης από ένα και μόνο γονίδιο (κυστική ίνωση, μεσογειακή αναιμία, νωτιαία μυϊκή ατροφία, κ.ά.). Χάρη στον προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο, αυξάνονται οι πιθανότητες τεκνοποίησης για επιλεγμένα ζευγάρια με πολλές αποβολές, αλλά και για ζευγάρια με αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Συστήνεται ιδίως όταν ο άνδρας παρουσιάζει σοβαρές ανωμαλίες στο σπερμοδιάγραμμα, οπότε οι πιθανότητες γενετικών ανωμαλιών στο σπέρμα είναι υψηλές. Χρειάζεται και προγεννητικός έλεγχος; Προκειμένου να ελεγχθεί το γενετικό υλικό του εμβρύου, αφαιρούνται ένα ή δύο κύτταρα από αυτό, την 3η μέρα από τη γονιμοποίηση. Τότε το έμβρυο αποτελείται από 6 έως 10 κύτταρα και η αφαίρεση κυττάρων δεν το βλάπτει. Συχνά στο έμβρυο εντοπίζονται κύτταρα με διαφορετικό γενετικό υλικό. Έτσι, ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος μειώνει μεν κατά 90% τις πιθανότητες εμφύτευσης εμβρύου με ανωμαλίες στο γενετικό υλικό, αλλά δεν απαλλάσσει από τον προγεννητικό έλεγχο.

lignos
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον δρα Μενέλαο Κων. Λυγνό, MSc, Ph.D., μαιευτήρα, χειρουργό γυναικολόγο, Master of Science University College London, διδάκτορα Μαιευτικής Γυναικολογίας (www.eleftheia.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i