Θες να γίνεις μαμά; Οι νέες εξελίξεις στα πρωτόκολλα εξωσωματικής

Μάθε για τις νέες εξελiξεις στα πρωτoκολλα διέγερσης των ωοθηκών στην εξωσωματική.

protokolla-diegersis-eksosomatikis

Η νέα θεραπεία προσφέρει σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά πολύδυμων κυήσεων, μείωση της προωρότητας και τη μικρότερη δυνατή εξάρτηση της γυναίκας από τα φάρμακα. Η σύγχρονη αντίληψη στην εξωσωματική γονιμοποίηση προϋποθέτει μικρότερη εξάρτηση των ζευγαριών από τα εξειδικευμένα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης και το νοσηλευτικό προσωπικό. Ο σύγχρονος τρόπος παρακολούθησης με τη χρήση μοντέρνων φαρμάκων πρόκλησης ωορρηξίας συνεπάγεται όλο και λιγότερες επισκέψεις στα εξειδικευμένα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, περιορισμό στην παραγωγή μεγάλου αριθμού ωαρίων και τη μεταφορά μεγάλου αριθμού εμβρύων, λιγότερες πολύδυμες κυήσεις, μικρότερη επικινδυνότητα και περιορισμό των εξόδων για τα ζευγάρια και τη δημόσια υγεία.

Τα πρωτόκολλα διέγερσης των ωοθηκών

Υπάρχουν πολλά, αλλά στην εξωσωματική γονιμοποίηση συνήθως χρησιμοποιούνται τρία, το μακρύ, το βραχύ και των ανταγωνιστών, από τα οποία ο ιατρός επιλέγει το κατάλληλο ανά περίπτωση. Η βασική διαφορά τους βρίσκεται στη διάρκεια χορήγησης του ανάλογου GnRH, ωστόσο, σύμφωνα με την αντίδραση του κάθε οργανισμού στα φάρμακα, το πρωτόκολλο μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ένα από τα πιο βασικά στάδια επιτυχίας είναι η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Τα τελευταία χρόνια η έρευνα επικεντρώνεται στη δημιουργία νέων φαρμακευτικών ουσιών με στόχο τη βελτίωση της θεραπείας. Η προσπάθεια γίνεται ώστε η ωοθήκη να παράγει περισσότερα του ενός ωοθυλάκια, ώστε να παραχθούν αρκετά ωάρια τα οποία θα γονιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν έμβρυα καλής ποιότητας. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο του φυσικού κύκλου χωρίς φάρμακα.

Το νέο σκεύασμα που αλλάζει τα δεδομένα

Σε όλα τα παραπάνω πρωτόκολλα, η διέγερση των ωοθηκών για παραγωγή ωαρίων γίνεται με καθημερινές ενέσεις των κατάλληλων φαρμάκων. Στις τελευταίες εξελίξεις περιλαμβάνεται ένα νέο σκεύασμα που αλλάζει τη διαδικασία θεραπείας της υπογονιμότητας και μειώνει τον αριθμό των ενέσεων που πρέπει να κάνει η ασθενής.

Η Κοριφολλιτροπίνη άλφα (Corifollitropin alfa) είναι ένας νέος τύπος ανασυνδυασμένης γοναδοτροπίνης με δράση FSH, της γνωστής φυσικής ορμόνης που παράγεται από το γυναικείο οργανισμό και διεγείρει την παραγωγή ωαρίων στις ωοθήκες. Το πλεονέκτημά της είναι η παρατεταμένη διάρκεια δράσης της, αφού έχει τη δυνατότητα να διεγείρει και να διατηρεί την ανάπτυξη πολλαπλών ωοθυλακίων για 7 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται σημαντικά ο χορηγούμενος αριθμός των ενέσεων, εφόσον αρκεί μόνο μία ένεση, αντί για 7 ενέσεις της γνωστής –μέχρι σήμερα– θεραπείας με γοναδοτροπίνες.

gatos

Ευχαριστούμε τον Ηλία Γάτο, xειρουργό γυναικολόγο- μαιευτήρα, ειδικό στην εξωσωματική γονιμοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική, τ. Επιμελητή Νοσοκομείων Hammersmith και Royal Free του Λονδίνου, διευθυντή μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO medical center (www.eliasgatos.gr, www.embio.com.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i