Άννα Ντουντουνάκη: Η απόφοιτος Νομικής που θα γραψει τη δική της ιστορία στην Ολυμπιάδα του Τόκιο

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πάντα μία πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα φωτεινά πρότυπα όπως είναι οι πρωταθλητές μας.

anna.ntountounaki Instagram @anna.ntountounaki

Πριν από δύο μήνες κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. πεταλούδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης και κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ. Τώρα, η Άννα Ντουντουνάκη βρίσκεται λίγες ώρες μακριά από τον πρώτο της αγώνα στην Ολυμπιάδα του Τόκιο - τη δεύτερη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς αγώνες μετά το Ρίο - και εμείς μιλάμε μαζί της για να γνωρίσουμε καλύτερα την 25χρονη πρωταθλήτρια από την Κρήτη με το πτυχίο στη Νομική και τη μεγάλη ευγένεια που αποπνέει.

Γεννήθηκε στα Χανιά το 1995 και ασχολήθηκε με την καλλιτεχνική κολύμβηση από την ηλικία πέντε ετών έως και την τρίτη Γυμνασίου. Η μετάβασή της από το γυμνάσιο στο λύκειο αποτέλεσε και μία ακόμα μεταβατική περίοδο για την ίδια, αφού μεταπήδησε από την καλλιτεχνική κολύμβηση στην κλασική. Τα χρόνια πέρασαν, και πλέον έχοντας κατακτήσει μεγάλες νίκες στην κλασική κολύμβηση, αλλά και έχοντας το πτυχίο της στη Νομική, είναι πανέτοιμη για τη διεκδίκηση ενός ακόμα μεταλλίου σε μία κορυφαία αθλητική διοργάνωση. 

Πρόσφατα έγραψες ιστορία στη Βουδαπέστη και έγινες η πρώτη Ελληνίδα κολυμβήτρια που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Πώς νιώθεις γι αυτή την τεράστια κατάκτησή σου; 

Ήταν σίγουρα μια από τις πιο δυνατές στιγμές που εχω ζήσει. Ήθελα πολύ ένα μετάλλιο και πίστευα ότι είναι μέσα στις δυνατότητές μου, γιατι είχα δουλέψει παρα πολυ γι'αυτο ειδικά τα δυο τελευταία χρόνια. Δε φανταζόμουν όμως ότι αυτό θα είναι χρυσό και νομίζω ένιωσα τεράστια δικαίωση για τον κόπο και την προσπάθεια που ειχα καταβάλει. Νομίζω οι φωτογραφίες μου από τον τερματισμό τα λένε όλα. Το γεγονός δε ότι όλο αυτό θα μείνει στην ιστορία, καθώς είμαι η πρώτη Ελληνίδα που το καταφέρνει, το κανει ακόμα πιο όμορφο.

 

Ποιοι οι στόχοι σου και τα όνειρα για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2021, στη δεύτερη συμμετοχή σου σε Ολυμπιακούς;

Τώρα πια νιώθω πιο ώριμη, πιο έμπειρη και πιο συνειδητοποιημενη από ο,τι ήμουν στο Ρίο. Έχω ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα στο μυαλό μου και ειδικά τα δυο τελευταία χρόνια έχω δουλέψει αρκετά για να πετύχω τους στόχους που έχω θέσει. Λεω όμως πάντα ότι δε θέλω να λέω πολλά. Να είμαστε καλά, να κάνουμε με τον προπονητή μου όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία και θέλω να πιστεύω ότι θα καταφέρω ένα ακόμα ατομικό ρεκόρ και στο Τόκιο και από εκεί και πέρα ό,τι αυτό φέρει.

Οι θυσίες που σίγουρα κάνει ένας αθλητής αυτού του επιπέδου είναι μεγάλες. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες θυσίες για εσένα;  

Σίγουρα το να κάνεις πρωταθλητισμό είναι δύσκολο και απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο. Και σίγουρα και κάποιες θυσίες. Απλά οι θυσίες πρέπει να είναι μέχρι εκεί που παραμένεις χαρούμενος και αυτό που κάνεις σε κάνει ευτυχισμένο. Δεν πρέπει να ξεπερνάμε αυτό το επίπεδο. Προσωπικά, στο κομμάτι αυτό έχω προσπαθήσει να διατηρήσω κάποιες ισορροπίες. Σίγουρα δεν έχω τον ίδιο χρόνο να βγαίνω βόλτες, έχω στερηθεί αρκετό ύπνο, γενικά, για να προσπαθώ και να διαβάζω και να μη χάνω ποτέ τις προπονήσεις και δεν έχω σχεδόν ποτέ τη δυνατότητα, όταν οι φίλοι μου κανονίζουν ένα ταξίδι, να μπορώ να πάω. Όπως επίσης δεν έχω σταθερό πρόγραμμα και δεν μπορώ να το οργανώσω από πριν. 

Πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία την πορεία σου τον τελευταίο χρόνο; 

Σίγουρα ήταν δύο πολύ ιδιαίτερες χρονιές αυτές που πέρασαν. Αρχικά, όλο αυτό που έγινε, με το να μείνουμε εκτός προπονήσεων και εκτός νερού για δύο μήνες, και στην πορεία να μάθουμε κιολας οτι οι Ολυμπιακοί αναβάλλονται, για εμένα προσωπικά ήταν πολύ ψυχοφθόρο. Πάντα, όταν είναι ολυμπιακή χρονιά, ο κόπος και η πίεση και το άγχος είναι διπλός. Με επηρέασε αρκετά και γενικά με έριξε ψυχολογικά, άδεισα και ειδικά όταν έμαθα για την ακύρωση των αγώνων ένιωσα σαν να έχασα το στόχο μου. Παρ'όλα αυτά, το πήρα από την αρχή το Σεπτέμβρη, καθάρισα το μυαλό μου, ξεκουράστηκα και ήμουν αρκετά συνειδητοποιημένη. Για μεγάλο διάστημα δεν γίνονταν αγώνες, δε μπορούσαμε να οργανώσουμε προετοιμασίες - ειδικά στο εξωτερικό δε μπορέσαμε να πάμε - και γενικά υπήρχε μια αβεβαιότητα η οποία δε βοηθάει όταν έχεις έναν τόσο μεγάλο στόχο. Εν τέλει όλα πήγαν καλά. 

Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη αθλητική διατροφή; 

Μου αρέσουν πάρα πολύ τα γλυκά και δεν ακολουθώ κάποια συγκεκριμένη διατροφή. Φροντίζω να τρώω και να παίρνω τα συστατικά που πρέπει με σαλάτες, κρέας, φρούτα. Προσέχω όντως για να μπορώ να έχω την απαραίτητη ενέργεια για να βγάζω τις προπονήσεις, αλλά από εκεί και πέρα δεν ακολουθώ συγκεκριμένη διατροφή. Πάντα θα φάω γλυκά και παγωτά. Δε νιώθω κάποια στέρηση ή πίεση σε αυτό το κομμάτι. Είμαι και τυχερή που γενικά δεν παχαίνω εύκολα. 

 

Πώς είναι μια ενδεικτική μέρα σου; 

Tις μέρες που έχουμε διπλή προπόνηση, δηλαδή τρεις φορές την εβδομάδα, σηκώνομαι το πρωί στις 7, πάω για προπόνηση 8-10, γυρίζω σπίτι, τρώω πρωινό και ετοιμάζω τα γεύματά μου. Ξεκουράζομαι λίγο, ή αν είναι περίοδος που έχω πολύ διάβασμα, θα κάτσω να διαβάσω. Μετά, θα πάω για προπόνηση άλλες δύο ώρες, θα γυρίσω σπίτι και ή θα βγω μια βόλτα να γεμίζω τις μπαταρίες μου ή θα διαβάσω ή θα κάτσω να χαλαρώσω. 

Μετά από τους Ολυμπιακούς, τι; Ποιος είναι ένας μεγάλος στόχος σου για το μέλλον; 

Δεν έχω σκεφτεί σοβαρά αυτή τη στιγμή κάτι. Είμαι πολύ προσηλωμένη στους Ολυμπιακούς και θέλω να πάει καλά η Ολυμπιάδα. Και όλα τα άλλα θα τα σκεφτώ και θα τα αποφασίσω αργότερα. Γενικά, η χρονιά που έρχεται έχει αρκετούς μεγάλους αγώνες, λόγω των αναβολών τους εν μέσω πανδημίας. Σίγουρα θα χρειαστούμε ένα διάστημα να ξεκουραστούμε πριν από τις προετοιμασίες αυτές. 

 

Νομική ή κολύμβηση; Είναι κάτι που αγαπάς περισσότερο και δε θα μπορούσες να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς αυτό;  

Νομίζω δε μπορώ να διαλέξω γιατί και τα δύο αντιστοιχούν σε διαφορετικές περιόδους της ζωής μου, παρόλο που κάποιες στιγμές συμπίπτουν. Δε θα μπορώ να κάνω κολύμβηση για πάντα, οπότε κάποια στιγμή θα ήθελα να αφοσιωθώ στη νομική - γι΄αυτό και το σπούδασα. Οπότε δε νομίζω ότι τίθεται θέμα επιλογής ακριβώς. Σίγουρα αν δεν είχα την κολύμβηση θα είχα ξεκινήσει νωρίτερα να ασχολούμαι εντατικά με τη νομική, αλλά δε θα το άλλαζα αυτό που έχω κάνει μέχρι σήμερα. Η κολύμβηση μού έχει προσφέρει μεγάλες χαρές, οι οποίες ξεπερνάνε τις δυσκολίες, τις λύπες, τα άγχη, όλα. 

 

Σε λίγες μόνο ώρες, η Άννα θα αγωνιστεί στις προκριματικές σειρές των 100μ. στην πεταλούδα γυναικών και εμείς της ευχόμαστε Καλή επιτυχία! 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i