Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας: 8 συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Ο ειδικός μάς λύνει τις πιο συχνές απορίες για τη φυσικοθεραπεία.

φυσικοθεραπεία iStock

Από τον δρ. Νικόλα Μάζη, φυσικοθεραπευτή και Καθηγητή Φυσικής Αγωγής (therapybase.gr). 

1."Τι είναι με δυο λόγια η φυσικοθεραπεία;"

Φυσικοθεραπεία είναι η επιστήμη η οποία, βασιζόμενη σε φυσικά, μη επεμβατικά μέσα, όπως κινητοποίηση, άσκηση, χειροπρακτική και εκπαίδευση, αποκαθιστά τις επιπτώσεις ενός τραυματισμού ή συγκεκριμένης παθολογίας και προάγει την πρόληψη και το ευ ζην.

2."Ξέρω ότι πιθανότατα πρέπει να κάνω φυσικοθεραπεία μετά από ένα ατύχημα. Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις όπου μπορεί να με βοηθήσει;"

Η φυσικοθεραπεία δεν εφαρμόζεται μόνο μετά από περίπτωση τραυματισμού ή ατυχήματος, καθώς οι θεραπευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιεί μπορούν να εφαρμοστούν σε μεγάλο εύρος παθολογιών, όπως νευρολογικές παθήσεις, μυοσκελετικές και καρδιοαναπνευστικές. Επίσης, ο σύγχρονος τρόπος ζωής "επιβάλλει" τις φυσικοθεραπευτικές μεθόδους ως μέσο πρόληψης για την ανάπτυξη παθολογιών και χρόνιων προβλημάτων. Μπορεί, για παράδειγμα, να παρέχει συγκεκριμένη εκπαίδευση και ασκήσεις ώστε να βοηθήσει στην υιοθέτηση εργονομικής θέσης εργασίας και σωστής στάσης σώματος.

3."Γυμνάζομαι σε ερασιτεχνικό επίπεδο και υποφέρω από μόνιμους πόνους σε συγκεκριμένα σημεία. Μπορεί να με βοηθήσει η φυσικοθεραπεία;"

Βεβαίως μπορεί, καθώς υπάρχει συγκεκριμένος κλάδος της φυσικοθεραπείας που αντικείμενο έχει την επίλυση μυοσκελετικών προβλημάτων, χρόνιων ή μη, σε αθλητές (επαγγελματίες και ερασιτέχνες).

4."Μπορώ να κάνω φυσικοθεραπεία σε μόνιμη βάση, όπως κάνω τη γυμναστική μου, ή είναι για περιορισμένο χρόνο;"

Η φυσικοθεραπεία δεν εφαρμόζεται μόνο μετά από την εμφάνιση κάποιου τραυματισμού. Η γυμναστική και ο αθλητισμός καταπονούν το σώμα μας, άρα η φυσικοθεραπεία σε αυτή την περίπτωση μπορεί να εφαρμοστεί ως μέσο πρόληψης αλλά επίσης και στο πλαίσιο του ευ ζην, για τη βελτιστοποίηση της απόδοσής μας στο άθλημα/ δραστηριότητα της αρεσκείας μας.

5."Πότε να απευθυνθώ στον φυσικοθεραπευτή;"

Στον φυσικοθεραπευτή απευθυνόμαστε σε περίπτωση τραυματισμού, χρόνιου προβλήματος/παθολογίας, πρόληψης τραυματισμού μέσω συγκεκριμένων μεθόδων αξιολόγησης, αλλά και όταν απλά αναζητούμε τρόπους βελτίωσης της ποιότητας ζωής μας.

6."Πώς θα ξέρω ότι έχω επιλέξει τον σωστό για εμένα φυσικοθεραπευτή;"

Η φυσικοθεραπεία θα πρέπει να εκτελείται από επαγγελματίες με πτυχίο ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και σχετικής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και συνεπώς θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών. Επειδή στη φυσικοθεραπεία συνήθως απαιτούνται αρκετές συνεδρίες και συναντήσεις, σίγουρα παίζει ρόλο και η προσωπική επικοινωνία και εμπιστοσύνη στη σχέση ασθενούς και επαγγελματία.

7."Είναι όλα τα φυσικοθεραπευτήρια συμβεβλημένα με τα δημόσια ταμεία;"

Όχι απαραίτητα. Η σύμβαση με τα δημόσια ταμεία εναπόκειται στην επιθυμία του εκάστοτε επαγγελματία φυσικοθεραπευτή. 

8."Φυσιοθεραπεία ή φυσικοθεραπεία;"

Και τα δύο είναι σωστά. Πρόκειται στην πραγματικότητα για αντιδάνειο από την αγγλική γλώσσα, η οποία πήρε τη λέξη "φυσικοθεραπεία", τη μετέτρεψε σε "physiotherapy" κι από εκεί την πήραμε "πίσω" ως "φυσιοθεραπεία".

Πόνος στον αυχένα; Το αυχενικό σύνδρομο και όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i