10 facts για τα Ολυμπιακά μετάλλια που θα σε ξαφνιάσουν

Πόσα πράγματα γνωρίζεις για τα μετάλλια των ολυμπιακών αγώνων; Αυτό το σύντομο trivial θα σου τα μάθει όλα!

medal istock

Από την αρχαιότητα μέχρι τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που οργανώθηκαν από τον Pierre de Coubertin και πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 1896 (ο οποίος ίδρυσε και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή -ΔΟΕ), έχουν γραφτεί πολλές ιστορίες για τα μετάλλια. Αυτά είναι τα 10 πράγματα που δεν γνώριζες για τα μετάλλια των Ολυμπιακών αγώνων.

Παρίσι 2024: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν με απόλυτη ισότητα φύλων για πρώτη φορά στην ιστορία

Παρίσι 2024: Τα Ολυμπιακά μετάλλια κρύβουν μυστικά 

Τα μετάλλια των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 δεν είναι μόνο εμπνευσμένα από τον Πύργο του Άιφελ, το καθένα περιέχει ένα πρωτότυπο κομμάτι του, από τον 19ο αιώνα. Κατά την παρουσίαση των μεταλλίων για τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024 μάθαμε τα εξής:

medal
instagram/paris2024

  • Έχουν πραγματικά ένα κομμάτι του Παρισιού μέσα του: Τα σίδερα που αφαιρέθηκαν κατά τις προηγούμενες ανακαινίσεις από τον Πύργο του Άιφελ επαναχρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθεί το εξαγωνικό κεντρικό κομμάτι των μεταλλίων. Η χαρακτηριστική σκούρα καφέ μπογιά του Πύργου του Άιφελ καθαρίστηκε και τα κομμάτια κόπηκαν σε εξάγωνα προτού αποτυπώσουν ανάγλυφο το λογότυπο Παρίσι 2024. Κάθε μετάλλιο περιέχει 18 γραμμάρια σιδήρου από τον Πύργο του Άιφελ.Η κίνηση, πρόσθεσαν οι σχεδιαστές, θα δώσει στους νικητές - αθλητές "πραγματικά κομμάτια της ιστορίας του Παρισιού" για να τα πάρουν μαζί τους σπίτι τους. 

medal
instagram/paris2024

  • Υπάρχει λάμψη και πολλή ιστορία: Tο Παρίσι 2024 ένωσε της δυνάμεις του με την Επιτροπή Αθλητών του και την τεχνογνωσία της Chaumet, εταιρείας του Ομίλου LVMH και Premium Partner των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024. Συνώνυμο της παριζιάνικης κομψότητας από το 1780, το όνομα Chaumet παραπέμπει σε εικόνες κοσμημάτων που φόρεσε η γαλλική αριστοκρατία, η αυτοκράτειρα Josephine και ο αυτοκράτορας Ναπολέοντα, υπέροχες τιάρες με διαμαντένια στάχυα, ρολόγια και κοσμήματα.
    Η δημιουργική διευθύντρια του πολυτελούς οίκου Clémentine Massonnat-Schaller ανάφερε ότι ο σχεδιασμός είχε στόχο να "αναδείξει" το εξαγωνικό κεντρικό στοιχείο "σαν πολύτιμο λίθο". Επιπλέον, οι σχεδιαστές του οίκου Chaumet, γνωστός για τις τιάρες με κοσμήματα, ανάφεραν ότι οι γραμμές που μοιάζουν με ακτίνες ηλιακού φωτός που προβάλλουν έξω από το κέντρο των μεταλλίων, έχουν κάτι από τις τιάρες τους. "Η τιάρα είναι ένα κομμάτι που κάνει αυτόν που τη φορά να ακτινοβολεί", είπε η Massonnat-Schaller, προσθέτοντας ότι το σχέδιο με τις ακτίνες του ήλιου είχε σκοπό να "κάνει τους αθλητές να λάμπουν ακόμα περισσότερο".

medal
instagram/paris2024

  • Η Νίκη είναι μαζί τους: Η πίσω όψη του μεταλλίου των Ολυμπιακών Αγώνων αναπαριστά την Ελληνίδα θεά Νίκη. Επίσης, είναι χαραγμένες οι μορφές της Αθηνάς, αλλά και το Παναθηναϊκό Στάδιο και η Ακρόπολη, όπως απαιτεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.
  • Ο πύργος του Άιφελ πρωτοστατεί: Το μετάλλιο των Παραολυμπιακών Αγώνων είναι διακοσμημένο με μια γραφική παράσταση του Πύργου του Άιφελ. Ο Πύργος του Άιφελ χρησίμευσε ως "κύρια έμπνευση", ανάφερε η Massonnat-Schaller. Στα μετάλλια των Παραολυμπιακών αγώνων δεν υπάρχουν αριθμοί στην οπίσθια πλευρά, ενώ η πανοραμική θέα συνοδεύεται από τον Πύργο του Αϊφελ, με την επιγραφή Paris 2024 με την γραφή μπράιγ.
  • Η πειθαρχία είναι το σύνθημα: Στα μετάλλια αναγράφεται και η λέξη "πειθαρχία" σε κάθε άκρη. Συνολικά, θα δοθούν 5.084 μετάλλια στο Παρίσι.

Ολυμπιακοί Αγώνες και μετάλλια: 10 άγνωστες πληροφορίες

Αυτές είναι οι 10 άγνωστες λεπτομέρειες για τα μετάλλια που κρεμιούνται στο στήθος των νικητών.

games
istock

1. Τα χρυσά μετάλλια δεν είναι χρυσά!

Η τελευταία σειρά μεταλλίων από μασίφ χρυσό απονεμήθηκε στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 στη Στοκχόλμη. Παραδοσιακά, τα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια οφείλουν να είναι κατασκευασμένα από τουλάχιστον 92,5% ασήμι και να περιέχουν τουλάχιστον 6 γραμμάρια χρυσού.

2. Το ολυμπιακό σύνθημα έχει εμφανιστεί μόνον σε 4 μετάλλια 

Το Ολυμπιακό Σύνθημα Citius, Altius, Fortius (Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά), είναι το επίσημο σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1924. Το σύνθημα έχει εμφανιστεί μόνον σε τέσσερα μετάλλια Χειμερινών Αγώνων, αλλά σε κανένα μετάλλιο των θερινών αγώνων. 

3. Στους Ολυμπιακούς του 1896 δεν υπήρχαν μετάλλια

Κατά τη διάρκεια των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που έγιναν στην Αθήνα το 1896, οι πρώτοι αθλητές στέφθηκαν με ένα στεφάνι ελιάς και τους απονεμήθηκε ένα ασημένιο μετάλλιο. Μόλις στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1904 στο Σεντ Λούις απονεμήθηκαν τα διάσημα πλέον χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια.

4. Τα μετάλλια των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων είναι πιο βαριά

Τα μετάλλια που απονέμονται στους Θερινούς Αγώνες τείνουν να βασίζονται σε κλασικό σχέδιο, ενώ τα μετάλλια που απονέμονται στους Χειμερινούς Αγώνες έχουν μια πιο ελεύθερη διάταξη. Τα μετάλλια των Χειμερινών Αγώνων είναι γενικά μεγαλύτερα, παχύτερα και βαρύτερα από αυτά των Θερινών Αγώνων.

medal
istock

5. Οι νικητές δαγκώνουν τα μετάλλια τους

Οι νικητές αθλητές φωτογραφίζονται συχνά να δαγκώνουν τα μετάλλιά τους. Αυτό είναι συνήθως κατόπιν αιτήματος του φωτογράφου αλλά βασίζεται και στην αρχαία πρακτική του δαγκώματος χρυσού για να δοκιμαστεί η καθαρότητα και η αυθεντικότητά του.

6. Ένας άντρας αθλητής κατέχει το ρεκόρ μεταλλίων

Με 18 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, ο Μάικλ Φελπς κατέχει το ρεκόρ μεταλλίων όλων των εποχών.

7. Μια γυναίκα αθλήτρια μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει 9 μετάλλια

Το ρεκόρ για τα περισσότερα χρυσά μετάλλια το κατέχει η Larisa Latynina, πρώην Σοβιετική αθλήτρια, η οποία έχει κατακτήσει εννέα μετάλλια.

8. Από το ένα μετάλλιο στα τρία

Στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπήρχε μόνο ένα μετάλλιο - χρυσό για τον νικητή. Στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια απονέμονται στους τρεις πρώτους αγωνιζόμενους σε κάθε διοργάνωση.

9. Έξι μετάλλια με ένα ξύλινο πόδι

Οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες έγιναν στη Ρώμη το 1960, με σκοπό να δώσουν στους βετεράνους πολέμου την ευκαιρία να αγωνιστούν. Πριν από αυτό, υπήρχαν περιπτώσεις όπου αθλητές με σωματική αναπηρία αγωνίστηκαν οι ίδιοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Ολυμπιακός γυμναστής George Eyser κέρδισε έξι μετάλλια με ένα ξύλινο πόδι στους Αγώνες του 1904.

Τώρα οι Παραολυμπιακοί Αγώνες προσφέρουν μια ευκαιρία σε άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να αγωνιστούν. Το 2014 ο Ibrahim Hamato έγραψε ιστορία καθώς έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής στο πινγκ πονγκ παρόλο που δεν είχε χέρια και έπαιζε με τη ρακέτα στο στόμα.

10. Χρυσό μετάλλιο στον ξυπόλυτο αθλητή

Από έναν άνθρωπο που έδειξε τεράστια ψυχική ανθεκτικότητα, αποφασιστικότητα και ορμή, ο Abebe Bikila κέρδισε τον Ολυμπιακό Μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960. Παραδόξως το έκανε χωρίς το πλεονέκτημα των υποδημάτων. Τρέχοντας ξυπόλητος τα 42 χιλιόμετρα του μαραθωνίου, ο Bikila έγινε ο πρώτος Αφρικανός στην ιστορία που κέρδισε χρυσό μετάλλιο.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Μια έκθεση στο Παρίσι αναδεικνύει τo athleisure style

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i