Τι πρέπει να περιέχει ένα ολοκληρωμένο μάθημα Φυσικής Αγωγής για παιδιά;

Ο Μανώλης Γκούφας αναλύει τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα μάθημα, γιατί χρειάζεται ένας movement coach, αλλά και πώς θα βοηθήσουμε το παιδί να αποκτήσει θετικές εμπειρίες.

schoolboy-with-basketball-standing-in-basketball-court-picture-id1133790384

Ευχαριστούμε για τις απαντήσεις τον Υπεύθυνο Τμήματος Φυσικής Αγωγής των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, Μανώλη Γκούφα.

Ανατρέχοντας στη δική μας παιδική ηλικία θα θυμηθούμε ότι τα υπαίθρια παιχνίδια και οι δραστηριότητες με τις παρέες στη γειτονιά, μας βοήθησαν να αναπτύξουμε δεξιότητες κίνησης που τώρα έχουν αντικατασταθεί από την καθιστική ζωή και τη γενικότερη έλλειψη κίνησης. Σήμερα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητη η Κινητική Εκπαίδευση ή Κινητικός Εγγραματισμός των παιδιών (Physical Literacy).

Τι προσφέρει το μοντέλο της Κινητικής Εκπαίδευσης;

Tο μάθημα της Φυσικής Αγωγής πρέπει να ακολουθεί το μοντέλο της Κινητικής Εκπαίδευσης (Physical Literacy) το οποίο αφορά στην ανάπτυξη των θεμελιωδών δεξιοτήτων κίνησης που χρειάζονται όλα τα παιδιά, όπως τρέξιμο, ισορροπία, ρίψη, υποδοχή (πιάσιμο) και άλμα. Δεξιότητες, που φαίνεται αυτονόητο ότι θα τις αποκτήσουν αλλά η καθιστική ζωή έχει σαν αποτέλεσμα το αντίθετο.

Τα παιδιά που έχουν σωστή κινητική παιδεία θα έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να διασκεδάσουν περισσότερο παίζοντας ή να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, επειδή ξέρουν πώς να τρέχουν, να πηδούν, να ρίχνουν και όλα τα υπόλοιπα. 

Πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν σωστά τα αναπτυξιακά στάδια της κινητικής εκπαίδευσης και μόνο τότε τα παιδιά είναι έτοιμα να ακολουθήσουν όποιο άθλημα ή κινητική δραστηριότητα επιλέξουν. Πρώτα μαθαίνω να γράφω και να διαβάζω και μετά γράφω εκθέσεις και λύνω προβλήματα. Με τον ίδιο τρόπο, πρώτα μαθαίνω να τρέχω και να πηδάω και μετά επιλέγω αθλήματα όπως πχ ποδόσφαιρο και βόλεϊ. Πρώτα μαθαίνω να ισορροπώ ή να στοχεύω και μετά ασχολούμαι πχ με την ενόργανη και το μπάσκετ.

Το παιδί πρέπει να γνωρίσει και να συμμετέχει σε πολλές και διαφορετικές αθλητικές και κινητικές δραστηριότητες έτσι ώστε να μπορεί να επιλέξει εκείνη που του ταιριάζει καλύτερα. Έτσι αργότερα αφού θα έχει αποκτήσει τις γνώσεις και θα έχει την κινητική παιδεία θα μπορεί να επιλέξει ελεύθερα και με δική του ευθύνη έναν κινητικά δραστήριο τρόπο ζωής.

Γιατί χρειάζεται ένας movement coach;

Στο κέντρο της κινητικής εκπαίδευσης βρίσκεται ο μέντορας της κίνησης (movement coach) ο εκπαιδευμένος καθηγητής φυσικής αγωγής που ενώνει όλες τις πτυχές της κινητικής δραστηριότητας του παιδιού. Συνεργάζεται με όσους ασχολούνται με το παιδί εντός και εκτός σχολείου (προπονητές, μουσικούς, δασκάλους κλπ) και αφαιρεί κάθε εμπόδιο που περιορίζει την κινητική εξέλιξή του. Ακολουθεί μοντέρνα διδακτικά στυλ και έτσι δημιουργεί τις συνθήκες ώστε το παιδί να νιώθει ενθουσιασμό, χαρά και αυτοπεποίθηση για να συνεχίζει μέχρι να τα καταφέρει. 

Πώς αξιολογείται ο κινητικός συντονισμός του παιδιού μου;

Στα Εκπαιδευτήρια Δούκα  η συστηματική κινητική αξιολόγηση κάθε παιδιού μέσα από το πρόγραμμα Φυσικής Αγωγής «Εν Κινήσει» γίνεται με επιστημονική υποστήριξη και επιστημονικά εργαλεία από το νηπιαγωγείο μέχρι το δημοτικό και το γυμνάσιο. Είναι μια καινοτόμος και μοναδική δράση ανάμεσα σε σχολεία ευρωπαϊκών χωρών και δίνει τη δυνατότητα να ανιχνευτούν πιθανές δυσκολίες του κινητικού συντονισμού ή και επιδόσεις που αφορούν σε αθλητικά ταλέντα. 

Μέσα από το μάθημα της φυσικής αγωγής γίνεται εξατομικευμένη παρέμβαση έτσι ώστε τα παιδιά με πιθανές κινητικές δυσκολίες να θέσουν ατομικούς στόχους, να τους καταφέρουν και να βιώσουν τη χαρά της επιτυχίας.  

Οι γονείς ενημερώνονται αναλυτικά από τον movement coach και την ψυχολόγο της βαθμίδας για την πορεία της κινητικής εξέλιξης του παιδιού κατά τη διάρκεια της σχολικής του ζωής.

Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου να αποκτήσει θετικές εμπειρίες;

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, ως φορέας υγείας, αναλαμβάνουν πολλά από αυτά που οι σημερινοί γονείς, με την ένταση του σύγχρονου τρόπου ζωής, χρειάζονται υποστήριξη για να καταφέρουν. 

Με την ετήσια αξιολόγηση των σωματικών δεικτών και της φυσικής κατάστασης αναλύεται η εικόνα των μαθητών και προσαρμόζονται οι ετήσιοι στόχοι ενός  προγράμματος αγωγής υγείας.

Με το πρόγραμμα «Εν Σώματι» που αφορά στην άσκηση και τη διατροφή, τα παιδιά εκπαιδεύονται από το νηπιαγωγείο και για όλη τους τη σχολική ζωή να επιλέγουν τη ισορροπημένη διατροφή, να αναγνωρίζουν τα οφέλη από την άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα και να κάνουν θετικές επιλογές για τη υγεία τους. 

Μέσα από πολλές διαθεματικές δράσεις και με βιωματικό τρόπο όπως πχ τα ενεργά διαλείμματα (active brakes) και τις κοινές δράσεις με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς (πχ πρωινό στο σχολείο) αποκτούν θετικές εμπειρίες που θα τους συνοδεύουν σε ολόκληρη τη ζωή τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα Εκπαιδευτήρια Δούκα είναι το μοναδικό ίσως σχολείο το οποίο καθ’ όλη τη διάρκεια αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, το μάθημα Φυσικής Αγωγής διεξάγεται κανονικά και σε πραγματικό χρόνο (σύγχρονα) μέσω της πλατφόρμας e-learning. Η συμμετοχή των παιδιών είναι μεγάλη και πολύ ενθουσιώδης, αφού είναι μια ακόμα ευκαιρία να «συναντήσουν» τους συμμαθητές τους, αλλά και να εκτονώσουν την ενέργειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ποιες άλλες επιλογές έχει το παιδί;

Μια σειρά από αθλητικές δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες στα Εκπαιδευτήρια Δούκα μέσα από τη Ζώνη Εμπλουτισμού, έτσι ώστε να καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα επιλογών μετά τη λήξη των μαθημάτων. 

Απογευματινά γεμάτα αθλητισμό, Εκδρομές Περιπέτειας και Σκι Βουνού τα σαββατοκύριακα καθώς και οι καλοκαιρινές δράσεις του Doukas Summer Camp δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά και τους γονείς να αξιοποιούν το χρόνο τους παραμένοντας μέσα σε ένα σχολικό περιβάλλον.

Το φάσμα των επιλογών στην κίνηση και την άσκηση ολοκληρώνεται με τις δυνατότητες ενασχόλησης με τον αθλητισμό που παρέχει ο Αθλητικός Σύλλογος Εκπαιδευτηρίων Δούκα. Ο πρώτος σύλλογος από το 1979 που δημιούργησε ελληνικό σχολείο και με πολλές διακρίσεις σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η δυνατότητα χρήσης όλων των εγκαταστάσεων και των δράσεων που προσφέρει το Αθλητικό Κέντρο Δαΐς για όλη την οικογένεια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i