Θα αγοράσεις αθλητικά παπούτσια; Κάνε το τεστ πέλματος!

Το σημαντικότερο κριτήριο στην επιλογή των σωστών αθλητικών παπουτσιών είναι ο τύπος του πέλματός σου. Κάνε το τεστ πέλματος και μάθε πώς θα διαλέγεις το ιδανικό ζευγάρι για σένα.

get-healthy-and-hit-the-ground-running-picture-id618982802 Credit:Cecilie_Arcurs

Επιλέγοντας τα σωστά παπούτσια για την ανατομία του ποδιού σου όχι μόνο θα είναι πιο εύκολο το τρέξιμο και η άσκηση γενικότερα, αλλά θα μειωθεί και ο κίνδυνος τραυματισμού. Βρες το ιδανικό ζευγάρι για σένα και ξεκίνα τώρα!

Κάνε το τεστ πέλματος για να μάθεις καλύτερα το... πόδι σου

Είναι πανεύκολο: υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες παπουτσιών για τρέξιμο, η καθεμία σχεδιασμένη για συγκεκριμένο τύπο καμάρας. Αυτό το εύκολο τεστ θα σε βοηθήσει να βρεις ποια ομάδα είναι πιο κατάλληλη για σένα.

1. Γέμισε μια λεκάνη με λίγο νερό και βρέξε το δεξί σου πέλμα.

2. Σήκωσε το πόδι σου και πάτα πάνω σε ένα χαρτί, αφήνοντας το αποτύπωμά σου.

Διάβασε επίσης: Πώς θα διαλέξεις τα σωστά αθλητικά παπούτσια για σένα

Αν το αποτύπωμά σου έχει σχήμα:

Κανονικό

Ο τύπος σου: Εάν δεις μια φυσιολογική καμπύλη (η φτέρνα και το μπροστινό μέρος του ποδιού ενώνονται με μια λωρίδα), τότε έχεις μεσαία καμάρα, δηλαδή κανονική.

Το πρόβλημα: Αφού η φτέρνα ακουμπήσει στο έδαφος, το πέλμα γυρίζει λίγο προς τα μέσα (περιστρέφει τον άξονα). Όταν αυτό γίνεται λίγο, βοηθά το σώμα να απορροφήσει τους κραδασμούς, όμως αν γίνεται πολύ, μπορεί να καταπονήσει τα πόδια και τα πέλματα, οδηγώντας σε πόνο στην κνήμη και στα γόνατα.

Τα κατάλληλα παπούτσια: Αυτά με μέτρια υποστήριξη της καμάρας που κρατούν υπό έλεγχο την περιστροφή.

Πλατύ

Ο τύπος σου: Αυτό το σχετικά συμπαγές ίχνος αποκαλύπτει ότι έχεις πολύ μικρή ή και καθόλου καμάρα.

Το πρόβλημα: Τα πέλματα με πλατυποδία περιστρέφουν υπερβολικά τον άξονά τους –στρίβουν πολύ προς τα μέσα μετά την προσγείωση– αναγκάζοντας την ήδη μικρή ή ανύπαρκτη καμάρα να συμπιεστεί καθώς κουβαλά όλο το βάρος του κορμιού σου. Το φαινόμενο αυτό καταπονεί τα πόδια και τους συνδέσμους των πελμάτων, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού στις κνήμες, στα γόνατα και στις φτέρνες.

Τα κατάλληλα παπούτσια: Αυτά που προσφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα και θα μειώνουν τον κίνδυνο της  περιστροφής.

Με μεγάλη καμάρα

Ο τύπος σου: Στο ίχνος του πέλματός σου μόνο το μπροστινό μέρος και η φτέρνα ακουμπούν (ή τα ενώνει μια λεπτή λωρίδα στην εξωτερική πλευρά).

Το πρόβλημα: Τα πέλματα με κοιλοποδία, στρέφονται προς τα έξω, οπότε το βάρος κουβαλά η εξωτερική πλευρά του πέλματος. Καθώς οι κραδασμοί απορροφώνται από μικρότερη περιοχή του πέλματος, αυτός ο τύπος ποδιού είναι άκαμπτος, άρα έχεις μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστείς κάταγμα.

Τα κατάλληλα παπούτσια: Είναι αυτά με πιο μαλακό υλικό και με μαλακή καμάρα που τα κάνει περισσότερο ευλύγιστα και έτσι αντισταθμίζουν το πρόβλημα.

Διάβασε επίσης: 5 ασκήσεις που αξίζει να κάνεις χωρίς παπούτσια

Συμβουλές για να ψωνίσεις σωστά αθλητικά παπούτσια

  • Πήγαινε στα μαγαζιά το απόγευμα: Τα πέλματα σου πρήζονται μες στην ημέρα –το ίδιο και όταν τρέχεις–, γι’ αυτό ψώνισε το απόγευμα ή αφού πας για τρέξιμο. Τα πέλματά σου θα είναι μισό νούμερο μεγαλύτερα και αυτό είναι το μέγεθος που πρέπει να ζητάς όταν αγοράζεις αθλητικά.
  • Έλεγξε την ελαστικότητα του παπουτσιού: Πιάσε το μπροστινό μέρος του παπουτσιού με το ένα χέρι και τη φτέρνα με το άλλο και λύγισε το μπροστινό μέρος προς τα πάνω. Η σόλα πρέπει να κάμπτεται μπροστά, εκεί που κάμπτεται και το πέλμα. Εάν λυγίζει στη μέση, δεν παρέχει αρκετή υποστήριξη στην καμάρα.
  • Βρες το νούμερό σου: Το ιδανικό μέγεθος είναι όταν το μεγάλο δάχτυλο απέχει όσο ένας μισός αντίχειρας. Εάν είναι μικρότερο, το δάχτυλο μπορεί να χτυπά στο πάνω μέρος του παπουτσιού όταν τρέχεις, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει αιμάτωμα κάτω από το νύχι. Χρησιμοποίησε το συνηθισμένο νούμερο παπουτσιού σου ως οδηγό μόνο. Τα παπούτσια φτιάχνονται με καλούπια, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία στα καλούπια διαφορετικών εταιρειών – ή ακόμη και στις διάφορες σειρές της ίδιας εταιρείας. Δοκίμασε πολλά ζευγάρια, λοιπόν, πριν επιλέξεις.

Φρόντισε τα πόδια σου

Με τις ασκήσεις που σου προτείνει ο Λευτέρης Καβούκης, personal trainer, θα ανακουφίσεις τα πέλματα από τον πόνο και θα τα δυναμώσεις.

  • Διώξε τον πόνο στις φτέρνες: Άπλωσε μια πετσέτα στο πάτωμα και χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα μάζεψέ την κάτω από την καμάρα τρεις φορές. Η άσκηση αυτή βελτιώνει την ευλυγισία του πέλματος και δυναμώνει τη συμπαγή δεσμίδα των μη ελαστικών κολλαγόνων ινών (που φτάνει από τη φτέρνα ως τα δάχτυλα) για να αποφευχθεί η πελματιαία απονευρωσίτιδα, ο πόνος στη φτέρνα που προκαλείται από τη φθορά του ιστού που υποστηρίζει την καμάρα.
  • Πες «αντίο» στον πόνο της καμάρας: Κάθισε στο πάτωμα με τα πόδια τεντωμένα. Κρατώντας τις άκρες ενός λάστιχου, τέντωσε τα χέρια και πέρασέ το από τα δάχτυλα του ενός πέλματος. Στρέψε τα δάχτυλα προς τα αριστερά, σπρώχνοντας το λάστιχο, μείνε για 10 δευτερόλεπτα, στρέψε τα μπροστά, μείνε και τέλος στρέψε τα δεξιά και μείνε. Θα τονώσει τους μυς των πελμάτων, ώστε να αποτραπούν οι τραυματισμοί.
  • Βάλε τέλος στο πιάσιμο: Κάθισε σε καρέκλα και σταύρωσε τα πόδια. Περίστρεψε το πάνω πέλμα κυκλικά δέκα φορές και μετά προς την άλλη πλευρά άλλες δέκα. Η κίνηση αυτή διατείνει τους ίδιους μυς που πονούν όταν πιάνεσαι, παρέχοντας ανακούφιση.

Διάβασε επίσης: Ποιες ασκήσεις να κάνεις εάν θέλεις να αποκτήσεις τα πόδια της Gisele

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i