Τελικά είναι ευεργετικές οι online προπονήσεις; Η δική μου εμπειρία από το πρόγραμμα μίας εβδομάδας

Ένα γκρουπ στο Facebook έγινε viral και, φυσικά, το δοκίμασα.

courtesy of adidas courtesy of adidas

Τον τελευταίο χρόνο, όλοι έχουμε βιώσει μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο που εργαζόμαστε, που ζούμε, που φροντίζουμε τον εαυτό μας. Έχουμε περάσει πολύ περισσότερο χρόνο σε απομονωμένες εμπειρίες και λιγότερο χρόνο με πολλούς από τους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους μας. Η απομόνωση αυτή απέδειξε και πρακτικά πόσο σημαντική είναι η κοινότητα για τη σωματική και ψυχική μας ευημερία. Έχοντας μια κοινότητα σημαίνει ότι έχουμε πράγματα όπως υποστήριξη, υπευθυνότητα, κίνητρα, καλές συμβουλές αλλά και μια αίσθηση οικουμενικότητας.

Όσον αφορά τον αθλητισμό, η κοινότητα είναι ζωτικής σημασίας για να μας βοηθήσει να επιτύχουμε στόχους υγείας και φυσικής κατάστασης! Οι ομάδες μπορούν να μας ωθήσουν να εργαστούμε πιο σκληρά, να τρέξουμε πιο γρήγορα και να φέρουμε στην επιφάνεια κίνητρα που δεν ξέρατε ποτέ ότι είχαμε. Πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων με κοινά σημεία και αξίες, που έρχονται κοντά, δίνουν και παίρνουν ενέργεια από την ομάδα, και εργάζονται ενεργά για ατομικούς και συλλογικούς στόχους.

Προσωπικά, κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, έθετα συνεχώς τον εαυτό μου σε μια αναβολή. Από αύριο θα ξεκινούσα διατροφή, από αύριο θα ξεκινούσα προπονήσεις ή τρέξιμο. Και φυσικά, αυτό το αύριο δεν ερχόταν. Πώς βρήκα το κίνητρο και τη δύναμη να βγω από αυτόν το φαύλο κύκλο; Η κοινότητα των adidas Runners μού έδωσε το αίσθημα ομαδικότητας και συνεργασίας που είχα ανάγκη για να ενεργοποιηθώ. 

courtesy of adidas
courtesy of adidas

Female Captain Ελεάννα Λίμα, Guest trainer Pilates Σοφία Καρυωτη και Guest Trainer Strength Σοφία Παππά.

Τι είναι το adidas Runners Community;

Οι adidas Runners Athens είναι μια κοινότητα ανθρώπων που μοιράζονται το πάθος για το τρέξιμο και τον υγιεινό τρόπο ζωής γενικότερα. Πρόκειται για μια πολύ ξεχωριστή και ελπιδοφόρα πρωτοβουλία της adidas παγκοσμίως, που δίνει ώθηση σε εκατοντάδες κόσμο για μία πιο υγιεινή καθημερινότητα. 

courtesy of adidas
courtesy of adidas

Running Coach Δήμος Χρονόπουλος, Running Crew Κυριακή Φιλτισάκου

Στην κοινότητα θα βρεις μία μεγάλη ποικιλία από εβδομαδιαία online workouts που ανταποκρίνονται σε κάθε πιθανό γούστο και επίπεδο, συμβουλές προπόνησεις, αλλά και άλλα sessions, από coaches που σου δίνουν συμβουλές για άλλα θέματα.

Σοφία Παππά
courtesy of adidas

Guest Trainer Σοφία Παππά.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και τα sessions που σχετίζονται με την υγιεινή διατροφή, το mindset και την ψυχολογία, την αποκατάσταση ή το Women’s Hour με την Ελεάννα Λίμα. Όλα αυτά τα προγράμματα έχουν ως στόχο να αποκτήσεις ολιστικά την καλύτερη εκδοχή του εαυτό σου και όχι απλά να είσαι γυμνασμένος/η σε τυπικό επίπεδο. 

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του concept αυτού είναι οι άνθρωποι και η επαφή μαζί τους, κάτι που έχει λείψει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τον τελευταίο χρόνο. Η κοινότητα σού δίνει την ευκαιρία να γίνεις μέρος αυτής της μεγάλης ομάδας που μετρά περίπου 13.000 μέλη, να κοινωνικοποιηθείς, να ανταλλάξεις ιδέες, να πάρεις συμβουλές, να γνωρίσεις νέους τρόπους σκέψεις!

Αναλυτικά, το πρόγραμμα που ακολούθησα εγώ την πρώτη εβδομάδα ήταν: 

Τετάρτη: Heartcore pilates με την Σοφία Καρυώτη

adidas
courtesy of adidas
 

Το Pilates επικεντρώνεται πολύ στο χτίσιμο της αντοχής σε ολόκληρο τον κορμό και στο συγκεκριμένο μάθημα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της κοιλιάς, ένα σημείο στο οποίο αντιμετωπίζει πρόβλημα συσσώρευσης λίπους ένα πολύ μεγάλο μέρος του κοινού.

Η δυσκολία του μαθήματος δεν ήταν μεγάλη, οπότε πρόκειται για μια ιδανική λύση για μια προπόνηση χαμηλής έντασης για μετά τη δουλειά, όταν έχεις περάσει ήδη μία κουραστική μέρα, ενώ η trainer είναι απόλυτα κατατοπιστική στην περιγραφή της εκτέλεσης, και πάντοτε δίνει και εναλλακτικές επιλογές για εκείνους που δεν μπορούν να εκτελέσουν την άσκηση με τον συγκεκριμένο τρόπο. 

Κάτι ακόμα που μου άρεσε στο συγκεκριμένο session ήταν ότι δεν χρειάστηκε μεγαλύτερος χώρος από αυτόν που καλύπτει το στρωματάκι μου, λύνοντας το πρόβλημα που αρκετές φορές αντιμετωπίζω στα workouts στο σπίτι, μιας και το σαλόνι μου είναι μικρό. 

Bρες εδώ αναλυτικά όλο το μάθημα.

Παρασκευή: Circuit run με τον Μάνο Στρατιδάκη

adidas
courtesy of adidas

Πρόκειται για μια κυκλική, δυναμική προπόνηση που θα σε κάνει να ανεβάσεις παλμούς και να κάψεις λίπος μιας και περιέχει πολλές αερόβιες ασκήσεις! Το επίπεδο είναι πιο ανεβασμένο αυτή τη φορά, και αποτελεί το ιδανικό πρόγραμμα για να φτάσεις στο πικ δυναμικότητας το εβδομαδιαίο σου πλάνο. Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια του μαθήματος, δεν κατάφερα να εκτελέσω τις ασκήσεις με τον τρόπο που έπρεπε, όμως ευτυχώς, ο trainer δίνει πάντοτε εναλλακτικές επιλογές, είτε πιο εύκολες είτε πιο δύσκολες αν είσαι προχωρημένος. 

Βρες εδώ αναλυτικά όλο το μάθημα.

Δευτέρα: Towel workout project με τον Μιχάλη Καφετζή 

Missing imagecourtesy of adidas
courtesy of adidas

Εδώ έχουμε ένα πρόγραμμα χαλάρωσης και streching όλων των μυικών ομάδων, που δουλεύτηκαν ωστόσο με δυναμικό ρυθμό, ό,τι πρέπει για να ξεκινήσεις την εβδομάδα σου με απόλητη ανανέωση και ευεξία. Το πρόγραμμα δεν χρειάζεται καθόλου εξοπλισμό, εκτός από μία πετσέτα που υπάρχει σε κάθε σπίτι και αποδεικνύει πως με πολύ απλά και καθημερινά αντικείμενα μπορείς να προπονηθείς στο σπίτι σου χωρίς περιττά έξοδα. 

Βρες εδώ αναλυτικά όλο το μάθημα.

Τελικά είναι ευεργετικές οι online προπονήσεις;

Εκτός από την αίσθηση ότι ανήκω σε μία ομάδα και πλέον έχω κοινούς στόχους με άλλους ανθρώπους - ακόμα και αν δεν τους συναντώ δια ζώσης - η κοινότητα είχε και άλλα benefits που με οδήγησαν στο να θέλω να δοκιμάσω σίγουρα αυτή την εμπειρία.

Αναμφίβολα ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι πρόκειται για μια εφαρμογή εντελώς δωρεάν για τον χρήστη. Το ολιστικό προφίλ του προγράμματος, που αντιμετωπίζει την γυμναστική ως ένα μόνο μέρος μίας υγιεινής συνολικά ζωής και καθημερινότητας, είναι ακόμα ένας λόγος που αξίζει κανείς να το δοκιμάσει. Η γυμναστική πλέον συνδέεται άρρηκτα με την υγεία, αφήνοντας πίσω τις εποχές που οι άνθρωποι γυμνάζονταν κυρίως για την απόκτηση μίας ιδανικής εικόνας. Και η adidas ενστερνίζεται την τάση αυτή στο wellness, διαμορφώνοντας αντίστοιχα τo community της. 

adidas
courtesy of adidas

Τα δώρα που κερδίζεις, όπως είναι t-shirts και άλλα δώρα, κατεβάζοντας την εφαρμογή adidasRunning και καταγράφοντας τις διαδρομές που κάνεις τρέχοντας, είναι ακόμα ένα bonus για τον χρήστη. Μέσα από την εφαρμογή έχεις τη δυνατότητα να μαθαίνεις τα τελευταία νέα και τεχνολογίες της εταιρείας. 

Τα εβδομαδιαία workouts που θα βρεις στην Facebook σελίδα διαθέτουν ποικιλία, παρουσιάζονται από διάφορους coaches για να διαλέξεις τον δικό σου αγαπημένο, είναι σύντομα και περιεκτικά, είναι πολύ περιγραφικά και βοηθητικά, έχουν μια ιδανική ροή και ποικιλία στο ασκησιολόγιο και, γενικά, δεν υστερούν σε τίποτα από ένα μάθημα σε πραγματικό χρόνο και τόπο. Η live μετάδοση σού δίνει την αίσθηση της ομαδικότητας που χρειάζεσαι για να είσαι τυπική στα μαθήματά σου, ωστόσο, σε περίπτωση που χάσεις κάποιο workout, υπάρχει στη συνέχεια διαθέσιμο στη σελίδα για να το παρακολουθήσεις όποτε εσύ θελήσεις, ενώ τα προγράμματα είναι αρκετά νωρίς, ώρες που έχεις ακόμα αρκετή ενέργεια. 

Τέλος, κάθε μήνα υπάρχουν challenges, τόσο σε παγκόσμιο όσο και τοπικό επίπεδο, ένα έξτρα κίνητρο προπόνησης για να στοχεύσεις σε έναν digital αγώνα, ειδικότερα τώρα που οι αγώνες δεν γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο λόγω πανδημίας. Και αν νομίζεις πως είσαι αρκετά αρχάριος για κάτι τέτοιο, φυσικά κάνεις λάθος, αφού οι αγώνες απευθύνονται σε όλα τα επίπεδα! Για όλα αυτά, θα ενημερωθείς μέσα από τα weekly sessions αλλά και από το facebook group, ενώ μπορείς να δηλώσεις τις συμμετοχές σου μέσα από το adidas Running App.

Η κοινότητα είναι μόνο ψηφιακή; 

Όχι. Ήδη το 2016 η εταιρεία άνοιξε το επίσημο adidas Runbase στην Αθήνα (Πετμεζά και Φαλήρου 16, Αθήνα) δημιουργώντας το απόλυτο σημείο αναφοράς για τους runners στο κέντρο της πόλης.

courtesy of adidas
courtesy of adidas

Στο adidas Runbase στην Αθήνα. 

Λόγω των συνθηκών, ωστόσο, το διάστημα αυτό οι adidas coaches είναι κοντά στην κοινότητα μόνο διαδικτυακά, παρουσιάζοντας τα προγράμματά τους μέσω του stream room του adidas Runbase, από όπου μπορείς να παρακολουθήσεις το πρόγραμμα της επιλογής σου και με τη συχνότητα που θέλεις. Σίγουρα, πρόκειται για μια δράση που αξίζει να δοκιμάσεις - και σίγουρα θα λατρέψεις! 

Κάνε και εσύ join στο group των adidas runners athens, κατέβασε την εφαρμογή adidasRunning και έλα να γίνουμε όλοι μαζί μία μεγάλη, δυναμική παρέα! 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i