Άσκηση και πρόληψη από covid-19: Ποιο είδος προπόνησης θα ενισχύσει περισσότερο τον οργανισμό σου;

Τα άτομα που κάνουν αυτή την προπόνηση είναι λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν λόγω του COVID-19.

άσκηση για πρόληψη covid-19 istock

Από την Ιωάννα Λαουμτζή, Fitness Consultant / Exclusive Coach, Owner of IL EXCLUSIVE FITNESS GYM (@il_ioanna_laoumtzi, ioannalaoumtzi.gr).

Τα άτομα που είναι σε καλύτερη αερόβια κατάσταση είναι λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν λόγω του COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από ερευνητές του Henry Ford Health System.

Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύθηκε με βίντεο και ένα άρθρο στο τεύχος Ιανουαρίου του Mayo Clinic Proceedings, είναι μία από τις πρώτες μελέτες που ανέφεραν μια σχέση μεταξύ της αερόβιας ικανότητας - της φυσικής κατάστασης της καρδιάς και των πνευμόνων - και του κινδύνου νοσηλείας στο νοσοκομείο COVID-19.

Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να κάνεις αυτόν τον περίπατο ή να πάρεις το ποδήλατο γυμναστικής. Η άσκηση και τα καλά επίπεδα φυσικής κατάστασης σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως το COVID-19 και υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι μπορούν γενικά να ανεχθούν αυτήν τη μόλυνση καλύτερα εάν είναι πιο αθλητικοί.

Η συστηματική φλεγμονώδης απόκριση σε ιογενείς λοιμώξεις όπως το COVID-19 έχει σημαντική επίδραση στην καρδιά και στους πνεύμονες ή στο καρδιοπνευμονικό σύστημα. Η προπόνηση με αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα ή το τζόκινγκ, αυξάνει την καρδιοπνευμονική ικανότητα ενός ατόμου και βελτιώνει την ανοσοποιητική λειτουργία, και οι δύο παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων που σχετίζονται με αναπνευστικές λοιμώξεις, ανέφεραν οι ερευνητές του Henry Ford.

Η μελέτη του Henry Ford εξέτασε περισσότερους από 18.000 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε δοκιμασία άσκησης σε διάδρομο μεταξύ Ιανουαρίου 2016 και 29 Φεβρουαρίου 2020. Από αυτούς τους ασθενείς, 1.181 εξετάστηκαν για τον ιό COVID-19 μεταξύ 29 Φεβρουαρίου 2020 και 31 Μαΐου 2020. 246 (21%) αυτών των ασθενών που εξετάστηκαν βγήκαν θετικοί στον ιο COVID-19. 89 (36%) κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τη διαφορά στην αερόβια ικανότητα μεταξύ εκείνων των θετικών σε COVID ασθενών που τελικά νοσηλεύθηκαν και εκείνων που δεν ήταν. Μέτρησαν τα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που νοσηλεύτηκαν είχαν χαμηλότερη φυσική κατάσταση από εκείνους που δεν είχαν νοσηλευτεί. 

"Το μήνυμα από τη μελέτη μας είναι ότι η καλύτερη φυσική κατάσταση σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας από το COVID-19". Προτείνεται λοιπόν να ασκείσαι για τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα .

Δυστυχώς, η χαμηλή φυσική κατάσταση φαίνεται να αποτελεί διαρκή παράγοντα κινδύνου για τους περισσότερους ασθενείς, παρόμοια με την υπέρταση και τον διαβήτη. Πολλοί άνθρωποι δεν μετακινούνται σε υψηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης κατά το υπόλοιπο της ζωής τους, παρόλο που κατανοούν ότι έχουν χαμηλή φυσική κατάσταση και τη σημασία να έχουν υψηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Ωστόσο, εάν βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση, υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η υγεία τους θα βελτιωθεί, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, ορισμένων καρκίνων, διαβήτη και άλλων χρόνιων ασθενειών. Και είναι πιθανό ότι αυτό το όφελος από τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης περιλαμβάνει τώρα τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών λόγω του COVID-19. Ακόμα και για εσένα που δεν σου αρέσει το τρέξιμο ή το περπάτημα μπορείς να κάνεις προπονήσεις υψηλής έντασης (HIIT) με στόχο να αύξησεις την αντοχή σου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i