Τρέχεις; Πότε πρέπει να σταματήσεις;

Τρέχεις, τρέχεις αλλά μήπως να σταματήσεις όταν πρέπει; Άκου το σώμα σου αλλά και τους ειδικούς.

run istock

Το τρέξιμο είναι μια δημοφιλής δραστηριότητα με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως το ότι βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, συμβάλλει στην απώλεια βάρους και ενισχύει τους μυς. Όμως, υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις στις οποίες ίσως είναι καλύτερο να σταματήσεις να τρέχεις. Δες πότε.

Εάν τρέχεις, σταμάτα...

Διάβασε ακόμη: Πώς το τρέξιμο βοηθάει στην άμεση αλλαγή του σώματός σου;

Να αγνοείς τον πόνο

Κάποιοι δρομείς υποθέτουν πως είναι ακατάβλητοι και πιέζονται να συνεχίσουν τις προπονήσεις παρότι νιώθουν να πονούν. Ο πόνος είναι ένα σημάδι που στέλνει το σώμα σου ότι κάτι δεν πάει καλά και συνήθως η ξεκούραση είναι η καλύτερη θεραπεία. Όταν ένας τραυματισμός είναι σε αρχικό στάδιο, όταν σταματήσεις το τρέξιμο, θα αποφύγεις περισσότερο χρόνο μακριά από τις προπονήσεις αργότερα. Αν πιεστείς, το πιθανότερο είναι πως ο τραυματισμός θα γίνει χειρότερος.

Να τρως ό,τι θέλεις

Μήπως έπειτα από ένα πολύωρο τρέξιμο ή μια εβδομάδα έντονης προπόνησης νιώθεις ότι δικαιούσαι να ξεφύγεις στο φαγητό σου; Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να πάρεις βάρος, παρ' όλη την άσκηση που κάνεις. Κατάγραψε την άσκηση και τις θερμίδες που προσλαμβάνεις κάθε μέρα. Έτσι, θα έχεις καλύτερη εικόνα του πόσες θερμίδες έχεις πράγματι κάψει και καταναλώσει.

Να λες "δεν είμαι πραγματική δρομέας"

Δε χρειάζεται να κάνεις χρόνους πρωταθλήτριας ή να τρέχεις Μαραθώνιο για να είσαι πραγματική δρομέας. Αν τρέχεις τακτικά, ανεξάρτητα από το ρυθμό ή την απόσταση, μπορείς με υπερηφάνεια να αποκαλείσαι δρομέας.

Να το κάνεις χωρίς ενυδάτωση

Αν τρέχεις για περισσότερα από 30 λεπτά, πραγματικά χρειάζεται να ενυδατωθείς στη διάρκεια του τρεξίματος για να αποφύγεις τις επιπτώσεις της αφυδάτωσης. Οι συστάσεις για υγρά στους δρομείς λένε πως θα πρέπει να "ακούσεις τη δίψα σο" και να πίνεις νερό όταν στεγνώσει το στόμα σου και νιώθεις την ανάγκη να πιεις.

Γενικά, να θυμάσαι: όταν δεν νιώθεις πλέον την ίδια χαρά και ικανοποίηση από το τρέξιμο, ίσως είναι ώρα να κάνεις ένα διάλειμμα ή να βρεις μια άλλη δραστηριότητα που σε ευχαριστεί περισσότερο. Το πιο σημαντικό είναι να ακούς το σώμα σου. Αν νιώθεις πόνο, κούραση ή έλλειψη ενέργειας, ίσως είναι σημάδι ότι χρειάζεσαι ένα διάλειμμα.

Τρέξιμο: Τα do’s and don’ts των αρχάριων

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i