Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Όλα όσα γνωρίζουμε έως τώρα

Ποια νέα αθλήματα θα δούμε, οι νέοι κανονισμοί και όλες οι λεπτομέρειες για τους φετινούς Αγώνες στο Τόκιο.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021 iStock

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2021, που έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Ιουλίου - 8 Αυγούστου στο Τόκιο της Ιαπωνίας, αρχικά θα πραγματοποιούνταν το καλοκαίρι του 2020, σύμφωνα με την παράδοση της διεξαγωγής των Θερινών Αγώνων κάθε τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, η εκδήλωση καθυστέρησε ένα χρόνο λόγω της πανδημίας COVID-19. Είναι η τέταρτη φορά στη σύγχρονη ιστορία τους που οι Ολυμπιακοί Αγώνες ακυρώνονται - και μάλιστα δεύτερη φορά για την Ιαπωνία συγκεκριμένα. 

Προηγούμενες ακυρώσεις Ολυμπιακών Αγώνων 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1916 ήταν προγραμματισμένοι να φιλοξενηθούν από τη Γερμανική Αυτοκρατορία (που μάλιστα είχε κατασκευάσει ένα γήπεδο 30.000 θέσεων στο Βερολίνο για την περίσταση). Ωστόσο, με το ξεκίνημα του πολέμου το 1914, οι Αγώνες ακυρώθηκαν για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία τους.

Οι Θερινοί και Χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες το 1940 θα πραγματοποιούνταν στην Ιαπωνία. Μάλιστα, επρόκειτο για την πρώτη μη δυτική χώρα που θα φιλοξενούσε τους Αγώνες. Όμως τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, λόγω του πολέμου με την Κίνα και αργότερα, του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Η τρίτη ακύρωση ήταν εκείνη του Λονδίνου, που θα φιλοξενούσε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1944, όμως και πάλι οι Αγώνες ακυρώθηκαν λόγω του πολέμου. Το ίδιο συνέβη και το 1944 με τους χειμερινούς αγώνες στην Cortina d'Ampezzo της Ιταλίας

Η τέταρτη ακύρωση που έγινε την περασμένη χρονιά είναι και η πρώτη που δεν έγινε λόγω πολέμου, αλλά της πανδημίας. Παρά τη συνέχισή της, οι Αγώνες φέτος θα πραγματοποιηθούν, τηρώντας τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας. "Δεν σκοπεύουμε να ακυρώσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να εφαρμόσουμε ένα λεπτομερές σχήμα ασφάλειας που θα κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πλήρη ασφάλεια", είπε ο Πρόεδρος, Seiko Hashimoto. 

Ολυμπιακοί αγώνες
iStock

Παρακάτω θα βρεις όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται γνωρίζουμε για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021. 

Θα είναι διαφορετικοί οι Αγώνες φέτος; 

Οι φετινοί αγώνες δεν φαίνεται να είναι πολύ διαφορετικοί από οποιαδήποτε προηγούμενη Ολυμπιάδα. Θα πραγματοποιηθεί τελετή έναρξης, προγραμματισμένες για το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, με λίγες μικρές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν πριν από αυτή. Την επόμενη μέρα, στις 24 Ιουλίου, ξεκινά το κανονικό πρόγραμμα των αγώνων το οποίο θα μεταδίδεται τηλεοπτικά ανά τον κόσμο. 

Ποια events θα δούμε φέτος 

Ακριβώς όπως έρχεται και φεύγει κάθε άλλη λαϊκή κουλτούρα, το ενδιαφέρον για τα αθλήματα διαφοροποιείται ανά τα χρόνια. Για παράδειγμα, αθλήματα όπως η διελκυστίνδα ή το pigeon-shooting, τα οποία κάποτε είχαν νόημα, δεν είναι πλέον στη συνείδηση ​​του κοινού και έχουν καταργηθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπως και από την καθημερινή ζωή.

Το μοτίβο των αγωνισμάτων έρχεται και φεύγει, αντικατοπτρίζοντας τις αλλαγές και στην γενικότερα ζωή. Για παράδειγμα, το καράτε, το surfing, η αναρρίχηση και το skateboarding κάνουν το ντεμπούτο τους φέτος, ενώ το baseball και το softball επιστρέφουν μετά από διακοπή που είχε γίνει. Τέλος, το breakdancing, θα προστεθεί στο πρόγραμμα στους επόμενους Αγώνες στο Παρίσι το 2024. 

Ομοίως, η φετινή Ολυμπιάδα φέρνει μερικά νέα events σε ήδη υπάρχοντα αθλήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το μπάσκετ three-on-three, η ποδηλασία ομάδων δύο ατόμων και ομαδικές εκδηλώσεις μικτού φύλου στην κολύμβηση, τοξοβολία και πινγκ πονγκ.

Οι νέοι κανονισμοί 

Ενώ οι αθλητές θα αγωνίζονται κανονικά, φέτος, εξαιτίας της πανδημίας κορονοϊού δεν θα υπάρχει κοινό. Για παράδειγμα, μόνο οι Ιάπωνες fans θα επιτρέπονται στα stands. Το Τόκιο περιορίζει τους επισκέπτες των διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων σε αθλητές, αξιωματούχους και έναν μικρό αριθμό προσωπικού των μέσων ενημέρωσης. 

Αντίστοιχα, οι αθλητές θα ελέγχονται καθημερινά, αλλά δεν θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από όλους, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, να τρώνε μόνοι τους γεύματά τους και να μείνουν εκτός των μέσων μαζικής μεταφοράς, μεταξύ άλλων προσπαθειών τήρησης των μέτρων ασφαλείας. 

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι είναι διατεθειμένοι να σφίξουν τα πράγματα ακόμη περισσότερο, εάν απαιτείται.

"Εάν το απαιτεί η κατάσταση, είμαστε επίσης έτοιμοι να λάβουμε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα", δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Thomas Bach.

olympiakoi
iStock

Ο ρόλος της γυναίκας αλλάζει

Την απόλυτη ισότητα των δύο φύλων θα δούμε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 2024, και αυτό αποτελεί μια ιστορική εξέλιξη για τον θεσμό. Συγκεκριμένα, στο Παρίσι θα δούμε συμμετοχή ανδρών και γυναικών σε αναλογία 50 - 50, σε αντίθεση με το Ρίο το 2016, που είδαμε γυναίκες σε ποσοστό 45,6% ενώ στους επερχόμενους αγώνες του Τόκιο οι γυναίκες θα κατέχουν το 48,8% της αναλογίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i