Κλιματική αλλαγή: 6 πολύ απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε (ΤΩΡΑ) για να σώσoυμε τον πλανήτη

Μικρά "πράσινα βήματα" που είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικά όταν γίνονται ταυτόχρονα από πολλούς.

climate change iStock

Δυστυχώς, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη αισθητές σε ολόκληρο τον κόσμο και προβλέπεται να γίνουν συχνότερες και εντονότερες τις επόμενες δεκαετίες.

Διαβάστε Επίσης

Για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή  πρέπει να αλλάξει ο τρόπος ζωής των ανθρώπων καθώς μόνο έτσι θα σωθεί ο πλανήτης. Η αλήθεια είναι ότι όλοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά και πρέπει να την κάνουν, καθώς ο βιώσιμος τρόπος ζωής μπορεί να έχει -και έχει – σημαντικό αντίκτυπο.

Αυτό που καθίσταται απαραίτητο είναι να μειωθούν οι επιπτώσεις της ρύπανσης που προέρχεται από τον ανθρώπινο τρόπο ζωής κατά δύο τρίτα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Μπορεί αυτό να μοιάζει μεγάλο ποσοστό, αλλά υπάρχουν μερικά "πράσινα βήματα" που μπορούν να βοηθήσουν.

Διαβάστε Επίσης

Αλλαγή στον τρόπο και το είδος κατανάλωσης φαγητού

Περισσότερο από το 25% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών ρύπων προέρχεται από το σύστημα διατροφής, οπότε οι σημερινές διατροφικές συνήθειες απλά δεν είναι βιώσιμες.

Η μείωση των αποβλήτων τροφίμων είναι το νούμερο ένα πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να συμβάλλουν στο να γίνει κάποια διαφορά. Για παράδειγμα, μπορούν να δοκιμάσουν την κομποστοποίηση, μέθοδο με την οποία μπορούν να φάνε ό,τι περισσεύει και να αξιοποιήσουν πλήρως την κατάψυξή τους.

Εκτός από το να τρώνε ό,τι αγοράζουν, ένα άλλο "πράσινο βήμα" είναι η αντικατάσταση του μεγαλύτερου μέρους του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων που καταναλώνονται με φυτικές εναλλακτικές λύσεις που έχουν χαμηλότερες συνολικές εκπομπές ρύπων.

Ο τομέας της κτηνοτροφίας (ιδίως η βιομηχανικής κλίμακας παραγωγή βοείου κρέατος) έχει τις πιο σοβαρές επιπτώσεις στον πλανήτη, καθώς το 33% των παγκόσμιων καλλιεργούμενων εκτάσεων αφιερώνεται σε καλλιέργειες ζωοτροφών και το 26% της παγκόσμιας γης χωρίς πάγο χρησιμοποιείται για τη βόσκηση των ζώων.

Το ανώτατο όριο για την κατανάλωση κρέατος είναι 16 κιλά το χρόνο (ή 300 γραμμάρια την εβδομάδα) και 90 κιλά γαλακτοκομικών (περίπου 1 λίτρο γάλα την εβδομάδα).

Συνοπτικά αυτό που χρειάζεται είναι η μετάβαση σε μια εξ ολοκλήρου φυτική διατροφή και η κατανάλωση όλων των αγορασθέντων τροφίμων. Μπορεί κανείς να ξεκινήσει υιοθετώντας μια διατροφή η οποία περιλαμβάνει δύο ημέρες χωρίς κρέας την εβδομάδα, οι οποίες σταδιακά θα αυξάνονται.

Όχι στη σπατάλη νερού

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον κύκλο του νερού στη φύση, έχοντας άμεσες επιπτώσεις τόσο στην ποσότητα των διαθέσιμων υδατικών πόρων όσο και στην ποιότητά τους. Για το λόγο αυτό, η ανάληψη δράσης όχι μόνο εκ μέρους των κρατών πρέπει να είναι άμεση αλλά και των πολιτών. Ο καθένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει με τον δικό του τρόπο, αποφεύγοντας τη σπατάλη νερού στην καθημερινή ζωή του.

Διακοπές σε τοπικό επίπεδο

Λόγω της πανδημίας, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν απομακρύνθηκαν πολύ από τις κατοικίες τους τον προηγούμενο χρόνο και, ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των ταξιδιωτών μειώθηκε κατά 50%. Έτσι, η ρύπανση από τα αεροπλάνα μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο τον πρώτο μήνα του lockdown. Να σημειωθεί πως οι αερομεταφορές ευθύνονται για μεγάλο ποσοστό των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων, για αυτό καλό είναι ο καθένας να περιορίσει τις πτήσεις μικρών αποστάσεων σε μία κάθε τρία χρόνια και τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων σε μία κάθε οκτώ χρόνια.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τουρισμό και διακοπές σε εγχώριο επίπεδο, ταξίδια με τρένο ή/και πλοίο.

Προσοχή στην ένδυση

Η βιομηχανία ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας ευθύνεται σήμερα για περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ότι η διεθνής αεροπορία και η ναυτιλία μαζί. Για αυτό κρίνεται απαραίτητο να αντιμετωπιστεί ο εθισμός στη γρήγορη μόδα πριν να είναι πολύ αργά. Η ανακύκλωση, οι μετατροπές και οι ανταλλαγές ρούχων και τα καταστήματα με vintage second hand ρούχα, είναι αποτελεσματικές λύσεις.

Αυτό που μπορεί να θέσει κανείς ως στόχο είναι να αγοράζει μόνο τρία καινούργια ρούχα το χρόνο και πριν αγοράσει κάτι, να σκεφτεί σοβαρά αν το χρειάζεται πραγματικά.

Προσοχή στις ηλεκτρονικές συσκευές

Η διαδικασία εξόρυξης μετάλλων σπάνιων γαιών για την κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών και ο εθισμός στην αγορά gadgets γενικότερα είναι ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Στόχος είναι να διατηρεί κανείς τα ηλεκτρονικά προϊόντα για τουλάχιστον επτά χρόνια, ενώ μπορεί να αναβαθμίζει το τηλέφωνό του κάθε δύο με τρία χρόνια και να επενδύει στην επισκευή, την ενοικίαση ή την αγορά μεταχειρισμένων.

Προτίμηση στα μέσα μεταφοράς-ελαχιστοποίηση χρήσης αυτοκινήτου

Οι μεταφορές ευθύνονται για το ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτών προέρχονται από τους κινητήρες των αυτοκινήτων. Με τα επίπεδα ιδιοκτησίας οχημάτων να αναμένεται να διπλασιαστούν και πάλι μέχρι το 2040, αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο κλιματικό πρόβλημα.

Καλό είναι οι άνθρωποι να απομακρυνθούν από τη χρήση ιδιωτικών οχημάτων και να στραφούν σε κοινόχρηστα ή δημόσια μέσα μεταφοράς. Ακόμη, ιδανικά να μεταβούν σε ηλεκτρικό (EV) ή υβριδικό όχημα.

Μικρές αλλαγές

Εκτός από τις κυβερνήσεις και τη στάση των μεγάλων επιχειρησέων σε αυτό το τεράστιο κεφάλαιο και οι πολίτες ως άτομα δεν έχουν τη δύναμη να ασκήσουν πίεση για αλλαγή. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούν να προωθήσουν την αλλαγή του συστήματος μέσω των επιλογών τους και των φορέων που διαλέγουν να στηρίξουν.

Η μετάβαση σε έναν πράσινο προμηθευτή ενέργειας και άλλα παρόμοια μικρά "πράσινα βήματα" είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά όταν γίνονται ταυτόχρονα από πολλούς.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i