Back up Plant: Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνουμε όταν φέρνουμε τα φυτά μας μέσα στο σπίτι για τον χειμώνα

"Μόλις τα φυτά είναι ωραία και καθαρά, δεν είναι ακόμα κακή ιδέα και να μπουν σε "καραντίνα" από τα άλλα φυτά".

plants iStock

Καθώς αλλάζουν οι εποχές, αλλάζουν και οι ανάγκες των φυτών. Φυσικά, ένα κρίσιμο βήμα για τη φροντίδα των φυτών όταν ο καιρός γίνεται πιο ψυχρός, είναι να μεταφερθούν μέσα στο σπίτι, αν ήταν έξω στον ήλιο όλο το καλοκαίρι, αλλά αρκεί μόνο αυτό; Οι ειδικοί σε θέματα φυτών δίνουν τις δικές τους κορυφαίες συμβουλές σχετικά με την αλλαγή των εποχών.

Το μεγαλύτερο λάθος των φυτών που πρέπει να αποφεύγεται κάθε χειμώνα

Τα φυτά εσωτερικού χώρου πρέπει να επιστρέφουν στο εσωτερικό τους μόλις οι νυχτερινές θερμοκρασίες στην περιοχή πέσουν κάτω από τους 12,7 βαθμούς Κελσίου, δήλωσε στο mindbodygreen.com η ειδικός κηπουρικής, Lindsay Pangborn, προσθέτοντας, "Τα περισσότερα φυτά προτιμούν θερμοκρασίες άνω των 15,5 βαθμών Κελσίου, οπότε προσέξτε την πρόγνωση αν σκοπεύετε να κρατήσετε τα φυτά σας σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου".

Μόλις έρθει η ώρα να φέρει κάποιος τα φυτά του μέσα, η ιδρύτρια του The Bloom & Grow Garden Society, Maria Failla, λέει στο mindbodygreen.com ότι το μεγαλύτερο λάθος που πρέπει να αποφύγει είναι να μην ελέγξει για παράσιτα. Της αρέσει να ξεπλένει τα φυτά με ένα λάστιχο για να απομακρύνει τα παράσιτα πριν καν τα εγκαταστήσει στο εσωτερικό τους σημείο.

"Βεβαιωθείτε ότι εξετάζετε τόσο την επάνω όσο και την κάτω πλευρά των φύλλων", σημειώνει η Pangborn, προσθέτοντας "να επιθεωρείτε προσεκτικά τους μίσχους και το χώμα και να αφαιρείτε τυχόν νεκρά και σάπια φύλλα όπου αρέσκονται να κρύβονται τα ζωύφια. Αν εντοπίσετε μερικά έντομα αφαιρέστε τα απαλά. Και αν υπάρχει προσβολή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα βιολογικό εντομοκτόνο σπρέι με έλαιο neem για να βοηθήσει στην αποτροπή των παρασίτων", προσθέτει.

Μόλις τα φυτά είναι ωραία και καθαρά, δεν είναι ακόμα κακή ιδέα και να μπουν σε "καραντίνα" από τα άλλα φυτά, για κάθε ενδεχόμενο. Αυτή η συμβουλή προέρχεται από τη Failla, η οποία περιμένει αρκετές εβδομάδες για να παρακολουθήσει για παράσιτα πριν τα φέρει κοντά στα άλλα φυτά της.

Διαβάστε Επίσης

Άλλες συμβουλές που πρέπει να έχει ο ιδιοκτήτης φυτών κατά νου

Αφού τα φυτά έχουν επιστρέψει στο εσωτερικό και είναι απαλλαγμένα από παράσιτα, ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές φροντίδας φυτών από την Pangborn που πρέπει να εφαρμόζονται τον χειμώνα:

1. Προσοχή με το υπερβολικό πότισμα

Τα φυτά σε γλάστρες δεν χρειάζονται τόσο πολύ νερό κατά τη διάρκεια των ψυχρών μηνών, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης των περισσότερων φυτών επιβραδύνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. "Μπορείτε να παρακολουθείτε τακτικά τα επίπεδα υγρασίας του φυτού σας, ελέγχοντας το χώμα με το δάχτυλό σας", σημειώνει.

2. Λειτουργία ενός υγραντήρα

Σε πολλά φυτά αρέσουν οι υγρές συνθήκες και το να είναι συνεχώς σε λειτουργία το καλοριφέρ δεν ευνοεί ακριβώς αυτό. Έτσι, η Pangborn λέει: "Η εγκατάσταση ενός υγραντήρα μπορεί να δημιουργήσει περισσότερη υγρασία για το φυτό σας".

3. Διατήρηση σταθερών θερμοκρασιών

Ακόμη και αν δεν αλλάζει κάποιος συνεχώς τη θερμοκρασία στον θερμοστάτη του, η θερμοκρασία γύρω από τα παράθυρα και τις πηγές θερμότητας (όπως οι σανίδες, τα καλοριφέρ κ.λπ.) μπορεί να αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό δεν είναι καλό για τα φυτά, γι' αυτό η Pangborn συνιστά να απομακρύνονται τα φυτά από τέτοιες περιοχές, "προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι οι μέσες θερμοκρασίες της ημέρας κυμαίνονται μεταξύ 18,3 και 23,8 βαθμών Κελσίου, και τη νύχτα, όχι κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου".

4. Προσοχή με το λίπασμα

Πολλά φυτά δεν αναπτύσσονται πολύ, αν αναπτύσσονται καθόλου, σε ψυχρά περιβάλλοντα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειάζονται λίπασμα. Εάν τα φυτά δεν αναπτύσσονται ενεργά, λέει η Pangborn, η φυτική τροφή μπορεί στην πραγματικότητα να τα βλάψει, "αφού δεν θα αξιοποιήσουν πλήρως τα θρεπτικά συστατικά και μπορεί να διαταράξει τον φυσικό κύκλο ανάπτυξης του φυτού".

5. Ξεσκόνισμα όσο είναι σε λήθαργο

Και τέλος, όταν τα φυτά μπαίνουν σε λήθαργο κατά τη διάρκεια των ψυχρών εποχών, καθίστανται πιο ευάλωτα σε παράσιτα, ακάρεα αράχνης και άλλα έντομα που λατρεύουν να κρύβονται στο χώμα και τη σκόνη. Με αυτό κατά νου, η Pangborn λέει ότι είναι σημαντικό να σκουπίζονται τακτικά τα φύλλα των φυτών και να αφαιρούνται τυχόν νεκρά ή κιτρινισμένα φύλλα με κοφτερό, καθαρό ψαλίδι.

Διαβάστε Επίσης

Συμπερασματικά 

Συνολικά, τα φυτά γίνονται λίγο πιο χαμηλής συντήρησης κατά τους ψυχρούς μήνες. Δεν θα χρειάζονται τόσο πολύ νερό ή λίπασμα, αλλά θα πρέπει να ξεσκονίζονται τακτικά, να ελέγχονται για παράσιτα και να διατηρούνται στο σωστό περιβάλλον (όσον αφορά τη θερμοκρασία και την υγρασία). Παρόλο που μπορεί να μη φαίνεται ότι αναπτύσσονται πολύ, η σωστή φροντίδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να εξασφαλίσει μια υγιή περίοδο ανάπτυξης για τα φυτά το καλοκαίρι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i