Πώς τα σκυλιά επιστρέφουν στο σπίτι τους σε περίπτωση που χαθούν

Ισχύει πως οι χνουδωτοί μας φίλοι έχουν ένα εσωτερικό ένστικτο που τους οδηγεί πίσω στα αφεντικά τους;

Γυναίκα Σκύλος iStock

Πόσες ιστορίες έχουν αποτυπωθεί στο χαρτί ή στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, όπου ένα σκυλάκι, το οποίο έχασε τον προσανατολισμό του, βρήκε εν τέλει τον δρόμο πίσω για το σπίτι του με έναν μαγικό τρόπο. Από τα πιο γνωστά φιλμ, η κινηματογραφική Lassie ύστερα από ένα ταξίδι από τη Σκωτία στο Γιορκσάιρ καταφέρνει να επιστρέψει στο σπίτι που μεγάλωσε. Και όσο κι αν η συγκεκριμένη ιστορία είναι φανταστική, ο συγγραφέας Eric Knight την εμπνεύστηκε από μία πραγματική που είχε διαβάσει σε άρθρο εφημερίδας. 

Γνωστή είναι επίσης η ιστορία της Marin, ενός ποιμενικού των Σέτλαντ που ζούσε με την ιδιοκτήτριά του, Rita Johnson, στο Λος Άντζελες. Όταν το 1991, η Johson επισκέφθηκε κάποιους φίλους στο Σαν Φρανσίσκο είχε πάρει και τη Marin μαζί της. Όμως, όταν σταμάτησε μια στιγμή στον τηλεφωνικό θάλαμο να ειδοποιήσει τους φίλους της πως θα αργήσει λίγο, το αυτοκίνητό της εκλάπη και μαζί ο πολυαγαπημένος της σκύλος. Εν τέλει το αυτοκίνητο βρέθηκε, όμως η Marin ήταν άφαντη. Η Johnson αναγκάστηκε να γυρίσει στο σπίτι της με άδεια χέρια και στεναχωρημένη για την εξαφάνιση της σκυλίτσας της. Πέντε μήνες αργότερα, ένα κλαψούρισμα τής τράβηξε την προσοχή έξω από το σπίτι της. Όταν άνοιξε την πόρτα ήταν ένα αδυνατισμένο, γκρι σκυλάκι με ματωμένες πατούσες, το οποίο το πήρε για να το πλύνει και να το περιποιηθεί. Όταν το έβαλε στο μπάνιο και το γκρι χρώμα της βρωμιάς άρχισε να φεύγει, συνειδητοποίησε πως το σκυλί αυτό ήταν στην πραγματικότητα η Marin που είχε περπατήσει περίπου 60 μίλια για να φτάσει στο σπίτι της. 

Έχουν πράγματι τα σκυλιά ένστικτο;

Όλα ξεκινούν από την όσφρηση του σκύλου, εξηγεί ο καθηγητής ψυχολογίας Stanley Coren. Σε απόσταση 15 μιλιων, στην περιοχή της γειτονιάς, ο σκύλος σου χρησιμοποιεί τη μύτη του για να εξοικειωθεί με τις μυρωδιές που σχετίζονται με την περιοχή του σπιτιού του και αφήνει επίσης το δικό του ίχνος μυρωδιάς. Σε περίπτωση που ένας σκύλος βρεθεί πέρα από τη συνηθισμένη του βόλτα, βάζει σε εφαρμογή τους επικαλυπτόμενους κύκλους από οικείες μυρωδιές. Αυτό λειτουργεί περίπου όπως ο εντοπισμός ενός σήματος κινητού τηλεφώνου με τη χρήση εισροών από πύργους κινητής τηλεφωνίας. Τι σημαίνει αυτό; Όταν ένας σκύλος βρίσκεται εκτός της συνηθισμένης εμβέλειας μπορεί να είναι σε θέση να εντοπίσει μια οικεία μυρωδιά. Στον επόμενο κύκλο, μπορεί να εντοπίσει την οσμή σε κάτι πιο οικείο και με διαδοχικούς κύκλους, βρίσκει το δρόμο για το σπίτι του.

Στην περίπτωση που βρεθεί αρκετά μακριά από την περιοχή που γνωρίζει, λέγεται πως οι σκύλοι ενδέχεται να χρησιμοποιούν την ικανότητα ανίχνευσης των μαγνητικών πεδίων της Γης για να προσανατολίζονται. Σύμφωνα με μελέτες από το Πανεπιστήμιο Επιστημών της Ζωής στην Πράγα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως περίπου το 60% των σκύλων χρησιμοποιούσαν τη μύτη τους για να εντοπίσουν το δρόμο της επιστροφής προς τους ιδιοκτήτες τους, ενώ περίπου το 30% τείνουν να κάνουν τζόκινγκ από βορρά προς νότο ακολουθώντας μια γεωμαγνητική γραμμή, η οποία φαίνεται να τους βοηθά να προσανατολίζονται, όπως η πυξίδα. Μάλιστα, εικάζεται ότι αυτή η έμφυτη μαγνητική αίσθηση των σκύλων μπορεί να βοηθήσει έναν σκύλο να προσανατολιστεί σε σχέση με την κατεύθυνση του σπιτιού του, επιτρέποντάς του να ταξιδέψει προς αυτό για πολλά χιλιόμετρα.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i