Η πρωταθλήτρια στίβου Βεατρίκη Ντούγκου εξηγεί τι σημαίνει η Ημέρα της Γυναίκας στην εποχή μας

"Οι αθλήτριες λειτουργούν σαν καθρέφτης σε κάθε μικρό κορίτσι που αισθάνεται αδύναμο και ανίκανο σε έναν κόσμο ανδροκρατούμενο".

Βεατρίκη Ντούγκου Ημέρα Γυναίκας Instagram/@beatrikhh

Το όνομα της συνδέθηκε αρχικά με την εμφάνισή της στη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη για κάποιον αόριστο λόγο, αφού σύμφωνα με την ίδια δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να εμφανιστεί σε ένα δημόσιο γεγονός. Και προφανώς είχε δίκιο, αφού το όνομα της αξίζει να σημειωθεί – όπως και έγινε – για την κατάρριψη ρεκόρ που κρατούσε 34 χρόνια, αγωνιζόμενη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου στο ΣΕΦ!

Ο λόγος για τη δυναμική, αισιόδοξη για το μέλλον, αγωνίστρια και πλέον πανελλήνια πρωταθλήτρια στίβου στην κατηγορία Κ18 Βεατρίκη Ντούγκου, η οποία εκτός από τις μαθητικές της επιδόσεις, τον περασμένο Φεβρουάριο, κατάφερε να ξεχωρίσει ουσιαστικά, κερδίζοντας κούρσα 200 μέτρων με χρόνο 25.01. Η 17χρονη αθλήτρια από την Κένυα, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, μίλησε στο Shape.gr για τον ρόλο των γυναικών αθλητριών στη σημερινή κοινωνία, για τις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν στον κόσμο του αθλητισμού αλλά και για τη σημασία υγειών προτύπων στις νεότερες γενιές.

  • Τι σημαίνει άραγε η Ημέρα της γυναίκας στην εποχή μας;

Η ημέρα της γυναίκας στην εποχή μας είναι μια ημέρα-υπενθύμιση για να θυμόμαστε την δύναμη που κατέχουν οι γυναίκες. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια αυτή η υπενθύμιση έρχεται καθημερινά καθώς στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά φεμινιστικά ρεύματα.

  • Ποιες προκλήσεις έχεις αντιμετωπίσει ως γυναίκα στον αθλητισμό και πώς τις έχεις ξεπεράσει;

Στον αθλητισμό και συγκεκριμένα στον στίβο δεν έχω αντιμετωπίσει κάποια αξιοσημείωτη πρόκληση ως γυναίκα καθώς το κλίμα σε αυτό το άθλημα είναι ιδιαίτερα δίκαιο και ισορροπημένο.

  • Τι πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξει για να αυξηθούν οι ευκαιρίες και η υποστήριξη στις αθλήτριες;

Σίγουρα πρέπει να υπάρχει περισσότερος σεβασμός αναφορικά με την αθλητική αγωνιστική ενδυμασία που παρέχεται στις γυναίκες από χορηγίες, χώρες κλπ. καθώς έχουν αναφερθεί πολλά γεγονότα όπου αθλήτριες αισθάνονται άβολα με τις στολές που τους έχουν παραχωρηθεί. Επίσης μια αλλαγή θα πρέπει να γίνει στην δημοσιογραφική εστίαση των αθλημάτων. Για παράδειγμα το αντρικό μπάσκετ και ποδόσφαιρο έχει περισσότερες αναφορές με πολύ περισσότερο από το γυναικείο.

  • Τι ρόλο παίζουν οι αθλήτριες στο ευρύτερο κίνημα για την ενδυνάμωση των γυναικών;

Οι αθλήτριες λειτουργούν σαν καθρέφτης σε κάθε μικρό κορίτσι που αισθάνεται αδύναμο και ανίκανο σε έναν κόσμο ανδροκρατούμενο, υπενθυμίζει σε όλες τις γυναίκες ότι δεν έχουν όρια και ότι δεν θα έπρεπε να επιτρέπουν στους άλλους να θέτουν όρια σε αυτές. Ο φεμινισμός προβλήθηκε σε μεγάλο βαθμό μέσα από τον αθλητισμό και έλαβε τεράστιες διαστάσεις, αφού γυναίκες πάλευαν σώμα με σώμα για να τρέξουν έναν μαραθώνιο ή να παρακολουθήσουν έναν αγώνα ποδοσφαίρου.

  • Ποιες είναι οι γυναίκες στη ζωή σου που σε εμπνέουν και γιατί;

Με εμπνέει πάνω από όλα η μητέρα μου. Θαυμάζω κάθε μέρα την δύναμη που έχει να τα ετοιμάζει όλα πριν καν ξυπνήσουμε. Συγκεκριμένη φυσιογνωμία που έχω συγκρατήσει από τον κόσμο του στίβου είναι η Allyson Felix. Πάντα θαύμαζα την ταπεινότητα που είχε όταν στρεφόταν σε αυτήν η κάμερα και γενικά στις συνεντεύξεις της.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i