Σύντομος οδηγός SOS για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας - 5 +1 βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε

Συντάξαμε ένα συνοπτικό οδηγό για όλα όσα πρέπει να κάνουμε για εμάς ή τις φίλες μας σε περίπτωση που απειληθούμε από κακοποιητικές συμπεριφορές.

βια istock images

Το καλοκαίρι -όπως και σε κάθε περίοδο διακοπών- οι εντάσεις ανάμεσα στα ζευγάρια εντείνονται και ενδέχεται να πάρουν επικίνδυνες διαστάσεις για τις γυναίκες. Γυναίκες που μπορεί απλώς να ξεκίνησαν με τον σύντροφό τους για διακοπές και δεν γύρισαν ποτέ πίσω. Γυναίκες που δεν ήξεραν πως ζούσαν και εμπιστευόντουσαν τον δολοφόνο τους. Γιατί ζούμε ακόμα σε μια κοινωνία όπου μερίδα του ανδρικού πληθυσμού πιστεύει ακόμα πως οι σύντροφοί τους είναι ιδιοκτησία τους.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανακαλύψαμε δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο το μέγεθος της βίας κατά των γυναικών στην Ελλάδα. Μια κοινωνία που μέτρησε 17 νεκρές γυναίκες το 2021 και 13 γυναίκες το 2022. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι όμως και η εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με την έκθεση των Γυναικών του ΟΗΕ και το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα τουλάχιστον 81.000 γυναίκες και κορίτσια έχασαν τη ζωή τους στα χέρια γυναικοκτόνων το 2021. Από αυτές, οι 45.000 αφορούν γυναικοκτονίες που διαπράχθηκαν σε οικογενειακό περιβάλλον, από κάποιο μέλος της οικογένειας, δηλαδή πατέρα, σύζυγο ή άλλο αντρικό συγγενικό πρόσωπο.

Όσον αφορά συνολικά το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας επίσημα καταγράφηκαν 11.476 περιστατικά το 2022, σύμφωνα με τον απολογισμό δραστηριότητας Ελληνικής Αστυνομίας. Και παρότι ο αριθμός είναι ήδη ιδιαίτερα ανησυχητικός, θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν ότι βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου, αφού προφανώς δεν καταγγέλλουν τις κακοποιητικές συμπεριφορές των δραστών όλες οι γυναίκες.

Δύο πολύτιμες εφαρμογές

Το Ίδρυμα Vodafone δημιούργησε την εφαρμογή Bright Sky, μέσω του οποίου όλοι εμείς μπορούμε να ενημερωθούμε για το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας και να τεστάρουμε τις γνώσεις μας, είτε προσπαθούμε να κατανοήσουμε αν τυχόν υπάρχουν ενδείξεις για τη δική μας σχέση είτε για τις σχέσεις των φίλων και συγγενών μας. Η εφαρμογή διαθέτει έναν ευρύ τηλεφωνικό κατάλογο με υπηρεσίες υποστήριξης και ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση του κινδύνου και καταρρίπτει μύθους σχετικά με την ενδοοικογενειακή και τη σεξουαλική κακοποίηση. Επιπλέον, το Bright Sky διαθέτει ειδική ρύθμιση κρυφής λειτουργίας, ώστε να μη γίνεται αντιληπτή η χρήση του. Η εφαρμογή λειτουργεί ήδη με μεγάλη επιτυχία σε 10 ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης, το Ίδρυμα Vodafone, αφουγκραζόμενο την κοινωνική ανάγκη που υπάρχει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό δημιούργησε το Panic Button, μια δωρεάν εφαρμογή για το κινητό, που ενισχύει την αμεσότητα με την οποία κάθε γυναίκα, μπορεί να ειδοποιεί -με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της- τις ειδικές μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες θα μπορούν, μέσω του γεω-εντοπισμού του κινητού τηλεφώνου του θύματος, να φτάνουν στο σημείο του στίγματος. Μετά τη δωρεά του Panic Button από το Ίδρυμα Vodafone στην Ελληνική Πολιτεία η εφαρμογή βρίσκεται σε λειτουργία και στη διάθεση των Αρχών.

Συνοπτικός Οδηγός SOS για την ενδοοικογενειακή βία

Μιλήσαμε λοιπόν με τους ειδικούς του Bright Sky προκειμένου να γνωρίζουμε όλες κάποια βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς ή οι γυναίκες του περιβάλλοντος μας σε περίπτωση που προκύψει κάποιο ανησυχητικό περιστατικό.

1. Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι η κατάσταση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα;

Κάθε φορά που εκδηλώνονται συστηματικά και επαναλαμβανόμενα ξεσπάσματα θυμού του δράστη και πράξεις που προκαλούν φόβο, δυσαρέσκεια και ανασφάλεια, κινδυνεύουμε. Από την πρώτη φορά που θα συμβεί ένα περιστατικό βίας θα πρέπει, παρότι το σοκ είναι μεγάλο, καθώς δεν αναγνωρίζουμε πλέον τον σύντροφό μας, θα πρέπει να τού δηλώσουμε ρητά ότι δεν είμαστε διατεθειμένες να αποδεχτούμε καμία μορφή βίας.

Σε περίπτωση που θέλουμε να τον εγκαταλείψουμε, ιδίως όταν μένουμε μαζί του, θα πρέπει να προετοιμάσουμε ένα σχέδιο διαφυγής σε συνεννόηση με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, ανθρώπους που είμαστε σίγουρες πως μπορούμε να εμπιστευτούμε. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε πολύ σε ποιον θα μιλήσουμε ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα να τού το μεταφέρει. Η στιγμή της εγκατάλειψης του σπιτιού είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και για αυτό θα πρέπει να έχουμε καταστρώσει ένα ασφαλές σχέδιο.

2. Έχει νόημα να προσπαθήσει μια γυναίκα να κατευνάσει τον δράστη εκείνη την ώρα με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση;

Δυστυχώς δεν υπάρχει μια γενική συμβουλή. Εξαρτάται από την περίπτωση, τις συνθήκες, το ιστορικό και άλλους παράγοντες. Στη μία περίπτωση πιθανόν ο κατευνασμός του δράστη να λειτουργήσει θετικά, σε άλλη όχι. Εξαρτάται από το πλαίσιο, τη δυναμική της σύγκρουσης, το αντικείμενο της σύγκρουσης, άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως είναι για παράδειγμα η χρήση ουσιών. Αν βρεθούμε σε κίνδυνο καλούμε την Άμεση Δράση (100) ή πηγαίνουμε απευθείας στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής μας (που καλό είναι να γνωρίζουμε όλες πού ακριβώς βρίσκεται από πριν). Επίσης μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ζητήσουμε συμβουλές και τη βοήθεια από τη Γραμμή "SOS 15900" που είναι εθνικής εμβέλειας και λειτουργεί σε 24ωρη βάση, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Δείτε περισσότερα στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i