Οι 7 ιδιότητες των ευσυνείδητων, σύμφωνα με την επιστήμη

Οι ευσυνείδητοι άνθρωποι έχουν κάποια χαρακτηριστικά που τους κάνουν ξεχωρίζουν από τους άλλους. Μάθε τι λέει η επιστήμη

woman istock

Στον τομέα της ψυχολογίας της προσωπικότητας, η ευσυνειδησία αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό που διαμορφώνει διάφορες πτυχές της ζωής.

Η κατανόηση της ευσυνειδησίας δεν είναι απλώς μια ακαδημαϊκή άσκηση. Έχει πρακτικές επιπτώσεις στην προσωπική ανάπτυξη, την επαγγελματική ανάπτυξη και την κοινωνική δυναμική. Μέσω αυτής της βαθύτερης κατανόησης, μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας και να τα αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά.

Big Five: Ποιο είναι το μοντέλο των 5 παραγόντων προσωπικότητας 

Η Μεγάλη Πεντάδα (Big Five), σχεδιάστηκε για να συμπεριλάβει εκείνα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τα οποία οι άνθρωποι θεωρούν τα πιο σημαντικά για τη ζωή τους. Ο όρος μεγάλη πεντάδα αναφέρεται στα ευρήματα ότι σε κάθε ένα από τα πέντε χαρακτηριστικά εντοπίζονται πολλά ακόμη επιμέρους χαρακτηριστικά

  1. Διαθεσιμότητα στην εμπειρία: Αυτό το χαρακτηριστικό ενσωματώνει τη δημιουργικότητα, το ανοιχτό μυαλό και την τάση για καινοτομία και ποικιλία στη ζωή.
  2. Ευσυνειδησία: Δηλώνει υψηλό επίπεδο οργάνωσης, αξιοπιστίας και πειθαρχίας, που συχνά εκδηλώνεται ως μια σχολαστική και προσανατολισμένη στο στόχο προσέγγιση της ζωής.
  3. Εξωστρέφεια: Χαρακτηρίζεται από ενέργεια, θετικά συναισθήματα και τάση αναζήτησης διέγερσης παρέα με άλλους.
  4. Συμφωνία: Αυτό το χαρακτηριστικό αντανακλά μια συνεργατική, συμπονετική και φιλική φύση.
  5. Νευρωτισμός: Περιλαμβάνει την τάση να βιώνει κανείς εύκολα δυσάρεστα συναισθήματα, όπως θυμό, άγχος, κατάθλιψη ή ευαλωτότητα.

Πώς θα καταλάβεις ότι είσαι ευσυνείδητη

Πρόσφατες μελέτες έχουν επισημάνει τις διαφορετικές επιπτώσεις της ευσυνειδησίας σε διάφορους τομείς της ζωής. Από τα προσωπικά οικονομικά και τις εργασιακές επιδόσεις μέχρι τις κοινωνικές σχέσεις και τις πολιτικές απόψεις, η ευσυνειδησία παίζει καθοριστικό ρόλο.

Επιπλέον, η δυναμική φύση αυτού του χαρακτηριστικού, όπως φαίνεται στην αλληλεπίδρασή του με άλλα χαρακτηριστικά προσωπικότητας και περιβαλλοντικούς παράγοντες, προσθέτει ένα στρώμα πολυπλοκότητας στην κατανόησή μας. 

Τα χαρακτηριστικά των ευσυνείδητων

Τα άτομα που έχουν υψηλό βαθμό ευσυνειδησίας είναι συνήθως οργανωμένα, εργατικά, πειθαρχημένα, σχολαστικά, φιλόδοξα, καρτερικά και αξιόπιστα. Αντίθετα, τα άτομα με χαμηλή βαθμολογία στην ευσυνειδησία δεν έχουν στόχους, είναι οκνά, απρόσεκτα, άβουλα και αναξιόπιστα.

1. Είναι οικονομικά πετυχημένοι 

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Financial Planning Review βρήκε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της ευσυνειδησίας και της ικανότητας καλής διαχείρισης οικονομικών.

Τα ευσυνείδητα άτομα, με την τάση τους για οργάνωση και επιμέλεια, μπορεί να είναι καλύτερα στη διαχείριση των οικονομικών τους, οδηγώντας σε μεγαλύτερη συσσώρευση πλούτου. Συχνά επιδεικνύουν προνοητικότητα και προγραμματισμό, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική επιτυχία.

2. Είναι διστακτικοί στον εμβολιασμό

Σε μια εκπληκτική αποκάλυψη, η ευσυνειδησία συνδέθηκε με υψηλότερο βαθμό δισταγμού στο εμβόλιο σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences.

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην τάση των ευσυνείδητων ατόμων προς την προσοχή και την επιμέλεια, με αποτέλεσμα να εξετάζουν πιο εντατικά τις αποφάσεις για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού.

3. Δεν είναι μόνοι τους

Δημοσιεύτηκε στο European Journal of Personality και αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι η μοναξιά συχνά συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα ευσυνειδησίας. Αυτό υποδηλώνει ότι τα άτομα που είναι λιγότερο οργανωμένα και πειθαρχημένα μπορεί να παλεύουν περισσότερο με τις κοινωνικές σχέσεις, οδηγώντας δυνητικά σε αυξημένα συναισθήματα μοναξιάς.

4. Έχουν ταλέντο στην εξυπηρέτηση πελατών

Επιδεικνύοντας τις θετικές πτυχές της ευσυνειδησίας, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Social Psychology τόνισε ότι οι ευσυνείδητοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να διαπρέψουν σε ρόλους εξυπηρέτησης πελατών. Η προσοχή τους στη λεπτομέρεια και η δέσμευσή τους στο καθήκον συχνά μεταφράζονται σε ανώτερη εξυπηρέτηση και ικανοποίηση πελατών.

5. Είναι τελειομανείς

Με την πάροδο του χρόνου, οι τελειομανείς, που συνήθως σκοράρουν υψηλά στην ευσυνειδησία, τείνουν να παρουσιάζουν μείωση αυτού του χαρακτηριστικού και αύξηση του νευρωτισμού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Personality and Social Psychology Review. Αυτή η μετατόπιση θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα της έντονης πίεσης και του άγχους που σχετίζεται με την τελειομανία, που μπορεί να διαβρώσει τη δομημένη και ελεγχόμενη προσέγγιση που ορίζει την ευσυνειδησία.

6. Ξεπερνούν το κακό οικογενειακό τους περιβάλλον

Αναδεικνύοντας την ανθεκτικότητα της ευσυνειδησίας, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology έδειξε ότι χαρακτηριστικά όπως η ευφυΐα, η φιλοδοξία και η ευσυνειδησία παίζουν καθοριστικό ρόλο στο να βοηθήσουν τους νεαρούς ενήλικες να ξεπεράσουν τα μειονεκτήματα του οικογενειακού υπόβαθρου.

Η ευσυνειδησία, με επίκεντρο τη σκληρή δουλειά και την επιμονή, μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα για την υπέρβαση των κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων.

7. Ζουν περισσότερο

Όταν πρόκειται για τη μακροζωία, το χαρακτηριστικό της ευσυνειδησίας φαίνεται να είναι ο πιο σημαντικός προγνωστικός παράγοντας. Η Σαντέλ Σπίαρς (2019) στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια και οι συνεργάτες της υποστήριξαν ότι η προσωπικότητα μπορεί να επηρεάσει τη μακροζωία μέσω των επιδράσεών της στον ύπνο.

Η 20ετής μελέτη τους με 3.759 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι η χαμηλότερη ευσυνειδησία ​​προέβλεπε αυξημένο κίνδυνο θανάτου μέσω της άμεσης, έμμεσης και συνολικής επίδρασης της διάρκειας του ύπνου.

Η ευσυνειδησία ​​είναι επίσης πιθανό να επηρεάσει τη μακροζωία μέσω βιολογικών οδών. Μελέτες έδειξαν ότι τέσσερις από τις έξι πλευρές της ευσυνειδησίας συσχετίστηκαν με σχεδόν όλους τους δείκτες υγείας. Η υψηλότερη ευσυνειδησία ​​προέβλεπε υγιέστερους μεταβολικούς, καρδιαγγειακούς και φλεγμονώδεις δείκτες, και καλύτερη απόδοση στις φυσικές αξιολογήσεις.

Πιο πρόσφατα (2021) ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίμερικ παρείχαν στοιχεία ότι η προσωπικότητα μπορεί να επηρεάσει τη μακροζωία μέσω της ανοσοποιητικής λειτουργίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι με υψηλότερη ευσυνειδησία ζουν περισσότερο εν μέρει ως αποτέλεσμα του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Δες και αυτό: Εσωτερική ακρόαση: Πώς θα ανακαλύψεις την ευεξία μέσω του διαλογισμού και της ηχοθεραπείας

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i