Γιατί σε πιάνει φαγούρα όταν διαβάζεις για κοριούς;

Και μόνο η αναφορά στους κοριούς μπορεί να κάνει το δέρμα σου να φαγουρίζει!

fagoura_korioi istock

Ο πανικός για τα ενοχλητικά αυτά παράσιτα, τους κοριούς έχει σαρώσει όλη την Ευρώπη τους τελευταίους δύο μήνες, μετά από τις αναφορές για αυξανόμενες προσβολές.

Αν και τα τσιμπήματα των κοριών μπορεί να προκαλέσουν όντως φαγούρα, οι κοριοί συνήθως δεν προκαλούν άλλα προβλήματα υγείας στον άνθρωπο. Ωστόσο, η επίδραση στην ψυχική υγεία κάποιου μπορεί να είναι πιο επιζήμια, προκαλώντας άγχος και αϋπνία.

Γιατί σε πιάνει φαγούρα όταν απλώς σκέφτεσαι ή διαβάζει για κοριούς - ακόμα κι αν δεν αντιμετώπισες ποτέ καμία προσβολή;

Όλα έχουν να κάνουν με τη σύνδεση μυαλού-σώματος, λέει ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής που ειδικεύεται στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία, στο άγχος και τις εμμονικές συμπεριφορές.

"Ο εγκέφαλός μας έχει αυτή την ικανότητα να κάνει συσχετισμούς μεταξύ συγκεκριμένων σκέψεων ή νοητικών εικόνων και σωματικών αισθήσεων", λέει.

"Όταν σκέφτεσαι τους κοριούς, ο εγκέφαλός σου μπορεί να ενεργοποιήσει αναμνήσεις ή νοητικές εικόνες που σχετίζονται με τη δυσφορία του τσιμπήματος από κάποιο έντομο και να ενεργοποιήσει νευρικά μοτίβα που σχετίζονται με αυξημένη επίγνωση, οδηγώντας σε αυξημένες δερματικές αισθήσεις".

Ο ψυχογενής κνησμός, που δεν έχει δερματολογική ή συστηματική αιτία, είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο.

Όμως, λέει ο ψυχολόγος, όσο περισσότερο φοβάσαι ή αηδιάζεις από τους κοριούς, τόσο πιο πιθανό είναι να το βιώσεις

"Αν φοβόμαστε, είμαστε ανήσυχοι ή μας ενοχλεί κάτι, το σώμα μας βρίσκεται σε εγρήγορση για να ανιχνεύσει αυτή την πιθανή απειλή. Ομοίως, εάν βιώνουμε άγχος και στρες για διαφορετικούς λόγους, είναι επίσης πιο πιθανό να έχουμε μια ισχυρότερη αντίδραση όταν σκεφτόμαστε κοριούς".

Επιπλέον υπάρχει και η "αυξημένη ευαισθητοποίηση" που προκύπτει από την αυξημένη κάλυψη των μέσων ενημέρωσης.

Ο Πάτροκλος Παπαδάκης λέει επίσης ότι η εμπειρία είναι πολύ φυσιολογική, αλλά είναι χειρότερη για άτομα που έχουν αγχώδεις διαταραχές. "Ανάλογα με την κατάσταση της ψυχικής σου υγείας, αν  είσαι χαλαρή και ψύχραιμη, δεν θα είναι κάτι παραπάνω από μια περαστική σκέψη, αλλά αν σε πιάσει όταν είσαι αγχωμένη ή κουρασμένη, μπορεί η σκέψη για τους κοριούς να είναι πιο εμμονική".

Η απάντηση βρίσκεται στη θεωρία της εξέλιξης;


Υπάρχει η θεωρία ότι ορισμένοι από εμάς αντιδράμε με αυτόν τον τρόπο γιατί είναι το ένστικτο επιβίωσής μας. "Οι πρωτόγονοι που ήταν σε επιφυλακή σε κάθε απειλή ήταν αυτοί που επέζησαν", λέει ο ειδικός. "Είμαστε απόγονοι ατόμων που ανησυχούν, επομένως το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να ανταποκρίνεται με αυτόν τον τρόπο".

Επίσης η αίσθηση κνησμού αφορά τις εικόνες. "Όταν η εικόνα έχει πραγματικά νόημα για σένα, ειδικά αν έχει απειλητικές πληροφορίες, ο εγκέφαλός σου κάνει το ίδιο πράγμα σαν να ήταν πραγματικά εκεί", λέει.

Δεν είναι μόνο κοριοί. Κοιτάζοντας μια αράχνη θα σου δώσει την αίσθηση ότι μια αράχνη σέρνεται πάνω σου - ξέρεις ότι δεν είναι εκεί, αλλά η αίσθηση είναι εκεί.

"Για πολλούς ανθρώπους που φοβούνται τα ζωύφια, και μόνο η δημιουργία μιας εικόνας μπορεί να είναι πραγματικά, πολύ τρομακτική. Το μέρος του εγκεφάλου σου που αντιμετωπίζει τον φόβο και την απειλή, θα ενεργοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο σαν να ήταν μπροστά σου".

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i