Αθηνά Κλήμη | Η ζωή μου με τη σταγονοειδή ψωρίαση

Η δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός Αθηνά Κλήμη μοιράζεται όλα όσα έμαθε για τα αυτοάνοσα.

Αθηνά Κλήμη

Αν ήμασταν αυτή τη στιγμή στο TikTok θα ξεκινούσα λέγοντας "StoryTime". Πριν έναν χρόνο και δυο μήνες μου χτύπησε την πόρτα σε μια περίοδο ιδιαίτερου stress, πίεσης και αϋπνίας ένα δερματικό αυτοάνοσο που μέχρι τότε το είχα στο σώμα μου αλλά κοιμόταν. Σταγονοειδής ψωρίαση. Αυτή ήταν η διάγνωση και όταν μου την αποκάλυψε η δερματολόγος σκέφτηκα από μέσα μου "Who Is This?”.

Ναι. Το είχα ξανακούσει, όμως απλά σαν ορολογία. Σαν κάτι που έχουν μερικά μέλη της οικογένειάς μου. Σαν κάτι μακρινό από εμένα. Γιατί ξέρετε, μέχρι τη σειρά Maestro, για αυτοάνοσα νοσήματα ακούγαμε σπάνια. Δεν είχαμε πολλά ερεθίσματα. Έπρεπε σίγουρα να μας γίνει κάποιο translate. Έτσι κλήθηκα και έμαθα. Γιατί; Γιατί όφειλα και ήθελα να το αντιμετωπίσω. Και κυρίως γιατί η γνώση είναι όπλο, έτσι δεν λένε;

Αυτά είναι τα 6 πράγματα που έμαθα και σίγουρα θα ήθελα να μου έχει πει κανείς νωρίτερα. Όχι να πάθω για να μάθω. Δεν είμαι γιατρός, δεν είμαι ειδικός. Είμαι απλά μία από εκείνες που έπαθε.

1.Η ύπαρξη ενός τύπου αυτοάνοσου στην οικογένεια μπορεί να προδιαθέσει τα παιδιά σε άλλους τύπους αυτοάνοσων νόσων.

Εγώ το γνώριζα και παρόλο που εξεταζόμουν, δεν πρόσεχα. Χρησιμοποιούσα καλλυντικά και κρέμες που δεν ήταν για το δέρμα μου, δεν κοιμόμουν καλά, η διατροφή μου περιελάμβανε μόνο λιπαρά. Κοινώς; Το αμελούσα. Με αποτέλεσμα, μια ημέρα να ξυπνήσω με μια πλάκα ψωρίασης και δύο μέρες μετά να έχει εξαπλωθεί σε όλο μου το κορμί.

2.Η διατροφή είναι το παν. Και μάλιστα ένα από τα βασικά όπλα αντιμετώπισης αυτοάνοσων νοσημάτων και κυρίως δερματολογικών.

Το όπλο που προσωπικά με έσωσε. Και για να το έκανα εγώ που ναι μεν έκανα γυμναστική αλλά τρεφόμουν μόνο με τηγανητά και σοκολάτες, you’ve got it! Διατροφή, διατροφή και πάλι διατροφή! Και όχι διατροφή από το κεφάλι μας! Αλλά επίσκεψη σε έναν διατροφολόγο που θα σε κατευθύνει ανάλογα με τις ανάγκες και το νόσημα που έχεις να αντιμετωπίσεις. Εγώ το έκανα! Άλλαξα όλη μου τη διατροφή, μείωσα όλα τα λιπαρά, αντικατέστησα όλες τις λιπαρές τροφές και βρήκα γεύσεις, νόστιμες και θρεπτικές. Το αβοκάντο συγκεκριμένα, ένα από τα super food που μπήκε στο διατροφολόγιό μου, είναι ο καλύτερός μου φίλος!

*Διάβασε ολόκληρη την εξομολόγηση της Αθηνάς Κλήμη στο Shape Ιανουαρίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα με εξώφυλλο τη Βασιλική Ρούσσου και δώρο μάσκα μαλλιών της mastic spa. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i