Ο ψυχοπαθής έχει αυτό το χαρακτηριστικό | Νέα μελέτη

Θέλεις να μάθεις εάν κάποιος είναι ψυχοπαθής; Η απάντηση θα μπορούσε να είναι στα χέρια του.

fingers istock

Ερευνητές στον Καναδά ανέλυσαν το μήκος των δακτύλων των εθελοντών με κλινικά διαγνωσμένα ψυχιατρικά προβλήματα για να προσδιορίσουν εάν η ψυχοπάθεια έχει "βιολογικές ρίζες".

Η ομάδα διαπίστωσε ότι εκείνοι των οποίων οι δείκτες είναι πιο κοντοί από τους παράμεσους τους είναι πιο πιθανό να έχουν διαγνωσμένη ψυχιατρική διαταραχή. Τα αποτελέσματα της μελέτης προδημοσιεύτηκαν για την έκδοση Φεβρουαρίου του The Journal of Psychiatric Research.

Η ομάδα ξεκίνησε σημειώνοντας ότι όσοι έχουν χαμηλότερη αναλογία 2D:4D - δηλαδή: πιο κοντό δείκτη και μακρύτερο παράμεσο - είναι ήδη γνωστό ότι συνδέονται πιο συχνά με τα χαρακτηριστικά της "Σκοτεινής Τριάδας" (1. Ο ναρκισσισμός, 2.Ο μακιαβελισμός, 3. Η ψυχοπάθεια) και την επιθετική συμπεριφορά.

Χέρια, δάχτυλα και νύχια: Τι μπορεί να αποκαλύπτουν για την υγεία μας;

Τι χαρακτηριστικά έχουν τα άτομα της Σκοτεινής Τριάδας;

Οι άνθρωποι με τα χαρακτηριστικά της σκοτεινής τριάδας δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν τον οποιονδήποτε, ακόμη και τα μέλη της οικογένειάς τους, για να επιτύχουν όσα θέλουν και δεν νιώθουν τύψεις όταν προκαλούν κακό στους άλλους. Μπορεί να είναι απίστευτα υποκριτές και επιθετικοί. Έχουν τρία βασικά είδη προσωπικότητας:

  • Ναρκισσισμός: Οι ναρκισσιστές είναι εγωιστές, υπερόπτες, δεν νιώθουν συμπόνια,  είναι αλαζόνες και ευαίσθητοι στην κριτική. Επίσης, νιώθουν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους, αλλά όλα αυτά καλύπτουν την αίσθηση ανεπάρκειας.
  • Μακιαβελισμός: Τα χαρακτηριστικά του Μακιαβελισμού περιλαμβάνουν την χειραγώγηση, την έλλειψη συναισθημάτων, το ατομικό συμφέρον, την απουσία ηθικής και το δόλο. Τα άτομα αυτά είναι χειριστικά και είναι πρόθυμα να εξαπατήσουν τους άλλους για να επιτύχουν το σκοπό τους καθώς βλέπουν τον κόσμο με κυνικό τρόπο.
  • Ψυχοπάθεια: Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που έχουν σχέση με την ψυχοπάθεια περιλαμβάνουν την αντικοινωνική συμπεριφορά, όταν κάποιος είναι χειριστικός, ασταθής, δεν νιώθει συμπόνια και τύψεις. Τα άτομα αυτά είναι συναισθηματικά "κρύα” και παρορμητικά, και παίρνουν μεγάλα ρίσκα.

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Για την επιστημονική μελέτη, οι ερευνητές στρατολόγησαν 80 εθελοντές: 44 με ψυχιατρικά προβλήματα και 36 υγιή άτομα χωρίς διαγνωσμένη ψυχική πάθηση.

Μια ανάλυση των χεριών τους επιβεβαίωσε ότι "σε σύγκριση με τους υγιείς συμμετέχοντες, τα άτομα με κλινικά διαγνωσμένο ψυχιατρικό πρόβλημα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πιο κοντό δείκτη και μακρύτερο παράμεσο.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν επίσης ότι οι χαμηλότερες "αναλογίες 2D:4D συσχετίστηκαν με υψηλότερα χαρακτηριστικά της "Σκοτεινής Τριάδας".

Αλλά ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Serge Brand, προειδοποιεί τα άτομα με πιο κοντούς δείκτες να μην ανησυχούν, λέγοντας ότι είναι πολύ συνηθισμένο. 
 Μια χαμηλότερη αναλογία 2D:4D σχετίζεται επίσης με προγεννητικά υψηλότερη τεστοστερόνη και χαμηλότερη έκθεση σε οιστρογόνα κατά το πρώτο τρίμηνο του εμβρυϊκού σταδίου, σύμφωνα με τον Brand.

"Οι συμμετέχοντες που είχαν σημάδια ψυχοπαθολογίας, φάνηκε ότι είχαν εκτεθεί σε υψηλότερες συγκεντρώσεις τεστοστερόνης και χαμηλότερες συγκεντρώσεις οιστρογόνων κατά την προγεννητική περίοδο της ζωής", δήλωσε ο Brand στο PsyPost.

Ωστόσο, πρόσθεσε: "Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η αναλογία μήκους των δακτύλων δεν πρέπει να θεωρείται ως η αμετάκλητη μοίρα ενός ατόμου".

ΔΙάβασε σχετικά: Αυτή η σχέση έχεις τις λιγότερες πιθανότητες να κρατήσει (λέει έρευνα)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i