Μάθε να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου για να μπορέσει μια μέρα να το κάνει και το παιδί σου

συναισθηματα

"Ανταποκρίσου, μην αντιδράς” λένε οι ειδικοί στους γονείς για τις στιγμές που τα παιδιά ξεσπούν. Δεν ακούμε πρώτη φορά από τους παιδοψυχολόγους ότι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε σε ένα παιδί να διαχειρίζεται με υγιή τρόπο να συναισθήματά του είναι να βλέπει από εμάς να κάνουμε το ίδιο.

Ένα παιδί που βλέπει από τους γονείς του να προσπαθούν να καταλάβουν, να ρωτούν, να δείχνουν ψυχραιμία, να θέτουν όρια και να προσφέρουν συναισθηματική στήριξη, θα μάθει να κάνει το ίδιο κι εκείνο τόσο στον εαυτό του όσο και στους άλλους. Με ποιους τρόπους, όμως, μπορούμε οι γονείς πρακτικά να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα δικά μας συναισθήματα σε στιγμές κρίσης;

"Να έχεις περιέργεια, όχι θυμό”
Κάθε φορά που το παιδί ξεσπά ή γκρινιάζει, η αντίδρασή μας δεν πρέπει να είναι οι φωνές ή η τιμωρία. Αντίθετα, πρέπει να δείχνουμε ψυχραιμία και να αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που το οδήγησε στο ξέσπασμα. Πεινάει, είναι κουρασμένο, τσακώθηκε με τους φίλους του ή μήπως δεν έχουμε περάσει πολύ χρόνο μαζί; Αν βρούμε την αιτία, θα βρούμε και τον τρόπο για να στηρίξουμε το παιδί. Εννοείται, βέβαια, ότι πρέπει ταυτόχρονα να γνωρίζει ότι δεν είναι επιτρεπτό να μιλάει άσχημα ή να φωνάζει.

Δείτε περισσότερα στο themamagers.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i