Θετική Πειθαρχία: Πώς γίνεται;

Τι είναι η θετική πειθαρχία και πώς μπορείς να την πετύχεις;

mom istock

Έκανα ένα πείραμα: Ζήτησα από μια ομάδα μαμάδων, μελλουσών μαμάδων και παιδαγωγών, οι οποίες παρακολουθούσαν το πρόγραμμα "Υπέροχα Νήπια", ποιες είναι οι τρεις πρώτες λέξεις που τους έρχονται στο νου όταν ακούνε τη λέξη "πειθαρχία". Στην πλειοψηφία τους απάντησαν με λέξεις όπως "κλάμα", "τιμωρία", "αυστηρότητα". Ένα ελάχιστο ποσοστό απάντησε με λέξεις όπως "στόχος" και "όραμα".

Ως πειθαρχία, μπορεί να οριστεί η υποταγή σε ανωτέρους (Μπαμπινιώτης , 2019). Κι αν η πειθαρχία πηγάζει από μέσα μας κι όχι από έξω μας; Αν η εσωτερική εστία αξιολόγησης μας ωθεί στο να βάζουμε στόχους και να τους πετυχαίνουμε; Στο να υπακούμε σε αξίες και στο να σεβόμαστε τους άλλους; Σύμφωνα με τις αρχές της θετικής διαπαιδαγώγησης, η αληθινή πειθαρχία έχει να κάνει με την καθοδήγηση, την εκπαίδευση και την ενθάρρυνση των παιδιών. Απώτερος στόχος της είναι η αυτό-πειθαρχία: η δημιουργία μιας εσωτερικής εστίας ελέγχου, η ενδυνάμωση του εσωτερικού κινήτρου και η συναισθηματική αυτορρύθμιση.

Τιμωρία versus Πειθαρχία

Η πειθαρχία επικεντρώνεται στο μέλλον διδάσκοντας, καθοδηγώντας και ενθαρρύνοντας το παιδί προς τις επιθυμητές συμπεριφορές, ενώ η τιμωρία επικεντρώνεται στο παρελθόν, στις ανεπιθύμητες συμπεριφορές και στην καταστολή τους. Η θετική πειθαρχία στοχεύει στην πρόληψη με τροποποίηση περιβάλλοντος (πρόσθεση, αφαίρεση ή αλλαγή στον χώρο), χρησιμοποιεί το παράδειγμα των γονέων ως πρότυπο (τα παιδιά που τους φωνάζουν, φωνάζουνε κι αυτά σε άλλους όταν θυμώνουν) και το ενισχυτικό μήνυμα – εγώ (πχ "Το ταξίδι ήταν πολύ ευχάριστο και ασφαλές σήμερα που συζητούσατε και παίξατε ήρεμα στο αυτοκίνητο").

Ακόμη κι όταν η συμπεριφορά του παιδιού δεν είναι επιθυμητή, επιδιώκεται η συνέπεια και η επιδιόρθωση αλλά OXI η τιμωρία. Αν για παράδειγμα το παιδί ρίξει τον χυμό του κάτω, το να καθαρίσει ανάλογα με την ηλικία μονάχο ή μαζί μας τη ζημιά, είναι επιδιόρθωση και όχι τιμωρία.

Το να μην πάμε στις κούνιες επειδή δεν έκανε εγκαίρως τα μαθήματά του και δεν μένει χρόνος μέχρι την βραδινή ρουτίνα είναι συνέπεια, όχι τιμωρία.

Το να μη φάει παγωτό επειδή έριξε τον χυμό ή επειδή δεν έκανε εγκαίρως τα μαθήματά του, είναι τιμωρία – η συνέπεια δεν σχετίζεται με την συμπεριφορά.

Διάβασε περισσότερα στο themamagers.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i