Σε κούρασαν τα SoMe; 4 τρόποι να αποτοξινωθείς ψηφιακά

Η ψηφιακή αποτοξίνωση ή digital detox είναι περισσότερο ανάγκη από ποτέ επειδή η τεχνολογία , σύμφωνα με μελέτες, επιδρά στην υγεία μας.

digital istock

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στον χώρο της υγείας και της ευεξίας, προϊόντα όπως οι εφαρμογές φυσικής κατάστασης, διαλογισμού και ενσυνειδητότητας καθώς και οι φορητές συσκευές έχουν βοηθήσει πολλά άτομα να επιτύχουν και να διατηρήσουν τους στόχους ευεξίας τους.

Ωστόσο η παγίδα είναι η εξής: στην ετήσια έρευνα Stress in America των Αμερικανικών Ψυχολογικών Ενώσεων, το 18% των ενηλίκων ανέφερε τη χρήση της τεχνολογίας ως σημαντική πηγή άγχους στη ζωή τους. Άλλη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στη Σουηδία διαπίστωσε ότι η συνεχής χρήση τεχνολογίας στους νέους ανθρώπους συνδέθηκε με προβλήματα ύπνου, συμπτώματα κατάθλιψης και αυξημένα επίπεδα στρες.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η χρήση ψηφιακών συσκευών, ιδιαίτερα πριν από τον ύπνο, επηρεάζει την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου ενώ αυξάνει τον δείκτη μάζας σώματος.

4 τρόποι να αποτοξινωθείς ψηφιακά

Προτού ξεκινήσεις το digital detox αναρωτήσου: Τι θέλεις να πετύχεις με την αποτοξίνωση; Να μειώσεις τον χρόνο οθόνης, να βελτιώσεις τον ύπνο σου, να είσαι πιο παρόντες στην καθημερινότητά σου;

Social media detox: Το "αντέχεις" για μία εβδομάδα;

Αφού βάλεις τον στόχο σου ξεκίνα να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα, π.χ. μια εβδομάδα, και αύξησέ το σταδιακά. Κάνε ψηφιακή αποτοξίνωση κάθε μέρα για λίγες ώρες ή μια φορά τον μήνα για ένα Σαββατοκύριακο.

Τέλος, μην ξεχάσεις να ενημερώσεις τους γύρω σου, την οικογένεια και τους φίλους σου για το τι κάνεις, ώστε να σε υποστηρίξουν. Δες ποιοι είναι οι τέσσερις τρόποι που θα σε βοηθήσουν να κάνεις digital detox.

1. Ψηφιακή νηστεία

Δοκίμασε να εγκαταλείψεις όλες τις ψηφιακές συσκευές για σύντομο χρονικό διάστημα, όπως μια μέρα ή έως και μια εβδομάδα.

2. Επαναλαμβανόμενη ψηφιακή αποχή

Επίλεξε μια μέρα της εβδομάδας που δεν θα χρησιμοποιείς συσκευές.

3. Στοχευμένη ψηφιακή αποτοξίνωση

Εάν μια εφαρμογή, ιστότοπος, παιχνίδι ή ψηφιακό εργαλείο καταλαμβάνει πολύ χρόνο, περιόρισε τη χρήση του.

4. Detox από τα SoMe

Περιόρισε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή σου συνεχώς.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά είναι σημαντικό να τη χρησιμοποιείς υπεύθυνα. Η ψηφιακή αποτοξίνωση μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την ψυχική και σωματική σου υγεία, καθώς και την παραγωγικότητά σου.

Πώς μια ψηφιακή αποτοξίνωση θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη σεξουαλική σου ζωή

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i