Πώς μια ψηφιακή αποτοξίνωση θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη σεξουαλική σου ζωή

Το τηλέφωνό σου μπορεί να εμποδίζει εσένα και τον σύντροφό σου από το καλό σεξ - ορίστε τι πρέπει να κάνεις.

sel life iStock

Μια ψηφιακή αποτοξίνωση θα μπορούσε να είναι το μυστικό για να ενισχύσεις τη λίμπιντό σου και να αναζωπυρώσεις τη σπίθα στη σχέση σου χωρίς σεξ. Ναι, σωστά διάβασες.

Το σεξ είναι αναμφισβήτητα σημαντικό για τους περισσότερους από εμάς, βοηθώντας μας να νιώθουμε πιο συνδεδεμένοι με το σώμα μας και με τους συντρόφους μας. Είναι κατανοητό, λοιπόν, ότι θέλουμε όλοι να προσφέρουμε το σεξ στον εαυτό μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο -από τη φροντίδα του εαυτού μας (και του συντρόφων μας) μέχρι και την επένδυση σε hot εσώρουχα.

Αλλά αν η σεξουαλική μας ζωή είναι λίγο άτονη, τότε ίσως αξίζει να δοκιμάσουμε κάτι τόσο απλό όσο μια ψηφιακή αποτοξίνωση.

Διαβάστε Επίσης

Αν και είναι απολύτως φυσιολογικό η σεξουαλική ορμή να υποχωρεί με τις πιέσεις της εποχής της ταχύτητας και της καθημερινότητας, αν ανακαλύψεις ότι αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στο scrolling και λιγότερο χρόνο για να συνδεθείς με τον σύντροφό σου, τότε ίσως είναι καιρός να εγκαταλείψεις την τεχνολογία. Τουλάχιστον για λίγο. Όχι μόνο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη συγκέντρωση, αλλά θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει την ερωτική ζωή.

Ακολουθούν κάποια σημαντικά πράγματα στα οποία αξίζει να δώσεις προσοχή. 

Διαβάστε Επίσης

Τι είναι η ψηφιακή αποτοξίνωση; 

Η ψηφιακή αποτοξίνωση αναφέρεται σε μια περίοδο κατά την οποία ένα άτομο απέχει από τη χρήση των ηλεκτρονικών του συσκευών όπως smartphone ή υπολογιστές για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Πολλοί είναι εκείνοι που ξεκινούν ψηφιακές αποτοξινώσεις για να εξαλείψουν το άγχος ή να επικεντρωθούν στην κοινωνική αλληλεπίδραση που δεν απαιτεί τεχνολογία. Έρευνα από την Origin διαπίστωσε ότι το 41% των ανθρώπων βιώνουν κάποια μορφή άγχους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια ψηφιακή αποτοξίνωση μπορεί λοιπόν να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε σε βασικές και ουσιαστικές απολαύσεις και να επικεντρωθούμε σε ό,τι είναι σημαντικό στην πραγματική μας ζωή και όχι στον εικονικό μας κόσμο.

Ποια είναι τα οφέλη από μια ψηφιακή αποτοξίνωση; 

Συχνά, μια ψηφιακή αποτοξίνωση αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, λόγω του  μάρκετινγκ που συνδέεται με αυτή. Ωστόσο, σύμφωνα με διεξοδικές έρευνες που έχουν διεξήχθη για να διερευνηθούν τα οφέλη μιας ψηφιακής αποτοξίνωσης, έχει αποδειχθεί ότι έχουν σημαντική επίδραση στη ψυχική μας υγεία. Η αποσύνδεση  από τον εικονικό κόσμο έχει διαπιστωθεί ότι:

 • Μας κάνει πιο παραγωγικούς
 • Μας βοηθάει να νιώσουμε πιο ήρεμοι
 • Μας κάνει να νιώθουμε πιο ασφαλείς
 • Μειώνει το άγχος
 • Βελτιώνει τον ύπνο
 • Βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη 
 • Βελτιώνει την αυτοεκτίμηση

Παράλληλα με όλα αυτά τα οφέλη, φαίνεται ότι μια ψηφιακή αποτοξίνωση μπορεί να έχουν βαθιά επίδραση και στη σεξουαλική μας ζωή. 

Πώς όμως οι συσκευές καταστρέφουν τη σεξουαλική μας ζωή;

Ο Δρ Sharif Mowlabocus, αναπληρωτής καθηγητής ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Fordham που ερευνά τη ψηφιακή συμπεριφορά και το σεξ, λέει ότι πολλά ζευγάρια γνωρίζουν ότι αν και οι ψηφιακές αποτοξινώσεις θα βελτιώσουν τη σχέση τους, εξακολουθούν να διστάζουν να δοκιμάσουν.

"Ακόμα κι αν ξέρουν ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις, η προσκόλληση στο τηλέφωνό τους άθελά τους έχει προτεραιότητα. Εξάλλου, το 75% των ανθρώπων παραδέχονται ότι είναι εθισμένοι στα τηλέφωνά τους. Τα τηλέφωνά τους εξακολουθούν να είναι το πρώτο πράγμα που αγγίζουν όταν ξυπνούν και το τελευταίο πράγμα που αγγίζουν πριν κοιμηθούν. Έτσι, αυτός καταλήγει να είναι πραγματικά ο σύντροφός τους", τονίζει χαρακτηριστικά. 

 

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι οι ίδιες οι ψηφιακές συσκευές, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούμε και συμπεριφερόμαστε μαζί τους. "Αυτή η χρήση της τεχνολογίας είναι μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος".

Ο Δρ Mowlabocus πιστεύει ότι οι προσκολλήσεις μας στα τηλέφωνά μας δείχνουν άγχος για τον πραγματικό κόσμο. "Ο χρόνος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς προστατεύει καθώς είμαστε νευρικοί όταν είμαστε στον κόσμο. Έχουμε εκπαιδευτεί στην εικονική πραγματικότητα καθώς ανησυχούμε για το ποιοι είμαστε".

Ωστόσο δεν είναι όλα άσχημα, ως προς την ανάπτυξη σχέσεων. Μεταξύ 2015 και 2019, το 32% των νέων ζευγαριών γνωρίστηκαν στο Διαδίκτυο. Στην πραγματικότητα, το 50% των άγαμων Βρετανών δεν έχουν ζητήσει από κανένα ραντεβού στην πραγματική ζωή και τα σεξουαλικά παιχνίδια που χρησιμοποιούν μέσω τηλεφώνου αυξάνονται σε δημοτικότητα. Επομένως, είναι δικαιολογημένο ότι το 2022, περιμένουμε ότι οι ψηφιακές συσκευές και το σεξ θα πάνε χέρι-χέρι.

Όμως, ο Δρ Mowlabocus τονίζει τη σημασία της ύπαρξης κανόνων γύρω από την τεχνολογία στις σχέσεις, ακόμα κι αν πιστεύουμε ότι οι τεχνολογικές εμπειρίες είναι θετικές. Οι κανόνες περιλαμβάνουν το να κρατάμε μακριά τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές κατά τη διάρκεια των εξόδων μας, να τα κρατάμε έξω από την κρεβατοκάμαρα ή να συμφωνούμε ως ζευγάρι για περιορίσμο της χρήση της συσκευής στον χρόνο που αφιερώνουμε χωριστά.

Ο Δρ Mowlabocus σημειώνει ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή "υπερπροσωπικών εξατομικευμένων μέσων" - δηλαδή προσωπικές πλατφόρμες όπως το Instagram και το Facebook - και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να μας φέρει κοντά με έναν σύντροφο όπως μια ταινία. Η ψηφιακή αποτοξίνωση είναι ένας υγιής τρόπος για να προσδιορίσουμε πού προκαλούν προβλήματα οι ψηφιακές συσκευές και να κατανοήσουμε εάν πραγματικά απολαμβάνουμε χρόνο με τα τηλέφωνά μας ή αν συνηθίζουμε να το κάνουμε.

Πώς να ολοκληρώσετε ως ζευγάρι με επιτυχία μια ψηφιακή αποτοξίνωση ώστε να βελτιωθεί η σεξουαλική σας ζωή

 • Επιλέξτε συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα για να κάνετε ψηφιακή αποτοξίνωση και οι δυο σας.
 • Προσπάθησε με τον σύντροφό σου να πάρετε άδεια εκείνο το διάστημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα νιώσετε τα θετικά αποτελέσματα μιας αποτοξίνωσης μετά από δύο ημέρες, αλλά μπορεί να είναι διασκεδαστικό να συμπέσει η αποτοξίνωσή σας με διακοπές μιας εβδομάδας.
 • Ενημερώστε τους φίλους και την οικογένειά σας ότι βρίσκεστε και οι δύο σε ψηφιακή αποτοξίνωση και ζητήστε τη βοήθεια και την υποστήριξή τους. Για παράδειγμα, ζητήστε να έρθουν σε επαφή μαζί σας μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
 • Επενδύστε σε άλλες δραστηριότητες -για παράδειγμα βγάλτε τη φωτογραφική μηχανή polaroid από το συρτάρι, κάντε πεζοπορία, λύστε ένα παζλ ή παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια.
 • Εάν δεν έχετε μέρος για να κλειδώσετε τις συσκευές σας κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης, διαγράψτε προσωρινά τις εφαρμογές κοινωνικών μέσων από τα τηλέφωνά σας, για να μειώσετε τον πειρασμό και την εύκολη πρόσβαση.
 • Ορίστε κανόνες με τον σύντροφό σου για το πότε πρέπει και πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα τηλέφωνά σας.
 • Εάν μπορείτε, κρατήστε τα τηλέφωνα εντελώς έξω από την κρεβατοκάμαρα.
 • Να θυμάστε και οι δύο ότι τα τηλέφωνα μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν τη σχέση σας, όχι να αποσπούν την προσοχή σας από αυτήν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i