Πώς θα γίνω καλύτερη φίλη; 6 συμβουλές της ψυχολόγου

Επαναπροσδιόρισε τις φιλίες σου και γίνε καλύτερη φίλη.

happy-girls-hugging-in-tramcar-picture-id901694358 Credit:Pekic

Συνεργάστηκε η Βάσια Ιωσηφίδου, ψυχολόγος BA, MSc.

1. Ταξιδέψτε μαζί

Ακόμη κι αν δεν πάτε κάπου μακριά, μια απλή απόδραση μπορεί να φέρει ένα καινούργιο επίπεδο σύνδεσης σε μια φιλία. Το να περάσετε μαζί ακόμη και μια βραδιά σε ένα ωραίο ξενοδοχείο σε μια κοντινή πόλη, που δεν έχετε εξερευνήσει ξανά, μπορεί να είναι η ιδανική αλλαγή ρυθμού που θα σας βοηθήσει να δυναμώσετε τα θεμέλια της φιλίας σας. Ο χρόνος μακριά από την καθημερινότητα θα βοηθήσει και τις δυο σας να νιώσετε πιο χαλαρές και η προσμονή του ταξιδιού –και οι αναμνήσεις που θα έχετε μετά– προσφέρουν επιπλέον νόημα και αξία στην εμπειρία.

2. Ζήστε καινούργιες εμπειρίες

Μια μακροχρόνια καλή φιλία μπορεί μερικές φορές να μοιάζει με έναν τελματωμένο γάμο, με τις δυο σας να χρειάζεστε μια δόση αδρεναλίνης. Μια δοκιμασμένη λύση που θα ταράξει τα νερά και θα σας κάνει να μοιράζεστε ένα ακόμη ενδιαφέρον είναι να ξεκινήσετε μια νέα δραστηριότητα μαζί –ακόμη και να γελάτε με τους εαυτούς σας στη διάρκειά της– ή να αποφασίσετε να μάθετε κάτι που πάντα σας ενδιέφερε.

3. Δώσε σημασία στα μικροπράγματα

Είναι εύκολο να ξεχάσεις πως οι δυνατές σχέσεις δε φτιάχνονται με γιγαντιαία, σαρωτικά βήματα, αλλά μέσα από τη συνέχεια των μικρών πράξεων και του συνεχούς ενδιαφέροντος. Αφιέρωσε 6 λεπτά για να αγοράσεις τις αγαπημένες καραμέλες της φίλης σου όταν εκείνη νιώθει πεσμένη, πήγαινε ένα πιάτο φαγητό σε έναν κολλητό –ακόμη κι αν δεν είναι σπιτική– όταν είναι άρρωστος, γράψε ένα σημείωμα στη φίλη σου ή στείλε μια όμορφη κάρτα απλώς επειδή είναι Τρίτη – τίποτε απ' αυτά δεν είναι σπουδαίο, μπορούν όμως να κάνουν καλύτερη τη μέρα των φίλων σου αλλά και τη δική σου!

Διάβασε επίσης: 3 λόγοι που κάνουν τη φίλη σου ανεκτίμητη (λένε οι έρευνες)

4. Βελτιώστε την υγεία σας

Δεσμευτείτε να κόψετε το κάπνισμα, ξεκινήστε δυναμικό βάδισμα μαζί, διαλογισμό ή γραφτείτε για μαθήματα CrossFit: ό,τι κι αν διαλέξετε μπορεί να έχει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά οφέλη. Όταν περνάτε μαζί την απόλαυση αλλά και το... ζόρι μιας τέτοιας απόφασης, είναι εύκολο να δεθείτε και να ισχυροποιηθεί η φιλία σας και η δέσμευση της μιας προς την άλλη.

Extra bonus: Η μεταξύ σας υποστήριξη, η υπευθυνότητα και «μετάδοση» της διάθεσης για προσπάθεια θα το κάνει πιο πιθανό να επιτύχετε τους στόχους σας.

5. Άκουσε τι έχει να σου πει

Πραγματικά. Προσπάθησε να μην κλείνεις τα μάτια στα παράπονα, ή τις φωνές, της φίλης σου επειδή απλά εσύ δε νιώθεις άνετα να τα ακούς. Πάρα πολύ συχνά σε μια φιλία οι άνθρωποι στέλνουν ο ένας στον άλλο μηνύματα για το τι πηγαίνει καλά (ή άσχημα), αλλά προτιμούν να βλέπουν μόνο τα καλά. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείς αυτά που έχει να σου πει η φίλη σου σαν μια ευκαιρία να διορθώσετε τη σχέση σας. Άκουσε τα σχόλιά της: όσο περισσότερο είσαι σε θέση να καταλάβεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά της και να τα δεις από τη δική της πλευρά, τόσο καλύτερη φίλη μπορείς να είσαι και η σχέση σας θα μπορεί να γίνει πιο προσωπική.

6. Αποκάλυψε κάτι που σε κάνει ευάλωτη

Συχνά η ισχυρότερη «κόλλα» ανάμεσα σε δύο ανθρώπους είναι η εμπιστοσύνη που αναπτύσσεται όταν ο ένας ή και οι δύο μοιράζονται κάτι σχετικά με τους φόβους, τα ελαττώματα ή τις ανασφάλειές τους. Σκέψου τους ανθρώπους που γνωρίζεις καλύτερα και σε ποιους νιώθεις πιο κοντά. Το πιθανότερο είναι πως γνωρίζουν πτυχές του εαυτού σου που δε θα φώναζες και από τις στέγες (ή στο Facebook). Αν έχεις μερικούς καλούς ανθρώπους στη ζωή σου, άφησέ τους να έρθουν λίγο πιο κοντά στον αληθινό σου εαυτό ακόμη κι αν αυτό σε βγάζει λίγο από τη ζώνη όπου νιώθεις ασφάλεια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i