30 μαθήματα ζωής που μας έδωσε το 2020

Αν πούμε ότι το 2020 ήταν μία δύσκολη χρονιά, ίσως θα είναι υποτίμηση. Η πρόκληση είναι μέσα στις δυσκολίες να βρούμε τα θετικά μαθήματα ζωής που μας έδωσε αυτή η ιδιαίτερη χρονιά. 

lifes-a-beach-and-i-love-it-picture-id691468102

*Από τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια

Η προηγούμενη χρονιά ήταν μια χρονιά με πολλές προκλήσεις: Ζήσαμε ασθένειες, άγχος, φόβο για τη ζωή μας και τη ζωή των αγαπημένων μας και μοναξιά. Ζήσαμε και εξακολουθούμε να ζούμε μέσα στο πένθος. Πενθούμε την απώλεια της καθημερινότητας όπως την ξέραμε, όσων θεωρούσαμε δεδομένα, της αγκαλιάς, του χαμόγελου, του να βλέπουμε ο ένας το πρόσωπο του άλλου, της φυσικής παρουσίας αγαπημένων προσώπων, της υγείας, της ελευθερίας, της ασφάλειας και της σιγουριάς. Το 2020 ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις με μια πανδημία που βρίσκεται ακόμη εδώ, καραντίνες, αλλά και μια οικονομική κρίση εξαιτίας της COVID-19 και των εγκλεισμών. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ζήσαμε και το θυμό της φύσης για τον τρόπο που της φερόμαστε μέσα από έντονα καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες και σεισμούς.

Κι όμως, παρ'όλες τις δυσκολίες, το 2ο20 μάς έδωσε και πολλά μαθήματα ζωής.  

Είναι στην ανθρώπινη φύση να μην το βάζει κάτω. Είναι στη φύση μας να πολεμάμε και

να διεκδικούμε κάτι καλύτερο. Το 2020 μάς έδωσε και μας δίνει ακόμα πολλά μαθήματα ζωής, που, αν τα «εκμεταλλευτούμε», ίσως, τελικά, βγει και κάτι καλό.

ΤΑ ΜΑΘΉΜΑΤΑ ΖΩΉΣ

1. Μάθαμε τι σημαίνει ατομική ευθύνη και υπευθυνότητα. Ασχέτως αν δεν την αναλαμβάνουν όλοι, ξέρουμε όμως πλέον ότι, αν ενωθούμε και ο καθένας αναλάβει τη δική του και μόνο ευθύνη, λειτουργώντας συλλογικά –και όχι μόνο για την πανδημία–, τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ καλύτερα σε πολλούς τομείς.

2. Μάθαμε την αξία της ελευθερίας. Πόσο, τελικά, μας ενοχλεί το να μην μπορούμε να βγούμε έξω από το σπίτι μας όποτε εμείς θέλουμε και να νιώθουμε και ασφαλείς.

3. Αξιολογήσαμε περισσότερο το τι σημαίνει αλληλοσεβασμός και θυσία της δικής μας ανάγκης ή και εκτόνωσης για τα αγαπημένα μας άτομα, μέσα από τη δική μας στέρηση εξόδου.

4. Μάθαμε την αξία της αγκαλιάς. Μας έλειψε η θετική της επίδραση στο πιο θετικό συναίσθημα, στην καλύτερη ψυχολογία και τη σωματική υγεία.

5. Μάθαμε την αξία του χαμόγελου και των εκφράσεων του προσώπου και πόσο σημαντική είναι η ζεστασιά αυτή.

6. Εκτιμήσαμε την υγεία, κυρίως οι πιο νέοι άνθρωποι. Το υπέρτατο αυτό αγαθό που θεωρούσαμε σχεδόν όλοι δεδομένο.

7. Μάθαμε να μην επαναπαυόμαστε, καθώς τίποτα, τελικά, δεν είναι δεδομένο στη ζωή μας.

8. Μάθαμε την αξία της τεχνολογίας. Πόσο κοντά μπορεί να μας φέρει, πόσο μπορεί να ωφελήσει, πόσο μπορεί να μας στηρίξει ψυχικά να παραμείνουμε συνδεδεμένοι έστω και από απόσταση.

9. Μάθαμε την αξία της κοινωνικοποίησης, πόσο σημαντική είναι για την ψυχική μας υγεία, έστω και με τη βοήθεια της τεχνολογίας στα διαστήματα των εγκλεισμών

10. Βρήκαμε και αξιοποιήσαμε, επιτέλους, το χρόνο που δεν είχαμε λόγω των καθημερινών υποχρεώσεων, μιλήσαμε, συζητήσαμε, τσακωθήκαμε, τα ξαναβρήκαμε, αποκτήσαμε πιο ουσιαστική και ανθρώπινη επαφή.

11. Ήρθαμε σε επαφή με άτομα που είχαμε χαθεί τον προηγούμενο καιρό ή τα προηγούμενα χρόνια.

12. Μάθαμε νέους και δημιουργικούς τρόπους επικοινωνίας αλλά και για να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

13. Μάθαμε ότι, τελικά, όταν χρειάζεται, μπορούμε να προσαρμοστούμε.

14. Μάθαμε να προσέχουμε τη διατροφή μας, κυρίως μετά την πρώτη καραντίνα, την αξία της υγιεινής διατροφής σε συνδυασμό με καλή υγεία.

15. Μάθαμε να εκτιμάμε τους ανθρώπους γύρω μας και να μην τους θεωρούμε δεδομένους.

16. Αντιληφθήκαμε ποια είναι τα δικά μας άτομα, ποιοι είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται πραγματικά δίπλα μας και μπορεί να εκπλαγήκαμε όταν είδαμε πως άλλους θεωρούσαμε «δικούς μας» και άλλοι, τελικά, είναι «οι δικοί μας άνθρωποι».

17. Μάθαμε την αξία του εθελοντισμού και της προσφοράς.

18. Μάθαμε να είμαστε ευγνώμονες για ό,τι η ζωή μάς προσφέρει και έχουμε καταφέρει.

19. Ήρθαμε πιο κοντά με την οικογένειά μας περνώντας ποιοτικό χρόνο, που το προηγούμενο διάστημα δεν είχαμε. Η οικογένεια ενώθηκε και πάλι πίσω από το οικογενειακό τραπέζι.

20. Εκτιμήσαμε απλές καθημερινές συνήθειες που είχαμε ξεχάσει, όπως το σπίτι μας, την επαφή με την οικογένεια, το καλό φαγητό, τις στιγμές.

21. Μάθαμε το μοίρασμα. Να μοιραζόμαστε με όσους έχουν ανάγκη αλλά να μοιραζόμαστε και τη δική μας ανάγκη. Μάθαμε, επίσης, να μοιραζόμαστε και δουλειές στο σπίτι ώστε να δημιουργούμε περισσότερο χρόνο για «εμάς».

22. Μάθαμε την αξία της εργασίας και την εκτιμήσαμε δεόντως. Όχι μόνο για να έχουμε τις οικονομικές απολαβές, που είναι και απαραίτητες, αλλά και επειδή συνειδητοποιήσαμε την προσφορά της στην ψυχική μας υγεία, μέσα από την έξοδο από το σπίτι, την επαφή με συναδέλφους, τη δημιουργικότητα.

23. Μάθαμε να εργαζόμαστε και από το σπίτι, κάτι που αρκετοί εύχονταν τον προηγούμενο καιρό.

24. Μειώθηκε η γραφειοκρατία, αποφύγαμε τις ουρές μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες και μάθαμε να τις χειριζόμαστε.

25. Μάθαμε τη φροντίδα εαυτού. Να γυμναζόμαστε, να διαβάζουμε, να χαλαρώνουμε.

26. Αποφύγαμε «υποχρεωτικές οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις», όπως π.χ. το Πάσχα, που θεωρούσαμε πως είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε όλοι μαζί για να μην παρεξηγηθούμε, χωρίς να περνάμε όμως καλά. Μάθαμε ότι μπορούμε να περάσουμε εξίσου καλά ή ίσως και καλύτερα με ανθρώπους που έχουμε επιλέξει εμείς.

27. Γίναμε πιο δημιουργικοί και βρήκαμε ποιοτικό χρόνο, κυρίως οι γονείς με τα παιδιά,

μέσα από τρόπους δημιουργικής απασχόλησης.

28. Μάθαμε αρκετά για τη συντροφική σχέση και την ποιότητά της. Ανακαλύψαμε αν η

προσωπική μας σχέση αντέχει ή αν μπορούμε να τη βελτιώσουμε.

29. Μάθαμε την αξία της ψυχικής υγείας. Μάθαμε πόσο σημαντική είναι η φροντίδα του

ψυχισμού μας, ήρθαμε πιο κοντά με έννοιες και συναισθήματα, όπως άγχος, κατάθλιψη, απογοήτευση, ψυχικός πόνος, πίεση, καταναγκασμός, φόβος κ.λπ. και, το κυριότερο, ότι μπορούμε να μιλήσουμε πλέον ανοιχτά για το πώς νιώθουμε αυτό το διάστημα, σαν να αποβάλαμε το «στίγμα» ενός πιθανού ψυχικού ζητήματος.

30. Μάθαμε την επαφή με τον εαυτό μας. Νομίζω πως αυτό είναι το κυριότερο μάθημα

της συγκεκριμένης χρονιάς, καθώς όλοι μας αισθανθήκαμε –άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο– τι είναι αυτό που μας λείπει ή τι θέλουμε για τον εαυτό μας, ώστε, αν δεν ξεχαστούμε και πάλι, να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη γνώση και στη μετά-COVID-19 εποχή.

Από όλα αυτά τα μαθήματα και άλλα που δεν έχω αναφερθεί, σημαντικό είναι ότι όπου νιώθουμε πως υπάρχει μια προβληματική κατάσταση καλό είναι να προσπαθήσουμε να να τη φωτίσουμε.

Μαθήματα ζωής από τα παιδιά μας – Τελικά η σοφία δεν έχει απαραίτητα σχέση με την ηλικία!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i