Comfort Zone: Πώς θα βγεις από τη ζώνη άνεσης και θα αλλάξεις τη ζωή σου

Μάθε να κοιτάζεις τη ζωή από διάφορες οπτικές γωνίες. Θα βλέπεις - και θα ζεις - περισσότερα!

Comfort Zone

Γράφει η δρ Νάνσυ Μαλλέρου, coach, ομιλήτρια, συγγραφέας, founder & CEO Life Clinic Group (lifeclinicgroup.com).

To να βγεις από τη ζώνη άνεσης ή ασφάλειας, από την comfort zone σου, δεν είναι εύκολο, αλλά μπορεί να είναι η καλύτερη απόφαση που έχεις πάρει ποτέ. Θα σου δώσω τρόπους για να κάνεις το πρώτο βήμα και να περάσεις σε ένα νέο επίπεδο τη ζωή και τη σταδιοδρομία σου. Αυτό που σε κάνει να "βολεύεσαι" είναι ο φόβος του να ζήσεις μια άγνωστη συνθήκη, να χρειαστεί να κάνεις αλλαγές, να δοκιμάσεις κάτι που δεν είσαι σίγουρη για το αποτέλεσμα κι έτσι προτιμάς να παραμείνεις σε αυτό που ήδη γνωρίζεις, πολλές φορές άσχετα από το αν είναι καλό ή όχι για σένα. Αυτό που ξεχνάς, ωστόσο, είναι ότι, παραμένοντας στη "ζεστή" και "ασφαλή" σου ζώνη, παραμένεις… στάσιμη. Δε βιώνεις εναλλαγές, υψηλή απόδοση, πληρότητα, ενθουσιασμό, ακόμα και επιτυχία ή αναγνώριση τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική σου ζωή. Τίποτα από αυτά δεν είναι εφικτό να απολαύσεις αν απλά είσαι θεατής, χρειάζεται να καταλάβεις γιατί τα βιώνεις και να κάνεις κάτι.

4 συμβουλές για καλύτερη ποιότητα ζωής

Comfort Zone: Πώς θα βγεις από τη ζώνη άνεσης και θα αλλάξεις τη ζωή σου

Περιοριστικές πεποιθήσεις

Έχεις ακούσει και διαβάσει γι’ αυτές, αλλά είναι στ’ αλήθεια υπεύθυνες για ό,τι εσύ αναβάλλεις. Έχεις αναρωτηθεί πόσα από αυτά που σκέφτεσαι για τον εαυτό σου –αρνητικά συνήθως, π.χ. "δεν είμαι οργανωτική", "δεν τραβάω την προσοχή", "δεν έχω δημιουργικότητα"– είναι αλήθεια ή απλά έχουν επικρατήσει στο μυαλό σου ως "αλήθειες" όσο θυμάσαι τον εαυτό σου; Και το θέμα είναι ότι όσο τηρείς αυτές τις "αλήθειες" τόσο πείθεσαι κι εσύ πως έτσι είσαι και δεν αλλάζεις. Ο τρόπος για να τις ξεπεράσεις είναι να γίνεις ο καλύτερος οπαδός του εαυτού σου!

Άλλαξε το πώς βλέπεις εσένα

Αν, για παράδειγμα, σκέφτεσαι τον εαυτό σου ως κάποιον που φοβάται, προσπάθησε να σκεφτείς όλες τις φορές που έδειξες θάρρος, δύναμη, θέληση, κουράγιο, πείσμα και στη συνέχεια αποφάσισε πού θέλεις να επικεντρωθείς κι αν τελικά η αρχική σου πεποίθηση αξίζει να ορίζει το πώς λειτουργείς. Σκέψου ότι, αμφισβητώντας τις πεποιθήσεις σου, θα αλλάξει η οπτική σου για τον εαυτό σου και τον κόσμο. Θα μάθεις περισσότερα, θα ανακαλύψεις τα χαρίσματα και τις δεξιότητές σου μέσα από αυτή τη διαδικασία και θα τολμάς να βγαίνεις από τη ζώνη ασφάλειάς σου.

Χρησιμοποίησε το φόβο και το άγχος σου εποικοδομητικά

Είναι λογικό να νιώθεις έτσι όταν δοκιμάζεις κάτι καινούριο. Το μυστικό είναι να μην υποχωρήσεις, αλλά να κάνεις το βήμα μαθαίνοντας να διαχειρίζεσαι διαφορετικά το φόβο ή το άγχος σου. Δοκίμασε να σκεφτείς, για παράδειγμα, τι σε τρομάζει πιο πολύ στο ενδεχόμενο μιας αλλαγής εργασίας. To πώς θα είναι τα πράγματα στην επόμενη που θα βρεθείς ή το πώς θα είσαι αν παραμείνεις σε αυτήν που ήδη είσαι. Μήπως, τελικά, με τον εφησυχασμό και τη στασιμότητα γίνονται όλα πιο δυσάρεστα;

Μη σκέφτεσαι, δράσε

Ένα βήμα, ακόμα και το πιο μικρό, είναι καλύτερο από την αδράνεια. Εάν δεν μπορείς να βγεις "με τη μία" από την comfort zone σου, προσπάθησε να τεντωθείς τόσο πολύ μέχρι να νιώσεις ότι φτάνεις στο "τσακ" να το περάσεις! Αντί να το σκέφτεσαι, συζήτησέ το, ζήτησε μια γνώμη ή διάβασε γι’ αυτό προκειμένου να πάρεις ώθηση. Κάνε την κλήση, το βήμα, την ερώτηση, την πρόταση, κάνε κάτι, οτιδήποτε, με όποιον τρόπο μπορέσεις. Σου δίνω τρεις τρόπους για να εξασκηθείς: 1. Συμφώνησε με κάτι που κανονικά δε θα συμφωνούσες. 2. Δοκίμασε κάτι νέο μέχρι να αισθανθείς άνετα. 3. Δημιούργησε μια λίστα μικρών επιτεύξιμων στόχων και επιδίωξε την κατάκτησή τους. Παρατήρησε πώς αλλάζει η ζώνη άνεσης και ο εαυτός σου. Δες το σαν εξέλιξη. Είναι σαν να τρέχεις για καιρό 5 χλμ. και πλέον να το κάνεις άνετα. Δοκίμασε την επόμενη φορά να τρέξεις 500 μέτρα παραπάνω. Θα ζοριστείς, αλλά θα το καταφέρεις και στη νέα comfort zone σου τα 5,5 χλμ. θα είναι το εύκολό σου. Συνέχισε δοκιμάζοντας τα όρια που σε περιορίζουν και δες πώς με αυτό τον τρόπο θα τονωθεί η αυτοπεποίθησή σου και θα φτάσεις πολύ γρήγορα στην επίτευξη των στόχων σου!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i