Εθελοντισμός: Γιατί να δοκιμάσεις και πότε ίσως δε σου ταιριάζει

Σε ποιες περιπτώσεις να ασχοληθείς και ποιες όχι;

Εθελοντισμός

Από τη Δήμητρα Τσόγκα, certified coach & founder of Welcomeistic (welcomeistic.com)

Για να γίνεις εθελόντρια, χρειάζεται να το θέλεις. Ιδανικά, να το θέλεις πολύ! Κι αυτό το «να το θέλεις πολύ» δεν είναι κάτι άλλο από την εσωτερική σου ανάγκη να αξιοποιήσεις την ενέργεια, το δυναμικό, τα ταλέντα σου, τις δεξιότητες ή απλά το νοιάξιμό σου για ένα στόχο που δεν υπόσχεται υλικά ανταλλάγματα.

Πολλοί συνδέουν τον εθελοντισμό με τη δυστυχία, την ανέχεια, τον πόνο. Κι όμως, υπάρχουν

αυτές και εκατοντάδες άλλες επιλογές, γιατί εθελοντισμός δεν είναι μόνο η ετοιμασία γευμάτων για τους άστεγους. Έχεις «άπειρες» άλλες επιλογές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και οι οποίες μπορεί να αφορούν ανακαινίσεις κτιρίων, αναδασώσεις περιοχών, εξοπλισμό σχολείων, διδασκαλία ξένων γλωσσών, συμμετοχή σε διεθνή events και πολλά πολλά άλλα. Μία από τις πιο πρωτότυπες δράσεις που έχω ακούσει είναι η συμμετοχή σε ανακατασκευή πέτρινων μονοπατιών.

Γιατί να δοκιμάσεις τον εθελοντισμό; Γιατί θέλεις να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου

Πραγματικά, είναι ένας μοναδικός τρόπος για να έρθεις κοντά στον εαυτό σου και να δεις όσα ήξερες για σένα, αλλά και για να μάθεις άλλα που δεν είχες φανταστεί. Σε αυτό βοηθά η ελευθερία έκφρασης που σου δίνει ο εθελοντισμός, αλλά και γενικά το αίσθημα αποδοχής που εισπράττεις: Έχεις όλο το πεδίο να είσαι ο εαυτός σου σε ένα περιβάλλον που σε χρειάζονται κι αυτό σε τονώνει, σε ενθαρρύνει, σε κάνει να θέλεις να τα δώσεις όλα! Κι εκεί, σ’ αυτό το μαγικό σημείο, τεστάρεις τα όρια, τις δεξιότητες, ό,τι έχεις και δεν έχεις, και –το

κυριότερο– δοκιμάζεις και πειραματίζεσαι με όποιον τρόπο και ιδέα σκεφτείς ότι ταιριάζει στη δράση που έχεις αναλάβει.

Μήπως δεν είναι για σένα;

▪ Αν δε βρίσκεις απόλαυση στην προσφορά, ίσως ο εθελοντισμός δεν είναι για σένα. Δεν είναι κακό να είσαι έτσι, σίγουρα σε κάτι άλλο είσαι πολύ δυνατή, απλά το να νοιάζεσαι να προσφέρεις είναι μια καλή αρχή για να μπεις πιο προετοιμασμένη σε αυτό τον τομέα. Ο εθελοντισμός δεν είναι το πεδίο για να εξασκήσει κανείς τις ηγετικές του ικανότητες με τρόπο ανταγωνιστικό ή προσδοκώντας αναγνώριση, χρειάζεται ένα κίνητρο άλλης υφής. Μια νοοτροπία πιο ανοιχτή στο όραμα, στη συνεισφορά και την αξία της ηθικής ανταμοιβής. Δε σε αποθαρρύνω όμως από μία δοκιμή, παρ’ όλ’ αυτά!

▪ Αν θέλεις να γεμίσεις το χρόνο σου για να ξεπεράσεις κάτι που σου συμβαίνει. Δε θα σε βοηθήσει ο εθελοντισμός, ενώ δε θα μπορέσεις να βοηθήσεις αν δεν έχεις τα ψυχικά αποθέματα να αντεπεξέλθεις σε ό,τι κι αν είναι αυτό, αφού κάθε δράση χρειάζεται τον ενθουσιασμό και την καλή σου διάθεση. Ωστόσο, αν έχεις «δουλέψει» με τον εαυτό σου και μπορείς να τα διαχωρίσεις, κανένας δεν θα σου το απαγορέψει!

▪ Αν δεν έχεις το χρόνο να δεσμευτείς. Πολλοί ενθουσιάζονται και δεσμεύνται χωρίς πολλή σκέψη, πολλές φορές όμως δεν τους βγαίνει. Η δέσμευσή σου χρειάζεται να έχει ρεαλιστική βάση, είναι καλύτερα να δηλώσεις μία μέρα την εβδομάδα για 3 ώρες, παρά να

υποσχεθείς κάτι στο οποίο δε θα μπορέσεις να συνεχίσεις. Πίστεψέ με, είναι στενόχωρο να εγκαταλείπεις μια ομάδα ή ένα φορέα που έχει βασιστεί πάνω σου μόνο και μόνο επειδή «δεν είσαι υποχρεωμένη» να συνεχίσεις αν δεν μπορείς. Από την άλλη, και το ελάχιστο που μπορείς να δώσεις, αλλά με συνέπεια, είναι πολύ χρήσιμο!

Μία τελευταία σκέψη

Άκουσα πρόσφατα και σκέφτηκα βαθιά τη φράση: «Η ζωή είναι πιο μεγάλη από μας». Και έχει τόση αλήθεια αυτό, αρκετή για να με κάνει να σκέφτομαι και να επιλέγω πια μέσα από ένα άλλο πρίσμα. Κι αυτή την οπτική θέλω να σου δώσω κλείνοντας: Είναι σημαντικός ο εαυτός σου, η ζωή σου και η πορεία που έχεις επιλέξει. Αν όμως τα δεις όλα από μια απόσταση, αν σε δεις από ψηλά και αναλογιστείς όσα συμβαίνουν γύρω σου, στο περιβάλλον σου, στη γειτονιά, στη χώρα, στην ήπειρο, στον κόσμο που ζεις και ζούμε όλοι, θα βρεις πιθανώς το λόγο να επιλέξεις τον εθελοντισμό. Γιατί θα νιώσεις με έναν άλλο τρόπο πώς μπορείς να αφήσεις το μοναδικό σου αποτύπωμα κερδίζοντας πολλά εφόδια για τη ζωή σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i