3 λόγοι που κάνουν τη φίλη σου ανεκτίμητη (λένε οι έρευνες)

Όλες οι τελευταίες έρευνες μιλούν για τα τεράστια οφέλη της φιλίας στη ζωή μας.

happy-girls-hugging-in-tramcar-picture-id901694358 Credit:Pekic

Ελπίζουμε πως ανήκεις στις τυχερές που μιλούν με απίστευτη αγάπη και τρυφερότητα για τη γυναικεία φιλία. Και δεν σε αδικούμε! Έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν πως η φίλη σου είναι πράγματι ανεκτίμητη. Οι λόγοι; Ανακάλυψέ τους παρακάτω.

Τα βουνά γίνονται λοφίσκοι

Πώς λειτουργεί: Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Experimental Social Psychology, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να σταθούν στη βάση ενός απότομου λόφου και να υπολογίσουν πόσο δύσκολη θα ήταν η ανάβαση. Αυτοί που το έκαναν παρέα με ένα φίλο υπολόγισαν ότι η κλίση ήταν λιγότερο απότομη από αυτούς που το έκαναν μόνοι.

Επιπλέον: Όσο περισσότερο γνώριζαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη τους φίλους τους τόσο πιο μικρή υπολόγιζαν ότι ήταν η κλίση της ανηφόρας.

Η ασθένεια γίνεται λιγότερο θανατηφόρα

Πώς λειτουργεί: Μια έρευνα του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που δεν έχουν φίλους έχουν τις τετραπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από την ασθένεια, συγκριτικά με όσες έχουν 10 ή περισσότερους στενούς φίλους.

Επιπλέον: Μελέτες έχουν ακόμη δείξει ότι η κοινωνική υποστήριξη μειώνει την αρτηριακή πίεση, προστατεύει από την άνοια και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Το στρες φαίνεται πιο υποφερτό

Πώς λειτουργεί: Όταν οι γυναίκες στρεσάρονται, ο εγκέφαλός τους εκκρίνει την ωκυτοκίνη, μια ορμόνη ευφορίας, η οποία τις ενθαρρύνει να δεθούν με άλλους ανθρώπους. Ο εγκέφαλος των ανδρών, από την άλλη, υπόκειται περισσότερο στις επιδράσεις της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης, που προωθούν την αντίδραση «μάχη ή φυγή».

Επιπλέον: «Η γυναικεία αντίδραση είναι πολύ πιο αποτελεσματική στη μετρίαση του στρες και ίσως είναι ένας λόγος για τον οποίο οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες» λέει η Terri Apter, Ph.D., καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i