H ευτυχία του να είσαι εσωστρεφής. Κάνε το τεστ και μάθε!

Μήπως είναι καλύτερο να είσαι εσωστρεφής; Διαβάσαμε το βιβλίο "Η δύναμη των εσωστρεφών" της Σούζαν Κέιν από τις εκδόσεις Key Books.

esostrefis-def

Στο δρόμο για τη δουλειά βάζεις να ακούσεις μουσική και πέφτεις πάνω σε ένα ραδιοφωνικό δίδυμο που αρθρώνει πεντακόσιες λέξεις το λεπτό – τραγούδι παίζει μόνο στις διαφημίσεις. Φτάνεις στο γραφείο και σε περιμένει ένα δίωρο μίτινγκ και μια εξαντλητική επιχειρηματολογία γύρω από το επόμενο project.

Ακολουθούν δύο εσωτερικές συναντήσεις, ψιλοκουβέντα με τα παιδιά την ώρα του φαγητού, πέντε-έξι επαγγελματικά τηλέφωνα, κάνα δύο προσωπικά σε οικογένεια και σύντροφο – μέχρι τις πέντε που σχολάς, έχεις πει και έχεις ακούσει όσες λέξεις περιέχονται σε ένα πυκνογραμμένο μυθιστόρημα 500 σελίδων. Όταν γυρίζεις επιτέλους σπίτι, ανοίγεις τον υπολογιστή και έχεις τέσσερα νέα μηνύματα ενώ σε εντοπίζει αμέσως on-line και η κολλητή που τσακώθηκε με τον δικό της και πρέπει να σ’ τα πει.

Σε καλεί στο Skype o φίλος σου από τη Νέα Υόρκη, την ίδια στιγμή που σε παίρνει στο Viber η αδελφή σου. Google +, Facebook, Ιnstagram, αναπάντητες κλήσεις, SMS, σταθερό τηλέφωνο. Κουδούνι. Σε έχουν περικυκλώσει. Δεν μπορείς να ξεφύγεις.

Πρέπει να μιλήσεις και πρέπει να μιλήσεις γρήγορα γιατί περιμένει ο επόμενος. Ή ο προηγούμενος. Έχεις μπερδευτεί. Με τόση φασαρία λογικό είναι. Κάπως έτσι είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε. Είναι ένας κόσμος που δε σταματάει να μιλάει. Αν θες να είσαι «μέσα στα πράγματα», τα παραπάνω είναι τα ελάχιστα που απαιτούνται.

Αν δε συμμετέχεις, είσαι εκτός. Αρχίζουν να σου κολλούν ταμπέλες. «Αυτή δε μιλάει», «είναι στην κοσμάρα της», «είναι πολύ κλειστή/ντροπαλή/αντικοινωνική/αμήχανη/ψώνιο/σνομπ».

esostrefis1

Και μια μέρα ο περίγυρος σου βγάζει την ετυμηγορία ή, καλύτερα, την ιατρική γνωμάτευση: είσαι εσωστρεφής. Σε περίπτωση που δεν έχεις πέσει πάνω σε αυτό τον όρο νομίζεις ότι η περίπτωσή σου μπορεί να χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση. Ή μερικές συνεδρίες ψυχανάλυσης. Μέχρι πριν από λίγο καιρό ο όρος «εσωστρεφής», αν και απόλυτα φυσιολογικός για τους ψυχολόγους, θεωρείτο ένα είδος κοινωνικού στίγματος. Μέχρι που οι έρευνες έδειξαν ότι τουλάχιστον ένας στους τρεις ανθρώπους γύρω μας είναι εσωστρεφής. Μια τελευταία έρευνα ανέβασε το ποσοστό στο 50%. Ένας στους δύο, δηλαδή, γύρω μας είναι εσωστρεφής. Άρα, αν δεν είσαι εσύ, είναι η μητέρα σου, η αδελφή σου, ο φίλος σου, το αφεντικό σου ή, δεν είναι καθόλου απίθανο, να είναι και όλοι τους. Ακόμα κι εσύ.

Διάβασε τη συνέχεια στη σελίδα 2.

Εσωστρεφείς και εξωστρεφείς.

«Οι ζωές μας διαμορφώνονται εξίσου βαθιά τόσο από την προσωπικότητά μας όσο και από το φύλο ή τη φυλή μας. Και η πιο σημαντική όψη της προσωπικότητας –“ο βορράς και ο νότος της ιδιοσυγκρασίας”, σύμφωνα με τους ψυχολόγους– εξαρτάται από το σημείο όπου τοποθετείται στο φάσμα “εσωστρεφής- εξωστρεφής”.

Η θέση μας σε αυτό τον άξονα επηρεάζει το πώς διαλέγουμε τους φίλους και τους συντρόφους μας, αλλά και το πώς συζητάμε, λύνουμε τις διαφορές μας και δείχνουμε την αγάπη μας. Επηρεάζει, επίσης, τις καριέρες που θα διαλέξουμε και το αν θα πετύχουμε ή όχι σε αυτές.

Καθορίζει πόσο πιθανό είναι να κάνουμε γυμναστική, να απιστήσουμε, να αποδίδουμε καλά μολονότι μας λείπει ύπνος, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να βάζουμε μεγάλα στοιχήματα στο χρηματιστήριο, να αναβάλλουμε την ικανοποίηση, να είμαστε καλοί ηγέτες και να αναρωτιόμαστε “τι θα γινόταν αν”» αναφέρει η Σούζαν Κέιν στο βιβλίο της Η Δύναμη των Εσωστρεφών.

Τι σημαίνει στην καθημερινότητά σου το να είσαι εσωστρεφής;

Προτιμάς να ακούς παρά να μιλάς. Nα διαβάζεις ένα ωραίο βιβλίο παρά να ξεφαντώνεις στα μπαρ μέχρι τις πέντε το πρωί. Σου αρέσει να βυθίζεσαι στη δουλειά σου χωρίς να διατυμπανίζεις αριστερά-δεξιά πόσο καλή είσαι σε αυτήν. Προτιμάς να σκέφτεσαι μόνη σου παρά σε μεγάλες ομάδες. Πιστεύεις πως μια καλή ιδέα μπορεί να έρθει όσο ιδρώνεις πάνω στο ελλειπτικό ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική στο MP3 player σου παρά σε ένα ομαδικό brainstorming στο αποστειρωμένο γραφείο του διευθυντή σου.

esostrefis1 (1)

Αν ισχύουν τα περισσότερα ή όλα τα παραπάνω για εσένα, καλωσήλθες στο κλαμπ των εσωστρεφών. «Οι εσωστρεφείς έλκονται από τον εσωτερικό κόσμο των σκέψεων και των συναισθημάτων τους, έλεγε ο Γιουνγκ, ενώ οι εξωστρεφείς από τον εξωτερικό κόσμο των ανθρώπων και των δραστηριοτήτων.

Οι εσωστρεφείς εστιάζουν στο νόημα που δίνουν στη δίνη των γεγονότων που τους περιβάλλουν, οι εξωστρεφείς βυθίζονται μέσα στα γεγονότα. Οι εσωστρεφείς φορτίζουν τις μπαταρίες τους μένοντας μόνοι. Οι εξωστρεφείς μένουν από μπαταρία όταν δεν κοινωνικοποιούνται αρκετά» συνεχίζει η Σούζαν Κέιν.

Κάνε το τεστ στη σελίδα 3.

Είσαι εσωστρεφής; Κάνε το τεστ!

Όσο περισσότερες φορές απάντησες «Αλήθεια» τόσο πιο εσωστρεφής πιθανότατα είσαι. Αν έχεις περίπου τον ίδιο αριθμό απαντήσεων «Αλήθεια» και «Λάθος», τότε ίσως είσαι αμφιστρεφής – ναι, υπάρχει τέτοια λέξη!

1/ «Προτιμώ τις προσωπικές συζητήσεις παρά τις ομαδικές δραστηριότητες».

2/ «Φαίνεται να νοιάζομαι λιγότερο για τον πλούτο, τη δόξα και το στάτους συγκριτικά με τους ομοίους μου».

3/ «Δεν παίρνω μεγάλα ρίσκα».

4/ «Προτιμώ να μη δείχνω ή να μη συζητώ τη δουλειά μου με άλλους μέχρι να τη τελειώσω».

5/ «Αντιπαθώ τις συγκρούσεις».

6/ «Νιώθω εξουθενωμένη ύστερα από μία εξόρμηση, έστω κι αν την απόλαυσα».

7/ «Μπορώ να συγκεντρωθώ εύκολα».

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι εσωστρεφείς έχουν πιο πολλή φαιά ουσία στον προμετωπιαίο φλοιό, την περιοχή που συνδέεται με τις αποφάσεις. esostrefis1 (2)

«Ωραία, είμαι εσωστρεφής. Και τώρα τι;»

«Το μυστικό της ζωής είναι να τοποθετείσαι στο σωστό φωτισμό. Για κάποιους αυτό σημαίνει τα φώτα του Μπρόντγουεϊ. Για άλλους ένα λαμπατέρ σε κάποιο γραφείο. Χρησιμοποίησε τα φυσικά σου πλεονεκτήματα –επιμονή, συγκέντρωση, διαίσθηση, ευαισθησία–, κάνε πράγματα που αγαπάς, που έχουν σημασία» γράφει η Σούζαν Κέιν.

«Πέρασε τον ελεύθερο χρόνο σου όπως θέλεις εσύ, όχι όπως νομίζεις ότι πρέπει» καταλήγει. Τι γίνεται, όμως, αν τα πράγματα που έχουν σημασία για εσένα απαιτούν λίγη ή πολλή εξωστρέφεια; Τόλμησέ τα.

Επίτρεψε, όμως, μετά στον εαυτό σου λίγο χρόνο και χώρο για χαλάρωση και ηρεμία. Ούτως ή άλλως, δεν είσαι απλώς εσωστρεφής. Είσαι και ανοιχτή και φιλική και κοινωνική όταν το θέλεις, με όσους το θέλεις. Είσαι ο εαυτός σου και είσαι μοναδική, όπως όλοι μας.

Ή, όπως τονίζει η Σούζαν Κέιν: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι κάθε εσωστρεφής είναι βιβλιοφάγος ή ότι κάθε εξωστρεφής διασκεδάζει καθημερινά μέχρι το ξημέρωμα... Όπως εύστοχα το θέτει ο Γιουνγκ: “Κανείς δεν μπορεί να προσδιοριστεί ως καθαρά εξωστρεφής ή καθαρά εσωστρεφής. Ένας τέτοιος άνθρωπος θα βρισκόταν σε άσυλο φρενοβλαβών”».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i