Σχέση με νάρκισσο: Μπορεί να επιβιώσει;

Για έναν νάρκισσο "ποτέ δεν είσαι αρκετά καλή", αφού ο ίδιος δυσκολεύεται στην αποδοχή όχι μόνο των άλλων, αλλά και του ίδιου του του εαυτού.

Σχέση με νάρκισσο unsplash

Από τη Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγο - οικογενειακή σύμβουλο (thepsytrap.gr).

Στις θεραπευτικές συνεδρίες πολλοί είναι αυτοί που ρωτάνε πώς θα καταλάβουν αν βρίσκονται σε μια σχέση με νάρκισσο και αν υπάρχουν τρόποι για να επιβιώσουν
μέσα από αυτήν. Κυρίαρχο συναίσθημα της σχέσης με έναν νάρκισσο είναι ο φόβος και η αίσθηση πως δεν είσαι αρκετά ικανή για τον σύντροφό σου.
 

Μήπως έχει σχέση με έναν νάρκισσο;

Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας από ένα άτομο που μπορεί να έχει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά. Όταν αποκαλούμε κάποιον νάρκισσο, εννοούμε πως έχει τα χαρακτηριστικά που μας θυμίζουν τον μύθο γύρω από τον Νάρκισσο, που ήταν ερωτευμένος με τον εαυτό του.

Τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά

Ένας νάρκισσος συνήθως χαρακτηρίζεται από εγωκεντρισμό, μια έκδηλη σνομπ στάση, ανάγκη για διαρκή θαυμασμό και επιβεβαίωση, κυρίως όμως από χαμηλά επίπεδα ενσυναίσθησης ή συναισθηματικής νοημοσύνης. Αδιαφορεί για τα συναισθήματα των γύρω του και συχνά καταλήγει να εκφράζει χειριστικές συμπεριφορές. Η λεκτική, αλλά και η μη λεκτική επικοινωνία ενός νάρκισσου είναι το "κλειδί" για να καταλάβεις πώς αισθάνεται ο σύντροφός σου. Κάποιες από τις φράσεις που πρέπει να δώσουμε σημασία όταν τις ακούμε: "Νομίζω πως αξίζω να μου φέρονται όλοι καλά", "Μη στενοχωριέσαι", "Κάνεις σαν μικρό παιδί". Τώρα το αν αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να οδηγήσουν σε διαγνωσμένη ναρκισσιστική διαταραχή θα εξαρτηθεί από την ένταση και τη συχνότητα εμφάνισής τους, καθώς και το πόσο δυσλειτουργική κάνουν τη σχέση.
 

Μπορεί να "λειτουργήσει" η σχέση με έναν νάρκισσο;


Στο "αν μπορεί να είναι υγιής μια σχέση με άνθρωπο με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά" θα τολμούσα να πω πως ναι. Ωστόσο, πρόκειται για μια δύσκολη σχέση και σίγουρα θα χρειαστούν ουσιαστικά βήματα από τον σύντροφο. Φυσικά, όλο αυτό εφόσον δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης, καθώς είναι συχνό το φαινόμενο οι σύντροφοι-νάρκισσοι να προβαίνουν σε λεκτική και ψυχολογική κακοποίηση. 

Πώς η σχέση αυτή μπορεί να επιβιώσει;


Το να αναλύεις μόνο τη ναρκισσιστική πλευρά του συντρόφου σου μη γνωρίζοντας καλά τα δικά σου χαρακτηριστικά είναι κάτι που σαμποτάρει αυτή τη σχέση. Καλείσαι, λοιπόν, να απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως: "Ποια είναι τα δικά μου χαρακτηριστικά που προσελκύουν έναν νάρκισσο;", "Ποιες άλλες σχέσεις μου μπορεί να είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά;".

Μια σημαντική ερώτηση για εσένα

Ο Αμερικανός ψυχολόγος James Framo υποστήριζε πως κάνουμε σχέσεις με ανθρώπους που έχουμε ανάγκη και όχι με ανθρώπους που επιθυμούμε πραγματικά.
Αν κρατήσεις το πρώτο σκέλος της πρότασης αυτής, αναρωτήσου: "Ποια ανάγκη σου, παιδική ή ενήλικη, σου καλύπτει ο σύντροφός αυτός;".

Πώς μπορείς να επικεντρωθείς σε εσένα;

‣ Αντί να σκέφτεσαι συνέχεια αν ικανοποίησες εκείνον, επικεντρώσου στο πώς θα μπορούσες να ικανοποιήσεις τον εαυτό σου.

‣ Ζήτησε να κάνει κάτι για σένα. Οι νάρκισσοι μπορεί να μην αντιλαμβάνονται εύκολα τις συναισθηματικές ανάγκες του συντρόφου τους, σίγουρα όμως θέλουν να αισθάνονται αποτελεσματικοί και οι "καλύτεροι".

‣ Βρες και εστίασε στα κομμάτια της σχέσης σας που πηγαίνουν καλά και προσπάθησε να τα υπενθυμίζεις συχνά στον εαυτό σου.

‣ Με ποια δικά σου "άλυτα κομμάτια" συνδέεται ο άνθρωπος αυτός; Τι είναι αυτό που σου υπενθυμίζει; Τι είναι αυτό που σε θυμώνει; Πολλές φορές ένας νάρκισσος σύντροφος μάς τονίζει την ήδη χαμηλή αυτοεκτίμησή μας. Μήπως είναι καιρός να δουλέψεις πάνω σε αυτό;

‣ Αυτός ο σύντροφος αποτελεί μια επιλογή σου. Είναι σημαντικό να τη στηρίξεις. Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο αποδέχεσαι τον ίδιο σου τον εαυτό.

‣ Συμβουλέψου έναν ειδικό ή τόνισε στον σύντροφο πως ενδιαφέρεσαι για τη σχέση και την εξέλιξή της και πως η συμβουλή ενός ειδικού ίσως να ήταν χρήσιμη.

‣ Αν τίποτα από αυτά δε σε ηρεμεί, προσπάθησε το τέλος να έρθει με ομαλό και
ξεκάθαρο τρόπο, καθώς ο νάρκισσος είναι αρκετά εκρηκτικός στους χωρισμούς του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i