Πώς μπορώ να αναγνωρίσω τα συναισθήματά μου;

Δε σημαίνει πως αν αγνοώ αυτό που μου συμβαίνει, δεν υπάρχει.

Βιταμίνες για δυνατά μαλλιά unsplash

Από τη Μαρίνα Μόσχα ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια (marinamoscha.life).

Όταν αισθάνομαι ένα έντονο, σκληρό συναίσθημα, δεν προσπαθώ να το αγνοήσω. Αντίθετα, μπορώ να αναρωτηθώ: "Τι μου λέει το συναίσθημα; Για να το νιώθω, κάπως έχει δημιουργηθεί, κάτι το προξένησε".

  •  Καλό είναι να μη χρησιμοποιώ τη λέξη "είμαι", "Είμαι θυμωμένη, είμαι λυπημένη", γιατί δεν είμαι μόνο αυτό το συναίσθημα, δε με χαρακτηρίζει πάντα, αλλά υπάρχει τη συγκεκριμένη στιγμή. 
  • Χρησιμοποιώ τη λέξη "νιώθω": "Νιώθω θυμό, λύπη…", που μου δείχνει τι μου συμβαίνει στην παρούσα όμως στιγμή, όχι πάντα.
  • Και μια τελευταία και πιο διαφωτιστική ερώτηση: "Τι μου λέει το συναίσθημα;". Η χαρακτηριστική ερώτηση: "Αν το συναίσθημά μου, αν αυτό που νιώθω, είχε φωνούλα, τι θα μου έλεγε;".
  • Αναγνωρίζοντας αυτό που νιώθω, μπορώ μέσα από την αποδοχή να το κάνω "κάπως αλλιώς", ώστε τελικά να φτάσω και στο σημείο να μπορώ να το διαχειριστώ.

Όταν μιλάμε για θετική ψυχολογία, δεν εννοούμε πως "πρέπει" να βλέπουμε τα πάντα θετικά γύρω μας. Άλλωστε, ο ορισμός της, σύμφωνα με τον ιδρυτή της, Martin Seligman, είναι πως μελετά τι μπορεί να δώσει αξία και νόημα στη ζωή μας, τι μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους αγκαλιάζοντας τα σκουρόχρωμα κομμάτια μας. Δε σημαίνει πως αγνοώ αυτό που μου συμβαίνει διαστρεβλώνοντάς το. 

Πώς ο φόβος του θανάτου μπορεί να δημιουργήσει θετικά συναισθήματα

Εφτά τρόποι να εστιάσεις στον εαυτό σου και να εξελιχθείς

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i