Η "πολλή" επικοινωνία μπορεί να περιορίσει την πραγματική επικοινωνία;

Η επικοινωνία αλλάζει ήδη με μεγάλη ταχύτητα τα τελευταία χρόνια, η περίοδος όμως της πανδημίας εκτόξευσε τη χρήση κάθε πιθανού μέσου. Καλές οι εξελίξεις, αλλά μην ξεχνάς την προσωπική επαφή.

επικοινωνία iStock

Από τη Δήμητρα Τσόγκα, certified coach & founder of Welcomeistic (welcomeistic.com)

Κι εκεί που είχαν αρχίσει ήδη τα ερωτηματικά σου για το αν επικοινωνείς ουσιαστικά ή έχεις απλά την ψευδαίσθηση της επικοινωνίας, κυρίως λόγω της χρήσης του γραπτού λόγου, κάτι υπέροχο έχει συμβεί. Η ψηφιακή επικοινωνία αποδείχτηκε σωτήρια για να σε κρατήσει ενεργή και συνδεδεμένη με την εργασία, τη γυμναστική, τα χόμπι, τις σπουδές, την επιμόρφωση, την αυτοβελτίωσή σου και ό,τι άλλο είναι σημαντικό για σένα. Έχει αξία, όμως, να συνεχίσεις να αναλογίζεσαι σε σχέση με τις προσωπικές σου επαφές;

Πόσο συχνά επικοινωνείς με τους δικούς σου ανθρώπους, τον αγαπημένο σου, τους φίλους σου ή με τους συνεργάτες σου; Πολύ συχνά; Έχεις την αίσθηση ότι είσαι σε μια διαρκή σύνδεση με κάθε τρόπο και μέσο; Αν το σκεφτείς, μπορείς πολύ γρήγορα να βρεις τουλάχιστον 10 διαφορετικά προγράμματα ή πλατφόρμες. Μήπως όμως με την digital επικοινωνία χάνεται λίγο η ουσία; Πού χάνεται το μέτρο και πώς μπορείς να βρεις τη χρυσή τομή, ώστε να επικοινωνείς αληθινά – με οποιοδήποτε μέσο – με τους ανθρώπους γύρω σου; Οι πολλές επιλογές στην επικοινωνία μπορεί να σου δημιουργήσουν την αίσθηση ότι είσαι συνδεδεμένη με όλους, τελικά όμως να σε οδηγεί στο να επικοινωνείς μόνο επιδερμικά με τους ανθρώπους γύρω σου.

Αξίζει να σκεφτείς τι πραγματικά μοιράζεσαι, πόσο "γεμάτη" νιώθεις από την ανταλλαγή σκέψεων και συναισθημάτων, πόσο ανακουφίζεις τη μοναξιά σου που προκύπτει από τις παρούσες συνθήκες περιορισμού. Είναι απλοί τρόποι για να καταλάβεις αν είσαι ικανοποιημένη ή αν χρειάζεται να θέσεις όρια και να προχωρήσεις σε αλλαγές ώστε να έχεις ακόμα πιο ειλικρινή και αληθινή επικοινωνία.

Σκέψου λίγο πώς έχουν αλλάξει όλα

Eίναι υπέροχο να βρίσκεις κίνηση και να στέλνεις αμέσως μήνυμα ότι αργείς ή να ζεις στην άλλη άκρη της γης και να μπορείς να βλέπεσαι με τους δικούς σου κάθε στιγμή της ημέρας. Να στέλνεις στον αγαπημένο σου μια καρδούλα για να του θυμίσεις πόσο τον αγαπάς ή να λύνεις κάθε θέμα στη δουλειά σου με e-mail από το κινητό σου.

Και επιπρόσθετα…

Άλλαξαν η έννοια και τα μοντέλα της σύνδεσης και συνύπαρξης με τους γύρω μας με έναν τρόπο απελευθερωτικό, που δεν απαιτεί το μαζί ή με άλλους, αλλά μπορείς πια μόνη σου και χωρίς κατάκριση να ζεις, να έχεις παιδί, να δουλεύεις από το σπίτι, να πηγαίνεις διακοπές, σινεμά, ταξίδια, για ποτό. Μπορείς να επιλέγεις, να έχεις άποψη και να τη λες, να διεκδικείς θέσεις ευθύνης, κι εσύ και όλοι μας, άντρες και γυναίκες που δε ζούμε κάτω από τη σκιά του "πρέπει" και μπορούμε να επιλέγουμε τον τρόπο που θέλουμε να ζούμε. Και όλα αυτά να υποστηρίζονται ανοιχτά από τάσεις, γνώσεις και τεχνικές αυτοβελτίωσης, αυτοπραγμάτωσης, αυτοπεποίθησης, αυτοδιαχείρισης.

Είμαστε στην υπέροχη εποχή που επιτέλους το να ασχολείσαι με τον εαυτό σου δεν είναι κατακριτέο. Το να είσαι, να κινείσαι και να αποφασίζεις μόνη σου, επίσης. Ρώτησε τη μητέρα σου και θα καταλάβεις. Οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι για να κοιταζόμαστε, να χαμογελάμε, να εμπιστευόμαστε, να μοιραζόμαστε, να αγκαλιαζόμαστε, να μιλάμε, να ακούμε, να μυρίζουμε, να αγγίζουμε ο ένας τον άλλο, γιατί έχουμε ανάγκη τις σχέσεις κι εκείνες έχουν ανάγκη όλες τις αισθήσεις. Οπότε, είναι λογικό να νιώθεις μπερδεμένη. Και μπορεί η συνδεσιμότητα να έχει μειωθεί, αλλά πίστεψέ το: με συνειδητοποίηση και μερικές απλές διορθωτικές κινήσεις μπορούν όλα να επανέλθουν.

6 τρόποι για να βρεις ξανά την αληθινή επικοινωνία

▶ Αγάπησε τον εαυτό σου: Το διαβάζεις, το λες και το ακούς συνέχεια. Κάν’ το πράξη, νιώσε το. Είσαι αρκετή, υπέροχη και έχεις ό,τι χρειάζεται για να συνυπάρξεις και να συνδεθείς ουσιαστικά, μην το στερείς αυτό από τον εαυτό σου πέφτοντας στην παγίδα της διαρκούς σύγκρισης. Δεν είσαι τέλεια, αλλά θέλουν και οι ατέλειες επιείκεια, αλλιώς δε θα μπορέσεις να δεχτείς ποτέ και των άλλων.

▶ Βρες τη χρυσή τομή ανάμεσα στο παρελθόν και το τώρα: Ναι, κάποτε ήταν αδιανόητα τα σημερινά, αλλά πλέον το έχουμε παρακάνει. Δεν είναι κακό να μπει ένα όριο και να γίνεται η διάκριση όταν πρέπει. Να στείλεις ένα μήνυμα για μια "καλημέρα", αλλά τη "συγγνώμη" σου, το "ευχαριστώ" ή το "χρόνια πολλά" σου να πάρεις τηλέφωνο να το πεις ζωντανά, με όποιο συναίσθημα σου βγει εκείνη τη στιγμή.

▶ Επιδίωξε τη φυσική συνύπαρξη: Ωραία στο σπιτάκι σου με μουσική κι ένα κρασάκι πίσω από την οθόνη, αλλά η πραγματική ζωή είναι έξω. Διάδρασε, μίλησε, άγγιξε, εκθέσου σε πραγματικά ερεθίσματα και ρεαλιστικές συνθήκες. Αυτά δημιουργούν τις αναμνήσεις σου. Ακόμα και στις τωρινές συνθήκες υπάρχουν μικρά περιθώρια μετακίνησης με καφεδάκι στο χέρι και κουβέντα στο παγκάκι. Επιδίωξε τέτοιες ευκαιρίες σύνδεσης.

▶ Χρησιμοποίησε ό,τι έμαθες για τον εαυτό σου, για τους άλλους: Έχεις αποκτήσει δεξιότητες, έχεις κατακτήσει την αυτογνωσία, μην τα κρατάς για σένα. Αγάπησε τον εαυτό σου για τους άλλους, όχι για σένα. Θα τους κάνεις καλό και θα σου δώσουν πίσω ό,τι καλό έχουν κι εκείνοι.

▶ Eκθέσου στις σχέσεις σου: Δε χρειάζεται να έχεις πάντα κάτι ξεχωριστό να πεις ή να είσαι καλά. Οι προσπάθειες, οι αγωνίες, οι φόβοι, οι ανησυχίες είναι μέρος της ζωής όλων και είναι ωραίο να είσαι γήινη και να τις μοιράζεσαι. Δεν είναι ελκυστική μια διαρκής εικόνα ευτυχίας και ικανοποίησης.

▶ Ενεργοποίησε την ενσυναίσθηση: Μπες στη θέση του άλλου και νιώσε όπως εκείνος για να συνδεθείς. Ακόμα και για τη στιγμή που ένας ηλικιωμένος σε ρωτάει στο σούπερ μάρκετ πώς μαγειρεύεις τα μανιτάρια. Λες αυτό να ήθελε τόσο να μάθει; 

Τελευταία λέξη

Προσπάθησε να κάνεις ένα flashback, άνοιξε για λίγο το κουτάκι των αναμνήσεών σου: Ό,τι έχεις να πεις, να περιγράψεις, να διηγηθείς, να θυμίσεις στον εαυτό σου, όλες αυτές οι στιγμές, οι μυρωδιές, οι ήχοι, τα τοπία ανθρώπους δεν έχουν μέσα; Μέσα από σχέσεις δεν προέκυψαν; Αυτές οι συνδέσεις σε καλλιέργησαν, σε εξέλιξαν και πήγαζαν πάντα μέσα από τη φιλία, την εμπιστοσύνη, την αγάπη, το μοίρασμα. Κάθε στιγμή ευτυχίας σου μέσα από στιγμές συνύπαρξης γεννήθηκαν: με φίλους, αδέρφια, συνεργάτες, καθηγητές, συναδέλφους, συντρόφους.

Αντίστρεψε λοιπόν αυτό το κλίμα μέσα σου και εξωτερίκευσε όλες αυτές τις μαγικές, καταπληκτικές ανθρώπινες ιδιότητες που έχεις για να ενθαρρύνεις την ουσιαστική σύνδεση και να επηρεάσεις και τους γύρω σου, γιατί, αν το κάνουμε όλοι και εναρμονιστούμε, θα έχουμε την ευκαιρία να συνυπάρξουμε σε μια υπέροχη ζωή.

Ακόμα κι αν ζούμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες, ακόμα κι αν όλα συνωμοτούν στο να σε κρατούν μακριά από όλους γύρω σου. Όπως και να είναι, ό,τι κι αν περιλαμβάνει, η ζωή είναι ωραία όταν τη μοιράζεσαι με άλλους, όχι μόνο με τον εαυτό σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i