Έχασες τη δουλειά σου; Πώς να αντιμετωπίσεις αυτήν την απώλεια;

Λίγο πολύ όλοι έχουμε χάσει οι ίδιοι ή κάποιος κοντινός μας άνθρωπος μια δουλειά και ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι.

γυναίκα στη δουλειά iStock

Από τη Μαρία Κλάδη - Κοκκίνου, διδάκτορα Παντείου Πανεπιστημίου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Πειραματικής και Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συμπεριφοράς, Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάτιδα του Κέντρου Εικαστικής και Ψυχικής Επικοινωνίας "Συνώθηση" (synothisi.com).

Απογοήτευση, θλίψη, άγχος, αγωνία. Είναι δεδομένο: Δεν έχεις μόνο να αντιμετωπίσεις όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα που φέρνει η απόρριψη, αλλά και το γεγονός πως πρέπει να ανησυχείς για το πώς θα πληρωθούν η ΔΕΗ, το δάνειο, το νοίκι, η πιστωτική κάρτα και όλες οι υποχρεώσεις σου γενικότερα. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι, αν χειριστείς αυτή τη δύσκολη κατάσταση με τον σωστό τρόπο, μπορεί να αποβεί και σε θετική εμπειρία. Εξάλλου, μην ξεχνάς ποτέ ότι κάθε κρίση γεννά ευκαιρίες.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν;

‣ Αντιμετώπισε το αρχικό σοκ. Μαζί με τη δουλειά σου χάνεις τις συνήθειές σου, το εισόδημά σου και γενικότερα την ταυτότητά σου. Ίσως χρειαστείς λίγες ημέρες για να συνειδητοποιήσεις τι ακριβώς συνέβη και να δεις την κατάσταση στις σωστές της διαστάσεις. Αυτή την πρώτη περίοδο μίλησε χωρίς να ντραπείς με φίλους ή με συγγενείς που θα σε ακούσουν χωρίς κριτική διάθεση. Είναι η στιγμή που τους χρειάζεσαι. Αν όχι τώρα, πότε; Επίσης, δοκίμασε να ξυπνάς την ώρα που ξυπνούσες όταν εργαζόσουν και να κάνεις πράγματα που σου προσφέρουν αυτοπεποίθηση, όπως το να διαβάσεις μια βιογραφία κάποιου που έχει μια θετική στάση απέναντι στις δυσκολίες ή να φοράς τα αγαπημένα σου ρούχα.

‣ Όμως, πρόσεξε! Παρατήρησε τον εαυτό σου και, αν δεις ότι για πάνω από 1 μήνα δεν έχεις διάθεση να σηκωθείς το πρωί, έχεις δυσκολία στον ύπνο (είτε αυτό είναι αϋπνία είτε υπνηλία), αλλαγές στις συνήθειες του φαγητού (έχεις ξεχάσει τον δρόμο για την κουζίνα ή βρίσκεσαι συνέχεια με το κεφάλι μέσα στο ψυγείο), δε φροντίζεις τον εαυτό σου, έχεις πέσει σε αδράνεια ή κάνεις αρνητικές και απαισιόδοξες σκέψεις, τότε είναι περισσότερο από βέβαιο ότι ταλαιπωρείσαι από κάποιο καταθλιπτικό επεισόδιο και ίσως χρειαστεί να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Επιπλέον, μερικές φορές μπορεί να παρατηρήσεις ότι έχεις τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού, που εκδηλώνεται με εφίδρωση, ζαλάδες, ταχυπαλμίες, απώλεια του ελέγχου και την πεποίθηση ότι κάτι άσχημο θα συμβεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, ακόμα κι αν παρατηρήσεις κάποια από αυτά τα συμπτώματα, να θυμάσαι πάντα ότι υποχωρούν σε λιγότερο από 1 μήνα.

‣ Ώρα για δράση. Όταν αρχίσεις να συνέρχεσαι από το πρώτο σοκ, τότε είσαι έτοιμη να αντιδράσεις. Φρόντισε πρώτα το οικονομικό σκέλος. Ειδικότερα, πάρε πληροφορίες για το αν δικαιούσαι αποζημίωση ή ταμείο ανεργίας ή αν μπορείς να έχεις κάποια άλλη προσωρινή οικονομική στήριξη. Σε κάθε περίπτωση, για το τι δικαιούσαι μπορεί να σε ενημερώσει η Επιθεώρηση Εργασίας της περιοχής σου ή ένας λογιστής. Έτσι λοιπόν, αφού έχεις εξασφαλίσει κάποια χρήματα για όσο διάστημα θα ψάχνεις καινούρια δουλειά, προχώρα στην "αντεπίθεση".

‣ Τι πήγε στραβά. Για να χάσεις τη δουλειά σου, σίγουρα κάποιος λόγος υπήρχε. Αν έκλεισε η επιχείρηση, δε χρειάζεται να κάνεις κάτι. Αν απολύθηκες, ωστόσο, πάρε μια βαθιά ανάσα, τηλεφώνησε στην εταιρεία που σε απέλυσε και ζήτησε να μάθεις τον πραγματικό λόγο. Αν σου αναφέρουν ή εσύ γνωρίζεις ότι τα προσόντα σου ήταν ελλιπή, στόχευσε στην απόκτηση αυτών των προσόντων, εφόσον βέβαια εξακολουθεί να σε ενδιαφέρει ο ίδιος εργασιακός τομέας.

‣ Άρχισε να δικτυώνεσαι. Ωραία, λοιπόν. Πήρες την αποζημίωση, μπήκες στο ταμείο ανεργίας, προγραμμάτισες τη βελτίωση που χρειάζεσαι, ανανέωσες το βιογραφικό σου και είσαι έτοιμη για τις πρώτες σου επαφές με υποψήφιους εργοδότες. Γράψε μια λίστα με φίλους ή πρώην συναδέλφους ή οποιονδήποτε θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος και ενημέρωσέ τους ότι ψάχνεις για δουλειά. Πρόσεξε όμως να μην είσαι απαιτητική και να μην ενοχληθείς αν κάποιοι δε βοηθήσουν. Ίσως πραγματικά δεν μπορούν να κάνουν κάτι.

Δε θα σου κοστίσει, επίσης, τίποτα και ένα τηλεφώνημα στον Δήμο Αθηνών ή στον δήμο της περιοχής σου, μια και κατά καιρούς ανακοινώνονται προγράμματα ή θέσεις εργασίας για ανέργους. Μπορεί να είναι προσωρινά, αλλά μπορούν να προσφέρουν μια οικονομική ανάσα μέχρι να βρεθεί κάτι πιο μόνιμο.

‣ Αν θέλεις να κάνεις στροφή στην καριέρα σου. Μια απόλυση είναι μια ευκαιρία να κάνεις, επιτέλους, αυτό που αγαπάς. Αν σου αρέσει κάτι, αλλά ποτέ δεν τολμούσες να αφήσεις τη δουλειά σου για να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου, τώρα είναι η ευκαιρία. Επιμορφώσου στο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει και κάνε τα πρώτα βήματα. Μην ξεχνάς ότι υπάρχουν πολλά δωρεάν ή επιδοτούμενα προγράμματα επιμόρφωσης.

‣ Μήπως να γίνεις εσύ εργοδότης του εαυτού σου; Μπορεί όμως να σκέφτεσαι να δοκιμάσεις τις δυνάμεις ως αυτοαπασχολούμενη. Ψάξε τις επιδοτήσεις που ανακοινώνονται και βρες κάτι που σου ταιριάζει. Βέβαια, αυτές οι επιδοτήσεις σε βοηθούν μόνο στην αρχή, καθώς μετά θα πρέπει να συνεχίσεις μόνη σου, αλλά μην ξεχνάμε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Δε ζούμε για να δουλεύουμε

Όσο είσαι άνεργη υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να απολαύσεις και ποτέ μην ξεχνάς ότι η δουλειά είναι μέρος της ζωής μας και όχι η ζωή μας ολόκληρη. Μη χάσεις αυτή την ευκαιρία, γιατί σύντομα θα ξαναρχίσεις να δουλεύεις και ίσως νοσταλγήσεις τον ελεύθερο χρόνο που είχες. Αξιοποίησε σωστά τον ελεύθερο χρόνο σου τώρα που τον έχεις, γιατί δεν ξέρεις πόσο σύντομα μπορεί να ξαναβρείς δουλειά:

‣ Άρχισε επιτέλους να ασχολείσαι με αυτό το χόμπι που τόσο σε έλκει.
‣ Πέρνα ποιοτικό χρόνο με φίλους.
‣ Ένταξε στο πρόγραμμά σου την άσκηση και πρόσεξε όσο ποτέ τη διατροφή σου.
‣ Μάθε κάτι που θέλεις χωρίς απαραίτητα να το συνδέεις με την εύρεση εργασίας.
‣ Εντόπισε όλα τα παζάρια, τις λαϊκές και τα στοκατζίδικα τώρα που δεν έχεις πολλά χρήματα. Θα σου φανούν χρήσιμα και αργότερα.
‣ Διακόσμησε το σπίτι σου. Άλλαξε τη σειρά των επίπλων, βάλε φυτά, χρησιμοποίησε νέα υφάσματα.
‣ Διάβασε βιβλία.
‣ Ενημερώσου από τον δήμο της περιοχής σου για μαθήματα ή τη λειτουργία εικαστικών τμημάτων. Μπορεί να υπάρχει κάποια θεατρική ομάδα, για παράδειγμα, και να ανακαλύψεις ότι το θέατρο σε ενδιαφέρει. Ή μπορεί να κάνεις δωρεάν μαθήματα ζωγραφικής.
‣ Κάνε κάτι για σένα – οτιδήποτε. Θα ευχαριστήσεις τον εαυτό σου αργότερα.

Πώς θα έχεις καλύτερη διάθεση στη δουλειά σε 3 βήματα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i