Woman Empowerment: Η μόδα μάς ενώνει

Πώς η μόδα είναι αφορμή για να δημιουργείς παρέες και να έρθεις πιο κοντά με άλλες γυναίκες.

Γυναικεία ενδυνάμωση unsplash

Από την Ήλια Τσάρα, υπεύθυνη Κέντρου Εικαστικής και Ψυχικής Επικοινωνίας "Συνώθηση" (synothisi.com).

Μήπως ανήκεις στις γυναίκες που θεωρούν ότι η μόδα είναι επιφανειακή, ότι μας οδηγεί στην υπερκατανάλωση, ότι μας εξαναγκάζει σε συμπεριφορές, ότι δημιουργεί μη ωφέλιμα πρότυπα, ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε μαζί της; Δεν έχεις τελείως άδικο. Αλλά το νόμισμα έχει κι άλλη όψη. Και αυτή η άλλη όψη της μόδας είναι η τέχνη που μας κάνει δημιουργικούς, κοινωνικούς, χαρούμενους, μας απελευθερώνει και μας ενώνει.

H ενασχόληση των γυναικών με την ομορφιά και τη μόδα είναι κάτι που αποδεικνύεται από την άνθιση της σχετικής βιομηχανίας και την ακράδαντη επιρροή όλων των μέσων που παρουσιάζουν εικόνες και διαφημίσεις ρούχων και καλλυντικών. Τα ψώνια, οι αγορές και η απόφαση του τι ρούχα θα βάλεις ή πώς θα βαφτείς είναι συνήθως μια δραστηριότητα ατομική. Άλλες φορές, όμως, μετατρέπεται σε ένα μέσο που σε φέρνει πιο κοντά στις υπόλοιπες γυναίκες που  έχουν παρόμοιες ιδέες και αισθητική.

Παρακάτω θα δεις πώς η μόδα είναι αφορμή για να δημιουργείς παρέες.

Παιχνίδι φαντασίας

Η μόδα είναι μια μορφή τέχνης που μπορεί για κάποιους η έννοιά της να είναι αρνητικά φορτισμένη, γιατί πολλές φορές συνδέεται με υπερκαταναλωτικές τάσεις, ωστόσο εξυπηρετεί τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και βελτιώνει τη διάθεση. Μεταξύ τους οι γυναίκες, ιδίως όσες έχουν κοινά χαρακτηριστικά στην εμφάνιση, πλάθουν νέες ταυτότητες και ουτοπικά περιβάλλοντα, μιλώντας παράλληλα για τον ίδιο τους τον εαυτό με έναν εμφανή αλλά ωστόσο μη λεκτικό τρόπο: Ντύνονται για να αναφερθούν στις κοινές επιρροές τους, εκφράζουν τα κοινά συναισθήματά τους με υλικά, υφάσματα και χρώματα. Είτε, για παράδειγμα, στον χώρο της άθλησης είτε της μουσικής, μπορείς να καταλάβεις από το ντύσιμο με ποια δραστηριότητα καταπιάνεται ο καθένας και αυτό συμβαίνει σε άνδρες και σε γυναίκες.

Μήνυμα επικοινωνίας

Το ντύσιμο είναι ο πιο απλός τρόπος για να επικοινωνήσεις ένα μήνυμά σου χωρίς καν να χρειαστεί να μιλήσεις. Με τα ρούχα σου μπορείς να κρυφτείς από τους άλλους ή και να κάνεις αισθητή την παρουσία σου. Μπορείς να δείξεις κύρος, αίγλη ή απλότητα. Επίσης, ο τρόπος που ντύνεσαι σε φέρνει πιο κοντά στους άλλους και ανοίγεις τον συναισθηματικό σου κόσμο δείχνοντας τη διάθεσή σου. Είναι η πρώτη εντύπωση που κάνεις στον περίγυρό σου και ο τρόπος για να δημιουργήσεις φιλίες και να συμπορευτείς.

Αφετηρία μιας συζήτησης

Όταν συναντάς για πρώτη φορά κάποια άλλη γυναίκα, κάνε ένα θετικό σχόλιο για το ντύσιμό της ή μια ερώτηση για να πάρεις πληροφορίες για το μέικαπ της. Η μόδα και η περιποίηση είναι κοινά θέματα που αφορούν τις περισσότερες γυναίκες και μια τέτοια κουβέντα αποτελεί έναν χαλαρό τρόπο για να μιλήσεις με τη διπλανή σου παραμένοντας διακριτική. Επίσης, πολλές φορές πίσω από τα ρούχα κρύβονται ιστορίες και αναμνήσεις. Στις γυναίκες αρέσει να μοιράζονται πληροφορίες για το πού αγόρασαν κάτι που φορούν ή να εκφράσουν τα συναισθήματα και τον ενθουσιασμό τους για κάποια στυλιστική τους επιλογή.

Υιοθέτησε τα στοιχεία του άλλου

Με τις φίλες σου ανταλλάσσεις απόψεις, δίνετε συμβουλές η μια στην άλλη, κάνετε βόλτες και έχετε κοινές δραστηριότητες. Τι άλλο σας ενώνει; Υιοθετείτε στοιχεία της εμφάνισής σας και μοιράζεστε συμβουλές στυλ και ομορφιάς. Πόσες φορές έχεις δει φίλες να μοιάζουν τόσο πολύ σε αυτό που φορούν ή στον τρόπο που επιλέγουν να βαφτούν ή να φτιάξουν τα μαλλιά τους; Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και σ’εσένα. Μαζί τους, λοιπόν, μπορείς να φτιάξεις μια μικρή ομάδα που δε θα χρειαστεί να φοράει τις ίδιες μάρκες, αλλά θα δίνει ιδέες δημιουργικότητας η μια στην άλλη!

Shopping therapy

Μπορεί με τις φίλες σου να συνηθίζετε να ψωνίζετε σε κοινά μαγαζιά ή περιοχές. Και, φυσικά, μία από τις αγαπημένες σας βόλτες είναι για ψώνια. Τι καλύτερο από το να μοιράζεσαι αυτή την εμπειρία ή ακόμα και, αν κάνεις μια μοναχική βόλτα, να καταλήγεις να αγοράζεις δώρα για τους κοντινούς σου ανθρώπους. Η αγορά ρούχων και καλλυντικών, όπως και να έχει, μπορεί να μην καταλαμβάνει σημαντικό μέρος του χρόνου σου, αλλά, όταν συμβαίνει, είναι μια συνθήκη ανανέωσης, χαλάρωσης και περιποίησης του εαυτού σου, ακόμα και αν δεν ξεπερνά μια απλή ομαδική βόλτα στις βιτρίνες.

Μεταξύ των γενεών

Η μόδα σε συνδέει και σε "απομακρύνει" από τις προηγούμενες τάσεις και γενιές. Μπορείς να φοράς τα ρούχα της μητέρας σου και να κουβαλάς την κληρονομιά της οικογένειάς σου. Έχεις τη δυνατότητα να μεταποιείς παλιά ρούχα δίνοντας μια πιο μοντέρνα ματιά, συνδέοντας το παρελθόν και το μέλλον. Ακόμα όμως, το ντύσιμό σου μπορεί να σε διαχωρίζει από το στυλ που έμαθες να ακολουθείς από την παιδική σου ηλικία και να αυτοκαθορίζεσαι με νέους τρόπους και αισθητικές, χαρίζοντας στον εαυτό σου τη μοναδικότητα και τη σύνδεση με τους συνομηλίκους σου, με γνώμονα πάντα τις ενδυματολογικές παραδόσεις του σπιτιού σου!

Αντάλλαξε ρούχα

Όσο η βιομηχανία της μόδας αγκαλιάζει όλο και περισσότερο τα vintage κομμάτια και τα second hand καταστήματα, η κατάσταση τείνει να εξυπηρετεί τη λογική του "ξαναφοράω-μοιράζω-ανταλλάζω". Επομένως, η μόδα είναι κάτι που ανακυκλώνεται και έτσι ένα προϊόν μπορεί να αποκτήσει με τον καιρό πολλούς αποδέκτες. Οι φίλες ανταλλάσσουν ρούχα είτε για κάποια έξοδο επιστρέφοντάς τα, είτε κάνοντάς τα απόκτημά τους. Η ανταλλαγή ρούχων είναι ένα αλισβερίσι ιδεών που παίρνει τη μορφή των υφασμάτων και αποτελεί μια διαδικασία ανέξοδη.

Δουλέψτε μαζί

Σε περίπτωση που εργάζεσαι στον χώρο της μόδας και της ομορφιάς για ποιον λόγο να μη συμπορευτείς με κάποια φίλη σου και επαγγελματικά; Αρκεί να έχετε την ίδια αγάπη γι’ αυτό τον τομέα. H μόδα, όταν γίνεται επάγγελμα, είναι μια ευκαιρία σύμπραξης και επανένωσης με τον περίγυρό σου και η δύναμη της θηλυκότητας σε επίπεδο καριέρας μπορεί να ενισχυθεί με τη συμπόρευση πολλών γυναικών μαζί.

Όταν η μόδα θίγει προβληματισμούς

Εκτός των άλλων, η μόδα σε βοηθά να ενωθείς με τις γυναίκες για κοινά θέματα που σας αφορούν: συγκρούσεις ρόλων, θέματα ηθικής και περιβάλλοντος ή συμπεριφορές καταναλωτισμού βοηθούν στο να χτίζονται κοινά οράματα. Η επανάστασή τους μπορεί να αποκτήσει σύμβολα μέσω της μόδας, όπως τα μηνύματα σε μπλουζάκια. Έτσι, αποδεικνύεται ότι μια γυναίκα μπορεί να νοιαστεί για την άλλη με ουσιώδη τρόπο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i