Οι μουσικές μας επιλογές συνδέονται άρρηκτα με την ταυτότητά μας

Αν ξυπνούσες μία ημέρα και άκουγες άλλη μουσική, θα ήσουν ο ίδιος;

μουσική istock

Τι είναι αυτό που μας κάνει να είμαστε ο εαυτός μας; Ποια χαρακτηριστικά θεωρούνται αναπόσπαστα στοιχεία της προσωπικότητάς;  Στην περίπτωση που δεν τα είχαμε, θα νιώθαμε το ίδιο;

Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, οι συμμετέχοντες αυτής υποβλήθηκαν σε μία σειρά από ερωτήσεις που είχαν να κάνουν με την αυτοεικόνα, προκειμένου οι επιστήμονες να καταλάβουν ποιο από τα χαρακτηριστικά του καθενός αποτελεί ουσιώδες ή προαιρετικό. Οι ερωτήσεις ήταν του τύπου: "Φανταστείτε ότι αύριο ξυπνάτε πολύ πιο έξυπνοι από ό,τι είστε τώρα. Ή πολύ λιγότερο έξυπνος. Θα εξακολουθούσατε να είστε εσείς; Ή φανταστείτε ότι ξυπνάτε πιο ευγενικός, ή πιο αδύνατος, ή ρεπουμπλικάνος, ή λιγότερο ενδιαφερόμενος για τη γιόγκα. Θα εξακολουθούσες να είσαι εσύ;". 

Εκείνο στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές ήταν πως οι προτιμήσεις σε ό,τι αφορά την τέχνη, τη μουσική και τη λογοτεχνία αποτελούν εκπληκτικά ουσιαστικές. Το γούστο στο φαγητό και τα ρούχα επίσης αποτελούσε σημαντικό στοιχείο ενός ατόμου για την ταυτότητά του. Ειδικότερα, σε πολλές περιπτώσεις οι μουσικές επιλογές ήταν σημαντικότερες και από τις θρησκευτικές και τις πολιτικές πεποιθήσεις. 

Ωστόσο, το οξύμωρο σε όλο αυτό είναι πως οι αισθητικές προτιμήσεις μας τείνουν να αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Σύμφωνα με μία έρευνα που εξέτασε κατά πόσο οι αισθητικές προτιμήσεις είναι σταθερές, κατέληξε στο ότι στους μεσήλικες παραμένουν ίδιες. Αντίθετα, σε νεότερες ηλικίες αλλά και στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, οι αισθητικές προτιμήσεις ήταν περισσότερο ρευστές. 

Αυτό αποτελεί απόλυτα κατανοητό, από τη στιγμή που το γούστο μπορεί να αλλάξει χάρη στο φαινόμενο της απλής έκθεσης. Πιο αναλυτικά, όσο περισσότερο εκτιθέμεθα σε κάτι, τόσο πιο πολύ τείνουμε να μας αρέσει. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση που δεν γνωρίζουμε σε τι έχουμε εκτεθεί. 

Επομένως, είναι κάπως τρομακτικό το ότι θεωρούμε το γούστο μας ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας και της ταυτότητάς μας, αγνοώντας πως οι αισθητικές προτιμήσεις αλλάζουν συνεχώς και γρήγορα. Αυτό αυτόματα σημαίνει πως το στοιχείο που θεωρούμε ουσιώδες για την ταυτότητά μας είναι στην ουσία μεταβαλλόμενο, πράγμα που εξηγεί πως είναι πολύ εύκολο να μπερδέψουμε το ίδιο μας το μυαλό. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i