Εμπόδια στη δουλειά: Πώς θα απαλλαγείς από το κοινωνικό άγχος

Νιώθεις πως δυσκολεύεσαι να επικοινωνήσεις και μένεις πίσω στην καριέρα σου;

κοινωνικό άγχος iStock

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έρχονται αντιμέτωποι με το κοινωνικό άγχος, το οποίο εμφανίζεται ξαφνικά, βάζοντας εμπόδια τόσο στην προσωπική, όσο και την επαγγελματική ζωή τους. Έχεις νιώσει ποτέ πως δυσκολεύεσαι να μιλήσεις σε ένα meeting ή ότι αγχώνεσαι όταν βρίσκεσαι ανάμεσα σε συναδέλφους; Τότε ίσως ανήκεις σε αυτή την κατηγορία των ατόμων που παρουσιάζουν άγχος όσο βρίσκονται στη δουλειά τους, αναφερόμενοι στον επαγγελματικό χώρο. 

Η αλήθεια είναι πως το κοινωνικό άγχος έχει τη δυνατότητα να σε κρατήσει πίσω σε ό,τι αφορά την καριέρα σου, καθώς δεν θα νιώθεις σιγουριά για το επόμενο βήμα. Και από την άλλη, θα δυσκολεύεσαι να αναπτύξεις σχέσεις και να σταθείς σε κοινωνικά events. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να βάλεις στο μυαλό σου είναι ότι πρόκειται για μία κοινή διαταραχή, που ταλανίζει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Όμως, με τη σωστή "δουλειά" και την κατάλληλη στρατηγική, ο καθένας έχει την ευκαιρία να το διαχειριστεί.

Αρχικά, το κοινωνικό άγχος δεν σημαίνει πως πρέπει να αποφύγεις κάθε κοινωνική αλληλεπίδραση. Το αντίθετο για την ακρίβεια, όπως απέδειξε μία μελέτη για την εν λόγω διαταραχή. Ένας τρόπος για να απομακρύνουμε τα αρνητικά συναισθήματα είναι μέσω της αυτοβοήθειας. Προσπάθησε να ξεκινήσεις έναν εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό σου, διώχνοντας τις αρνητικές αντιδράσεις που μοιάζουν να είναι αυτόματες. Για παράδειγμα, αν σκεφτείς πως δεν έχεις το θάρρος να πεις τη γνώμη σου μπροστά σε άλλους, πείσε τον εαυτό σου πως η ιδέα σου είναι ενδιαφέρουσα και πρέπει να ακουστεί. Η τεχνική αυτή χρειάζεται χρόνο και εξάσκηση, με σκοπό να αυξήσεις τα επίπεδα αυτοπεποίθησής σου ώστε να προωθήσεις τις θετικές αλληλεπιδράσεις. Θυμήσου πως το άγχος αυτό συμβαίνει - αν όχι σε πολλούς- σε αρκετούς, προσπαθώντας να μπουστάρεις με θετική ενέργεια τον εαυτό σου. 

Από την άλλη, ένα πράγμα που μπορείς να κάνεις για να απομακρύνεις το άγχος που έχει να κάνει σχέση με τους άλλους, είναι να μιλήσεις για τον εαυτό σου. Όπως έδειξε μία έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από περίπου μία δεκαετία, αρκετά άτομα με κοινωνικό άγχος έδειχναν στην αρχή λιγότερο συμπαθή. Ωστόσο, οι αρνητικές εντυπώσεις διαλύθηκαν, όταν τα άτομα αυτά άρχισαν να μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες και τα συναισθήματά τους.

Σκέψου πως αν είσαι ανοιχτή στο να εκφράσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, αυτό θα σε κάνει να πιο συμπαθή, ενώ θα χτίσει μία σχέση με τον συνάδελφό σου. Με πιο απλά λόγια, άνθρωποι που νιώθουν πως μένουν πίσω εξαιτίας του άγχους τους, μπορούν να βρουν οφέλη στο να κάνουν μία προσπάθεια να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. 

Αν νιώσεις, όμως, πως δεν μπορείς να διαχειριστείς το άγχος σου, δεν είναι ποτέ κακό να ζητήσεις βοήθεια. Μη διστάσεις να έρθεις σε επαφή με κάποιον ειδικό που θα σε βοηθήσει να βρεις τη "λύση" στο πρόβλημά σου - η οποία φυσικά συνεπάγεται αρκετή δουλειά και εξάσκηση.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i