Ψυχολογία: Γιατί η πιο σημαντική μέρα της ζωής σου είναι σήμερα;

Σημασία δεν έχει η μέρα σου να είναι καλή ή κακή, αλλά να τη ζεις με τον καλύτερο τρόπο και να της δώσεις αξία.

νέα σεζόν iStock

H Δήμητρα Τσόγκα, ICF accredited coach, founder of Welcomeistic, μας βοηθά να δούμε το παρόν και τη σημασία του στη ζωή μας.

Για ό,τι ανήκει στο παρελθόν δεv μπορείς να κάνεις κάτι και για ό,τι έρθει στο μέλλον δεν μπορείς να είσαι σίγουρη. Στο παρόν σου, όμως, έχεις μια μοναδική ευκαιρία να ζήσεις την κάθε στιγμή και να κάνεις τη σημερινή σου μέρα όμορφη, σημαντική, με νόημα! Πόσες φορές συμβαίνει να σκέφτεσαι γεγονότα του παρελθόντος και να αναπολείς όμορφες στιγμές ή – και αυτό ίσως να μη σε βοηθά ιδιαίτερα – να αναρωτιέσαι γιατί συνέβησαν ή τι θα μπορούσες να είχες κάνει διαφορετικά;

Αντίστοιχα, πόσο συχνά αφιερώνεις χρόνο προγραμματίζοντας για το μέλλον, προσδοκώντας νέα πράγματα και κάνοντας όνειρα για όσα θες να ζήσεις! Και στις δύο περιπτώσεις έχεις να κερδίσεις. Κάτι που θα μάθεις από το παρελθόν, κάτι που θα σε προετοιμάσει για το μέλλον. Αυτό που χρειάζεται όμως να προσέξεις είναι να μη χάσεις το παρόν, αυτό που σου συμβαίνει αυτή τη στιγμή, τις ευκαιρίες που κρύβει η σημερινή μέρα. Κυρίως γιατί αυτή είναι και η μοναδική ευκαιρία να κάνεις, να αλλάξεις, να πραγματοποιήσεις, να νιώσεις!

Αξιοποίησε το σήμερα με διαφορετικούς τρόπους

• Για να βιώσεις την ευτυχία Η ευτυχία σου δε θα έρθει αν την προγραμματίζεις με προϋποθέσεις. "Αν βρω μια δουλειά που θα μου αρέσει, τότε θα είμαι χαρούμενη". Το να περιμένεις να συμβεί κάτι για να είσαι καλύτερα μπορεί να σημαίνει απλά πολύ χρόνο χαμένο και τίποτα δεν εγγυάται πως θα νιώσεις πραγματικά τόσο χαρούμενη όταν εκπληρωθεί αυτή η προϋπόθεση. Σήμερα, όμως, μπορείς να αποφασίσεις έτσι κι αλλιώς να είσαι καλά με όσα έχεις και να κάνεις κάτι γι’ αυτό που θέλεις να βιώσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις να ονειρεύεσαι και να προσδοκάς, αλλά να φροντίζεις η προτεραιότητά σου να είναι το τώρα, πόσο καλά μπορείς να νιώσεις σήμερα, χωρίς να αναβάλλεις τη χαρά σου για αργότερα.

• Για να φροντίσεις τον εαυτό σου Σήμερα κιόλας επίλεξε να φας πιο υγιεινά, να πιεις περισσότερο νερό, να διαβάσεις κάτι που σε ενδιαφέρει ή να περπατήσεις για ένα δεκάλεπτο! Φρόντισε να ασκηθείς για την ευεξία σου, τόνωσε την ενέργειά σου, παρατήρησε τον οργανισμό σου και δες αν χρειάζεται να κάνεις κάτι για την υγεία σου. Μην πέφτεις στην παγίδα με σκέψεις του τύπου "αφού δεν έχω καθόλου χρόνο..." ή "τι να κάνει μόνο μια φορά...", που σε αποτρέπουν και σε ακινητοποιούν. Μετά από μήνες, όταν θα δεις αθροιστικά πως η μία φορά σημαίνει πολλές επαναλαμβανόμενες φορές, θα νιώσεις μεγάλη ικανοποίηση που, έστω κι αν δεν έκανες κάτι συστηματικά, θα μπορείς να λες στον εαυτό σου ότι προσπάθησες.

• Για να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου Κατά τον ίδιο τρόπο, πολλά μικρά που θα κάνεις μπορούν να σε φέρουν πιο κοντά σε μια επίτευξη, ενώ στο μεταξύ θα τονώνεται η αυτοπεποίθησή σου καθώς θα τα ολοκληρώνεις. Οργάνωσε την ημέρα σου από την αρχή της, αφιέρωσε λίγο χρόνο στο πρωινό σου και γράψε τα σημαντικά που θα ήθελες να πραγματοποιήσεις σήμερα και επιβράβευσε τον εαυτό
σου για κάθε task που θα διαγράψεις από τη λίστα σου. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχύεις τη συνέπειά σου, θα μαθαίνεις να αξιοποιείς τον χρόνο σου και να παραμένεις πιστή στον στόχο σου και εντέλει να νιώθεις πληρότητα και να πιστεύεις στον εαυτό σου.

• Για να μειώσεις το άγχος σου Σκέψεις για το παρελθόν και ακόμα πιο πολύ σκέψεις για το μέλλον και πώς μπορεί να έρθουν τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ αγχωτικές, να σε αποδυναμώσουν και να σε βάλουν σε μια μόνιμη κατάσταση αναμονής και άγχους. Σήμερα και κάθε μέρα σου προσπάθησε να αποφορτίζεσαι, να δίνεις λίγες στιγμές ανάσας στον εαυτό σου, να κάνεις κάτι που σε χαλαρώνει. Μικρές στιγμές αποσυμπίεσης σήμερα, που διακόπτουν τη συνεχή ροή των αγχωτικών σκέψεων, μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά για την ηρεμία και τη διαύγειά σου μακροπρόθεσμα.

• Για να γίνεις καλύτερη για τους γύρω σου Ζήσε το σήμερα όχι μόνο για σένα, αλλά και για όσους είναι γύρω σου. Μπορείς να βρεις υπέροχες αφορμές για να γίνεις λίγο καλύτερη φίλη, σύντροφος, κόρη, σύζυγος, συνάδελφος, γειτόνισσα! Πάρε ένα τηλέφωνο που αναβάλλεις καιρό, πες μια καλή κουβέντα ή ένα κομπλιμέντο χαμογέλασε ακόμα και σε έναν άγνωστο, βοήθησε τη συνάδελφό σου, επιβράβευσε το παιδί σου, ευχαρίστησε τον σύζυγό σου, κάνε έκπληξη σε μια φίλη. Δε χρειάζεται πολλή σκέψη ή κάτι εντυπωσιακό για να δείξεις το ενδιαφέρον σου, το νοιάξιμο ή τη φροντίδα σου. Και η πιο σύντομη αλλά ειλικρινής κουβέντα σου μπορεί να κάνει τη διαφορά όχι μόνο στη δική σου μέρα, αλλά και σε όποιου την ομορφύνεις.

• Για να γνωρίσεις τον εαυτό σου Η σημερινή μέρα μπορεί να σε φέρει πιο κοντά στον εαυτό σου, αν τον παρατηρήσεις λίγο καλύτερα και διαπιστώσεις πώς σκέφτεσαι και λειτουργείς. Αν σταματήσεις για λίγο να ασχολείσαι με το τι συμβαίνει γύρω σου και συγκεντρωθείς σ’ εσένα, αναγνωρίσεις πώς νιώθεις αυτή τη στιγμή και ακούσεις τη σκέψη σου, θα σε καταλάβεις βαθύτερα, τονώνοντας την αυτογνωσία σου. Εστίασε στη συμπεριφορά σου ή στον εσωτερικό σου διάλογο και θα πάρεις χρήσιμες πληροφορίες για τον εαυτό σου. Όσο περισσότερο το κάνεις τόσο πιο πολύ θα συνδέεσαι μ’ εσένα, θα γίνεσαι φίλη σου και θα ενδυναμώνεσαι.

Κι αν όλα πάνε στραβά;

H αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τη σημερινή σου μέρα. Να θυμάσαι, όμως, ότι χρειάζεσαι και τις κακές σου μέρες, αυτές που μπορεί να νιώθεις ότι όλα πάνε στραβά. Αν λοιπόν η σημερινή σου μέρα δε φαντάζει ιδανική, μην την απορρίπτεις, αγκάλιασέ την ξεκινώντας από τη σκέψη "δε θα είναι για πάντα έτσι" και δες τι μπορείς να κερδίσεις από αυτήν:

• Eίναι εντάξει να μην είσαι εντάξει, μην κρίνεις τα συναισθήματά σου. Παρατήρησε πώς αντιδράς σε αυτά και αποφάσισε αν αυτός ο τρόπος λειτουργεί ή μπορείς να αλλάξεις κάτι.

• Έχεις τόσα να εκτιμάς και να νιώθεις ευγνώμων και μια κακή μέρα μπορεί να είναι η τέλεια ευκαιρία να τα αναλογιστείς για να τα εκτιμήσεις, αλλά και για να ανακουφιστείς, να νιώσεις καλύτερα.

• Είσαι τόσο δυνατή! Πόσες άλλες κακές μέρες είχες ως τώρα; Θυμήσου ότι τα έχεις καταφέρει και πάρε δύναμη για να ξεπεράσεις τη σημερινή και να πας παρακάτω με περισσότερη αισιοδοξία.

• Το να ζεις στο παρόν και να αξιοποιείς την κάθε μέρα δεν είναι πάντα εύκολο, όμως όσο περισσότερο το επιδιώκεις τόσο πιο ευχάριστη και γεμάτη θα γίνεται η καθημερινότητα.

Ζήσε ενσυνείδητα το παρόν

Προσπάθησε να ζεις ενσυνείδητα, να εστιάζεις σε ό,τι κάνεις και να έχεις τον έλεγχο της σκέψης σου, αποφεύγοντας να ανατρέχεις διαρκώς στο παρελθόν ή να βασίζεσαι μόνο στο μέλλον.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i