O λάθος τρόπος που 'θέτεις τα όριά σου', σύμφωνα με την ψυχολόγο

"Πολλά όρια είναι δύσκολα γιατί δεν ξέρεις πώς να το κάνεις χωρίς να είσαι πολύ επιθετική" - Πώς θα το κάνεις σωστά.

όρια unsplash

Φαίνεται ότι όλοι 'βάζουμε όρια' πλέον. Όταν γίνεται σωστά, ο καθορισμός ορίων είναι καλό χαρακτηριστικό μας: μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από τις ανθυγιεινές σχέσεις και 'μπερδεμένες' οικογένειες. Αλλά, ορισμένοι επικαλούνται τον όρο όταν κόβουν φιλίες ή απειλούν να χωρίσουν με συντρόφους τους, προσθέτοντας τριβές στις σχέσεις τους.

Μερικές φορές, υπάρχουν ακραίες καταστάσεις όπου η "μη επαφή" με κάποιον είναι η καλύτερη επιλογή. Αλλά σύμφωνα με την Δρ Lindsay C. Gibson, μια κλινική ψυχολόγο, "όταν το πρώτο όριο που θέτεις είναι η αποξένωση, αυτό σημαίνει ότι θέτεις ένα όριο πολύ αργά".

Πώς να θέσει όρια με υγιή τρόπο;

Τα όρια πρέπει να τίθενται πριν από την κοπή της επαφής. Η υπόθεση τού να κόβεις την επαφή ως "όριο" σημαίνει ότι συνήθως συμβαίνει επειδή δεν βάζεις ποτέ πραγματικά όρια από την αρχή. "Σημαίνει ότι δεν έχεις πει τίποτα ή δεν έχεις υπερασπιστεί τον εαυτό σου ή δεν έχεις δημιουργήσει χώρο για τον εαυτό σου", αναφέρει η Gibson.

Ίσως θέλεις να σταματήσετε να είσαι φίλος με κάποιον επειδή μιλάει πολύ για τον εαυτό του ή μπερδεύει τα σχέδια μερικές φορές. Όμως, ποτέ δεν του είπες ότι ήταν ένα πρόβλημα για εσένα. Πιθανότατα θα σοκαριστούν όταν ακούσουν ότι η σχέση τελείωσε και δεν θα καταλάβουν τι έκαναν λάθος. "Αφήνει τον άλλον κάπως ντροπιασμένο και αποκομμένο χωρίς καμία ελπίδα να πετύχει κάτι", αναφέρει.

"Μπορεί να έχεις αυτό το είδος ξαφνικής αντίδρασης όταν προσπαθείς να διεκδικήσεις την ανεξαρτησία σου", είπε. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να νιώθεις ότι πρέπει να απομακρύνεις άτομα από τη ζωή σου που νιώθουν ότι καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Όμως, ενώ η αποκοπή των ανθρώπων μπορεί να μειώσει γρήγορα την ανθυγιεινή δυναμική, η διακοπή των δεσμών "μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναπτυχθείς από αυτή την εμπειρία", είπε.

Τι να κάνεις

Η επικοινωνία των αναγκών σου με δίκαιο και ευγενικό τρόπο απαιτεί εξάσκηση.
Αντίθετα, εστίασε στο να μάθεις πώς να επικοινωνείς τις ανάγκες σου μέσα σε μια σχέση. "Πολλά όρια είναι κάπως δύσκολα και τρομακτικά γιατί δεν θέλεις να προσβάλεις κάποιον ή δεν ξέρεις πώς να το κάνεις χωρίς να είσαι πολύ επιθετική", είπε. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνεις καλή στο να μιλάς για τον εαυτό σας με τρόπο που να είναι προσεκτικός και αποτελεσματικός; Εξάσκηση, είπε ο Γκίμπσον.

"Αν βρεις κάποιον που είναι πρόθυμος να σε αφήσει να εξασκηθείς στο να του λες τι πήγε στραβά στη σχέση, αυτό θα είναι μόνο καλό για την εξέλιξή σου", είπε. Και θα βοηθήσει και το άλλο άτομο να μεγαλώσει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κοπή της επαφής έχει νόημα. Μερικές φορές, η διακοπή της επαφής είναι το σωστό - και αυτό είναι εντάξει. Για παράδειγμα, εάν έχεις να κάνεις με έναν συναισθηματικά ανώριμο γονέα, έναν ναρκισσιστή σύντροφο ή κάποιον που έχει ιστορικό συναισθηματικής απορρύθμισης, οι φωνές ή η σιωπηλή μεταχείριση μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ανεξάρτητα από το πόσο διπλωματικά εκφράζεσαι. Σε αυτές τις στιγμές, ίσως πρέπει να μειώσεις αθόρυβα την επαφή ή να του πεις ότι τους κόβεις. "Μερικές φορές, αυτό που μοιάζει με ξαφνικές αποξενώσεις είναι πραγματικά μια πράξη αυτοσυντήρησης", είπε ο Gibson. 

How to: Πώς να θέτεις υγιή όρια στις σχέσεις σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i