8 τρικ για να εντυπωσιάσεις στη συνέντευξη για δουλειά

Με τις σπάνιες πια θέσεις εργασίας, πρέπει να είσαι πλήρως προετοιμασμένη για μια συνέντευξη εργασίας.

job istock

Επειδή το interview μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε μία αμήχανη κατάσταση, οι ακόλουθες συμβουλές θέτουν τα θεμέλια για μία εξαιρετική πρώτη εντύπωση.

1. Διαχωρίσου από τους άλλους

Για να αποφασίσεις τι θα φορέσεις, ερεύνησε την κουλτούρα της εταιρείας τσεκάροντας την ιστοσελίδα της. Ένα κοστούμι ή ταγέρ και κλειστά παπούτσια είναι απαραίτητα για επίσημο περιβάλλον. Για πιο casual χώρους, σίγουρη επιλογή είναι μια pencil φούστα, μια ωραία μπλούζα και ένα ζευγάρι γόβες φιάπα. Έπειτα, πρόσθεσε ένα εντυπωσιακό αξεσουάρ στο σύνολό σου. Οι περισσότεροι θυμούνται ένα πρόσωπο που έχει μια ωραία τσάντα ή φορά ένα εντυπωσιακό κολιέ.

2. Κλείσ’ το!

Ακόμη κι αν οδηγούσες με 150 χλμ./ώρα για να φτάσεις στην ώρα σου, μην το δείξεις. Εάν λαχανιάζεις ή παίζεις με τα κλειδιά, θα φανείς απροετοίμαστη, γι’ αυτό κράτα κλειστή την τσάντα, βγάλε τα γυαλιά ηλίου και απενεργοποίησε το κινητό σου.

4 μυστικά για ένα τέλειο βιογραφικό

3. Πρόσεξε τη χειραψία

Το Νο 1 πράγμα είναι η πρώτη εντύπωση – ξεπερνά και την ηλικία και την εμπειρία. Πριν καν ανοίξεις το στόμα σου, κοίταξε το συνομιλητή στα μάτια και δώσε του το χέρι σου. Μελέτη του Πανεπιστήμιου της Άιοβα έδειξε ότι οι γυναίκες με σφιχτή χειραψία βαθμολογήθηκαν υψηλότερα από τους άνδρες με εξίσου δυνατή χειραψία. Γι’ αυτό πιάσε σφιχτά το χέρι του υπευθύνου, κούνα το μία-δύο φορές και άφησέ το.

4. Να είσαι προσηλωμένη

Γείρε ελαφρώς μπροστά (δείχνει αυτομάτως ότι ενδιαφέρεσαι) και διατήρησε την επαφή με τα μάτια. "Κάποιοι άνθρωποι έχουν την τάση να κοιτούν γύρω γύρω και δεν καταλαβαίνουν καν ότι το κάνουν" τονίζει η Κάρολ Μάρτιν, συγγραφέας του Boost Your Interview IQ (Ενίσχυσε το IQ των συνεντεύξεών σου).

5. Καυχήσου (λιγάκι)

Η τελευταία τάση στους κύκλους του ανθρώπινου δυναμικού (HR) αυτές τις ημέρες είναι η "συμπεριφορική εξέταση" (βασικά, ο υπεύθυνος σε ρωτά πώς διαχειρίστηκες ορισμένες καταστάσεις). Γίνε συγκεκριμένη: μην πεις απλώς ότι γλίτωσες χρήματα από την εταιρεία – εξήγησε πώς το νέο σύστημα επεξεργασίας σου εξοικονόμησε 50.000 ευρώ.

6. Διάπρεψε στην "ερώτηση"

Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου; Εάν πεις ότι δεν έχεις, σε κάνει να φαίνεται αλαζονική. Εάν αναφέρεις πολλές, υπονομεύεις τις ικανότητές σου. Γι’ αυτό, ακολούθησε την τακτική του σάντουιτς. Ξεκίνα με θετική δήλωση, ακολουθούμενη από μια αρνητική και ολοκλήρωσε με άλλη μία θετική. Εάν η αδυναμία σου είναι η ανικανότητα να φτιάχνεις οπτικές παρουσιάσεις, πες ότι ενώ γνωρίζεις από τεχνολογία (θετικό), δε γνωρίζεις καλά ακόμη το PowerPoint (αρνητικό), αλλά κάνεις μαθήματα για να βελτιωθείς (θετικό).

5 λάθη σε συνέντευξη για δουλειά που πρέπει να αποφύγεις

7. Κάνε τις σωστές ερωτήσεις

Σχεδόν όλοι όσοι παίρνουν συνέντευξη θα το γυρίσουν σ’ εσένα στο τέλος και θα σε ρωτήσουν αν έχεις ερωτήσεις. Χρησιμοποίησέ το ως ευκαιρία να πεις: "Είπατε νωρίτερα ότι ξεκινάτε μια νέα καμπάνια. Ποια ήταν η έμπνευση;"

Αναφέροντας κάτι που προέκυψε κατά τη συνέντευξη δείχνεις ότι πρόσεχες. Μάλιστα, όταν κάνεις συγκεκριμένες ερωτήσεις δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι αρκετά γι’ αυτό και μαθαίνεις τα τελευταία νέα. Επίσης, μπορείς να ρωτήσεις: "Τι βρήκατε πιο δύσκολο όταν μπήκατε σε αυτόν το χώρο;". Αρέσει στους ανθρώπους να μιλούν για τον εαυτό τους.

8. Δείξε ότι το θέλεις πραγματικά

Οι άνθρωποι νομίζουν ότι αν φανούν ανυπόμονοι, δείχνουν ταυτόχρονα απελπισμένοι, αλλά οι περισσότεροι που παίρνουν συνεντεύξεις λατρεύουν τον ενθουσιασμό. Γι’ αυτό πριν φύγεις, πες "Αφού έμαθα περισσότερες λεπτομέρειες, ενδιαφέρομαι πολύ για τη δουλειά". Στείλε την ίδια μέρα ένα ευχαριστήριο e-mail.

Οι πιο ύπουλες ερωτήσεις σε μία συνέντευξη για δουλειά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i