Θέλεις να κλείσεις όλα τα account σου για να βρεις τον εαυτό σου;

Μέσα σε μια καθημερινότητα γεμάτη posts και selfies ποια είσαι πραγματικά; Ποια είναι η αληθινή σου εικόνα πέρα από πρότυπα και τάσεις και πώς θα την ανακαλύψεις;

social istock

Aπό την Ιωάννα Ψωμιάδη, σύμβουλο ψυχικής υγείας-ψυχοθεραπεύτρια

Γυρίζοντας με το μυαλό τον χρόνο πίσω, κανείς δε φανταζόταν ότι θα έφτανε η εποχή που η εικόνα θα κυρίευε και θα επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό την αξία που κάποιος τρέφει για τον ίδιο του τον εαυτό. Η δύναμη της εικόνας καθορίζει πλέον τα κατά καιρούς υγιή και αποδεκτά πρότυπα της δυτικής κοινωνίας που ζούμε, δημιουργώντας τάσεις και εξουσιάζοντας τη σκέψη, εστιάζοντας αποκλειστικά στην ικανοποίηση του αισθήματος της κοινής αποδοχής και του "ανήκειν" μέσω της σύγκρισης και της ταύτισης.

Άραγε πόσες φορές έχει τύχει να πάρεις λίγη απόσταση από αυτόν τον φαύλο κύκλο και να σκεφτείς αν αποτελείς κι εσύ μέρος του; Μήπως έχεις πιάσει τον εαυτό σου να αναλώνεται στην προσπάθεια να προβάλλει κάθε ώρα και λεπτό το τρίπτυχο motto της σύγχρονης εικόνας, που ξεχειλίζει από "Ομορφιά-Ευτυχία-Ευημερία", σε κάθε ανάρτησή σου στα social;

Από την άλλη, ποιος είπε ότι και οι τρεις αυτές λέξεις έχουν κάτι αρνητικό στις έννοιές τους; Αντίθετα, το από πού πηγάζουν και πώς πραγματικά χτίζονται είναι αυτό που τις κάνει να μένουν αναλλοίωτες στον χρόνο και ουσιαστικές. Όχι εγκλωβισμένες στο μαγικό καθρεφτάκι σου, που σου γεννά υποσυνείδητες ανασφάλειες και σε αποπροσανατολίζει από σημαντικές έννοιες και αξίες στη ζωή σου. Και αυτό γιατί κάπου εκεί ξεκινούν η σύγκριση, η υπερβολή, η απληστία και σε οδηγούν σε μια αδιάκοπη ανάγκη προβολής και έκθεσης, που χωρίς αυτήν τίποτα πια δεν έχει τόσο νόημα.

Καταντά αυτοσκοπός και κυριεύει τη σκέψη, με αποτέλεσμα σιγά σιγά το επιφανειακό της χτίσιμο να καταρρέει μέρα με τη μέρα σαν χάρτινος πύργος, να ακυρώνει την τόση προσπάθεια που επένδυσες σε αυτόν τον μοναδικό σκοπό και να απομυθοποιεί την ίδια την ανάγκη, δημιουργώντας συναισθήματα κενού και ματαίωσης.

Πώς ορίζεται πραγματικά η Εικόνα;

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της εικόνας, ξεκινάς από το βασικό, που δεν είναι άλλο από την έννοια της αυτογνωσίας, δηλαδή την εσωτερική εικόνα για τον ίδιο σου τον εαυτό. Οι αξίες, τα πιστεύω, οι ικανότητες, τα χαρίσματα και τα τρωτά σου, το ήθος σου, είναι όλα αυτά που χτίζονται από μέσα προς τα έξω από τα παιδικά σου κιόλας χρόνια και αποτελούν τον μόνο σταθερό άξονα πάνω στον οποίο θα οικοδομήσεις την ύπαρξή σου. Μεγαλώνοντας, λοιπόν, η εσωτερική αυτή εικόνα μεταφράζεται σε αυτοπεποίθηση.

Οι επιλογές που κάνεις, η αύρα σου, ο τρόπος ζωής σου, η στάση σου απέναντι σε αποφάσεις και προκλήσεις, όλα αυτά στηρίζονται στον αξιακό χάρτη που έχτισες ως παιδί. Από εκεί λοιπόν πηγάζουν και η εξωτερική ομορφιά, ευτυχία και ευημερία. Εκεί οι έννοιες αυτές έρχονται με σταθερές. Είναι χτισμένες σε γερά θεμέλια και όχι στα κατά περιόδους πρότυπα. Για τον καθένα από εμάς αυτές οι έννοιες φέρουν μοναδικά χαρακτηριστικά και έχουν ξεχωριστή σημασία, χωρίς ανάγκη για δημόσια προβολή και κοινή αποδοχή.

Δες ακόμη: Τι θα κερδίσεις αν περιορίσεις τη χρήση των social media

"Να κλείσω όλα τα account μου;"

Είναι η απομόνωση και η κατάργηση των κοινωνικών σου λογαριασμών και συναναστροφών η λύση; Όχι βέβαια. Η λύση βρίσκεται μέσα σου. Ψάξ’ το από την αρχή, απ’ όταν ήσουν παιδί. Στα παιδικά άλμπουμ που έχει η γιαγιά στο σπίτι, στο πηγαίο σου τότε αθώο χαμόγελο, χωρίς ρετούς και φίλτρα.

Σκέψου και αναγνώρισε αυτό το λαμπερό όμορφο παιδί από πού πραγματικά αντλούσε όλο αυτό το φως. Σκέψου τι σε έκανε χαρούμενη, τι είχε σημασία για εσένα, αν τα ρούχα που φορούσες ή το χάλια κούρεμα που σου είχαν κάνει ήταν αρκετά για να σου χαλάσουν την εσωτερική σου εικόνα και ομορφιά και αναρωτήσου: Τώρα τι ουσιαστικά έχει αλλάξει από αυτό το παιδί;

Αυτό κράτα, εκεί γύρνα νοητά και φρόντισε να βρεις την απάντηση και την εσωτερική σου γαλήνη για να λάμψουν και να αποκτήσουν νόημα και σκοπό ξανά τα λαμπερά μοναδικά σου μάτια, ανεξαρτήτως μόδας και ταύτισης εικόνας. Θυμήσου, η πραγματική ομορφιά κρύβεται στην καθαρότητα της σκέψης και την απλότητα του τρόπου ζωής!

Διάβασε: Οι 5 κανόνες για να βγάλεις την τέλεια selfie


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i