Τι θα κερδίσεις αν περιορίσεις τη χρήση των social media

Όσο κι αν κατά κάποιον τρόπο διέπουν τη ζωή μας, ο περιορισμός των social media είναι αναγκαίος. Και θα σου εξηγήσουμε το γιατί!

social media iStock

Δεν είναι τυχαίο ότι ολοένα και περισσότεροι celebrities ανακοινώνουν πως αποχωρούν από τα social media για να βάλουν σε προτεραιότητα την ψυχική τους υγεία. Τελευταίο παράδειγμα είναι εκείνο του ηθοποιού, Tom Holland, ο οποίος προσωρινά έκλεισε τους λογαριασμούς στα social media, αναφέροντας πως έπιανε τον εαυτό του να ενοχλείται, όταν διάβαζε το οτιδήποτε για εκείνον στο ίντερνετ.

Αναμφίβολα, τα social media άνοιξαν μία καινούρια σελίδα στη σύγχρονη ζωή, ωστόσο όπως όλα τα πράγματα στον κόσμο που έχουν δύο πλευρές, αυτό σημαίνει πως υπάρχουν και τα μειονεκτήματά τους. Το θέμα είναι πώς σκοπεύεις να τα χρησιμοποιείς και τα όρια που βάζεις, καθώς είναι πολύ εύκολο να εθιστείς όπως θα συνέβαινε με οποιαδήποτε ουσία. 

Οι συνεχείς εικόνες, η τοξική θετικότητα, οι τέλειες ζωές αναπόφευκτα σε οδηγούν στις συγκρίσεις, κάνοντάς σε να νιώθεις μειονεκτικά. Παράλληλα, η ευκολία της ανωνυμίας προωθεί εύκολα φαινόμενα όπως το bullying και τη νοοτροπία του μίσους. Ωστόσο, το οξύμωρο είναι πως ενώ τα διαδικτυακά προφίλ και όλος ο κόσμος των social media συνδέονται με τόσα "κακά", παρά καλά, οι άνθρωποι εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν. Και αυτό εξηγείται καθώς μέσα από τα likes και τα νέα follows που μπορούν να παίρνουν, λαμβάνουν την επιβεβαίωση που θα αποκόμιζαν από ένα κοπλιμέντο στην πραγματική ζωή, για την οποία δουλεύουν ακόμα περισσότερο, αυξάνοντας τη χρήση των ψηφιακών αυτών apps, όπως υπογραμμίζει η δρ. Suzanne Degges-White.

Δεδομένης αυτής της μεγάλης δύναμης που κρύβει αυτό το πεδίο, οφείλουμε κάποιες φορές να κάνουμε αποσύνδεση από αυτό τον κόσμο, για να έρθουμε σε επαφή με τον πραγματικό. Και η αλήθεια είναι πως θα παρατηρήσουμε πολλά οφέλη από το απλό logging out. 

Ειδικότερα, δεδομένου ότι θα σταματήσουμε να ασχολούμαστε τόσο με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτό σημαίνει αυτόματα πως θα έχουμε καλύτερο ύπνο. Στην ουσία, η ποιότητα του ύπνου μας θα βελτιωθεί, από τη στιγμή που δεν θα εκθέτουμε τον εαυτό μας τόσες ώρες στην επικίνδυνη μπλε ακτινοβολία. Παράλληλα, το γεγονός πως δεν θα κάνουμε scroll down σε φωτογραφίες που μοιάζουν (και δίχως αμφιβολία είναι) εξωπραγματικές, δεν θα έχουμε τόσες ανησυχίες για την εξωτερική μας εμφάνιση ή τη ζωή μας, με αποτέλεσμα να επικεντρωνόμαστε τη νύχτα σε θετικές σκέψεις. 

Επιπλέον, αφού η κατάθλιψη αποδεδειγμένα έχει συνδεθεί με την υπερβολική χρήση των social media, ο περιορισμός αυτής θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της διάθεσής μας προς το καλύτερο. Υπό αυτή τη λογικά, δεν θα κάνουμε συνεχώς σύγκριση με άλλους, βλέποντας μανιωδώς για τις ζωές τους, παρά θα είμαστε ευχαριστημένοι από όσα έχουμε στον πραγματικό κόσμο. 

Από την άλλη, θα έχουμε περισσότερο χρόνο να περνάμε με τους φίλους μας, συσφίγγοντας τη σχέση μας μέσω της συζήτησης και εμπειριών που δεν ανήκουν στο ψηφιακό περιβάλλον.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i