Doomscrolling: Η επικίνδυνη συνήθεια της νέας εποχής και πώς θα την αποφύγουμε

Πώς θα προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία κόντρα στη σύγχρονη ζωή.

doomscrolling iStock

Τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε άνθρωπος στον κόσμο που είχε πρόσβαση στα social media και στις ενημερωτικές πλατφόρμες και δεν υιοθέτησε τη συνήθεια του doomscrolling. Όπως μαρτυρά η λέξη πρόκειται για το σκρολάρισμα στο feed και στα sites ενημέρωσης, με τη διαφορά πως η συνήθεια αυτή λαμβάνει αρνητικό πρόσημο από τη στιγμή που έχει μετατραπεί σε πρακτική απορρόφησης ειδήσεων που κάνουν κακό στην ψυχική μας υγεία.

Η επικίνδυνη συνήθεια της νέας εποχής

Ιδιαίτερα με την ξαφνική εμφάνιση του κορονοϊού και τον εγκλεισμό, τα περιστατικά βίαιου ρατσισμού, τα γεγονότα από τους πολέμους στον παγκόσμιο χάρτη, των οποίων γίναμε μάρτυρες, η επιθυμία για απαντήσεις και για ενημέρωση οδήγησε σε έναν φαύλο κύκλο, με την ψυχική μας υγεία και τη διαθεσή μας να δέχονται ένα μεγάλο πλήγμα. Όπως αναφέρει η Bethany Baker, digital-wellness expert, το κυνήγι της αλήθειας δεν κάνει μόνο κακό στην υγεία μας, αλλά ξεκινά και έναν νέο κύκλο που περιλαμβάνει μία αέναη κατανάλωση ειδήσεων που μπορεί να γίνει τοξική.

Σύμφωνα με μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania που διεξήχθη τον Αύγουστο του 2020, αναλύοντας τη χρήση στα social media 320 συμμετεχόντων από τη Wuhan, τα αποτελέσματα απέδειξαν πως περισσότεροι από τους μισούς βίωσαν κατάθλιψη.

Και παρόλο που πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε το doomscrolling ως έναν τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης, με το σκεπτικό πως με το να μαθαίνουμε περισσότερα, έχουμε κατά κάποιο τρόπο τον έλεγχο, εν τέλει η αλήθεια βρίσκεται πολύ πιο μακριά. Όπως αναφέρει η κλινική ψυχολόγος, Carla Marie Manly, PhD, "το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα ευημερούν όταν δεσμευόμαστε σε θετικές, εμψυχωτικές σκέψεις και δραστηριότητες", σε αντίθεση με το doomscrolling, μέσω του οποίου προωθούμε τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. "Μακροπρόθεσμα το doomscrolling μπορεί σίγουρα να προάγει το χρόνιο άγχος, την κατάθλιψη, το στρες και την απαισιοδοξία", αναφέρει η Manly.

Τρόποι αποφυγής

Όσο κι αν το doomscrolling αποτελεί μία συνήθεια, την οποία δύσκολα μπορούμε να βγάλουμε από το πρόγραμμα, το καλύτερο θα ήταν να το κάνουμε αργά ή γρήγορα. Και πώς θα γίνει αυτό εφικτό;

Αποσύνδεση

Όταν γυρνάμε από τη δουλειά και έχουμε λίγο χρόνο για τον εαυτό μας, καλό είναι να αποσυνδεόμαστε από το κινητό μας, τον υπολογιστή και την τηλεόραση, ώστε να αποφύγουμε την απορρόφηση αρνητικών ειδήσεων. Από την άλλη, το να μειώνουμε την έκθεσή μας στο μπλε φως των οθονών, μας βοηθά περισσότερο στη χαλάρωση και κατ'επέκταση στον ύπνο μας. Ειδικότερα, το μπλε φως τείνει να περιορίσει τη μελατονίνη στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να βιώνουμε δυσκολία στον ύπνο. 

Διαβάστε Επίσης

Σύνδεση με άλλους τρόπους

Αν σου φαίνεται βουνό το να αποχωριστείς το κινητό σου, τουλάχιστον προσπάθησε να το χρησιμοποιήσεις διαφορετικά. Για παράδειγμα, μπορείς να πάρεις έναν φίλο τηλέφωνο ή καλύτερα να πραγματοποιήσεις μία βίντεο- κλήση, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορείς να μειώσει το στρες. Από την άλλη, μπορείς να ακούσεις μουσική ή κάποιο podcast. Φυσικά, καλύτερη ασχολία αποτελεί το να διαβάσεις ένα βιβλίο, να βγεις μία βόλτα, ακόμα και να κάνεις γυμναστική.

Όρια

Αρνείσαι να αποφύγεις τις ειδήσεις; Τουλάχιστον προσπάθησε να καταλάβεις πότε το σώμα σου σε ειδοποιεί να σταματήσεις. Για παράδειγμα προσπάθησε να μην παρακολουθείς τα νέα ή να κάνεις doomscrolling μετά το βραδινό σου, ώστε να μη διαταράξεις τον ύπνο σου. Παράλληλα, όταν παρακολουθείς κάτι που σου προκαλεί άγχος, αυτό είναι το σήμα από το σώμα σου για να σταματήσεις αυτό που κάνεις αμέσως. Επιπλέον, αν αυτό συμβαίνει όταν κάνεις σκρολάρισμα στα social media, απλά σταμάτα να ακολουθείς λογαριασμούς που προωθούν αρνητικό περιεχόμενο και προτίμησε εκείνους που σκοπό έχουν να σκορπίσουν θετική ενέργεια.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i