Τι συμβαίνει όταν στολίζεις νωρίτερα; Η επιστήμη έχει την απάντηση

Η επιστήμη αναγνωρίζει τη δύναμη της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης και εσύ έχεις έναν ακόμη λόγο να στολίσεις.

διακοσμηση_χριστουγεννα Istock

Κάθε χρόνο, γίνεται μια έντονη συζήτηση σχετικά με το πότε είναι κατάλληλο να γίνει η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Κάποιοι λένε ότι είναι 1η Δεκεμβρίου, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι ωραίο να γίνεται νωρίτερα. 

Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τα Χριστούγεννα πιο αγχωτικά παρά συναρπαστικά, αλλά οι ειδικοί λένε ότι το να στολίζεις από νωρίς το χριστουγενιάτικο δέντρο μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική σου υγεία.

Η μνήμη και τα συναισθήματά μας συνδέονται στενά με την όσφρηση και τη γεύση, κάτι που ο Raymond Leo Erikson καθηγητής Επιστημών Ζωής στο Χάρβαρντ λέει ότι οφείλεται στην ανατομία του εγκεφάλου. Οι μυρωδιές ανήκουν στον οσφρητικό βολβό, τη δομή στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, κατώτερη από τον μετωπιαίο λοβό, που στέλνουν πληροφορίες σε άλλες περιοχές του σώματος για επεξεργασία. Σύμφωνα με το Harvard Gazette, οι οσμές πηγαίνουν κατευθείαν στο μεταιχμιακό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της αμυγδαλής και του ιππόκαμπου, που είναι οι περιοχές που σχετίζονται με το συναίσθημα και τη μνήμη.

Διάβασε επίσης: Ένα τρικ για να ανανεώσεις την πεσμένη ενέργειά σου

χριστουγεννα_διακοσμηση
Istock

Έτσι, η διακόσμηση του σπιτιού σου με ένα κερί που μυρίζει πευκοβελόνες ή το ψήσιμο μελομακάρονων, μπορεί να ξεκλειδώσει χαρούμενες αναμνήσεις που συνδέονται επίσης με αυτές τις μυρωδιές. Έτσι, λοιπόν, ανάλογα με τις αναμνήσεις που έχεις από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, η διακόσμηση του σπιτιού σου από νωρίς μπορεί να ξεκλειδώσει αυτές τις αναμνήσεις.

Τα καλά νέα είναι ότι, ενώ η επιστήμη αναγνωρίζει τη δύναμη της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης, εξετάζει και άλλες εποχές ή εκδηλώσεις που προκαλούν χαρά. Μπορεί να μη λατρεύεις τα Χριστούγεννα λόγω των τεταμένων σχέσεων με την ευρύτερη οικογένειά σου, αλλά ανυπομονείς να έρθει το καλοκαίρι. Τοποθετώντας στο σπίτι σου πράγματα που υποσυνείδητα θυμίζουν καλοκαιρινές διακοπές, μπορείς να λάβεις τις ίδιες δόσεις ντοπαμίνης (ορμόνη της χαράς). 

Ο Δρ Chaudhary επισημαίνει ότι ενώ αυτά τα θετικά τελετουργικά μπορούν να σε κάνουν να νιώθεις ήρεμη και χαρούμενη, μπορούν επίσης να προσφέρουν "στιγμές προσοχής", σε μια εποχή που είναι η καθημερινότητα συνήθως προκαλεί σύγχηση.

"Για μερικούς ανθρώπους, η διακόσμηση μπορεί να είναι ένας τύπος δραστηριότητας που τους κρατά παρόντες και συγκεντρωμένους με τρόπο που είναι καλό για την ψυχική τους υγεία", λέει. Είτε είναι τα Χριστούγεννα είτε απλά το καλοκαίρι, σου προτείνουμε να αξιοποιήσεις στο έπακρο τη σεζόν και να βρεις διασκεδαστικούς τρόπους για να καλωσορίσεις αυτές τις χαρούμενες αναμνήσεις στο σπίτι σου - και στην ψυχή σου-.

Διάβασε επίσης: Η διατροφική υγιεινή ρουτίνα μου πριν από τις γιορτές

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i