7 τρόποι να γίνεις πιο θετικός άνθρωπος | Χωρίς θετικές δηλώσεις

Είναι πραγματικά δυνατό να αλλάξεις τη σκέψη σου και να γίνεις πιο θετικός άνθρωπος; Η επιστήμη λέει ναι!

happy istock

Σίγουρα κάποιος σου έχει πει κάποια στιγμή "να είσαι θετική" ή "να κοιτάς τη θετική πλευρά". Και ενώ μπορεί αυτές οι φράσεις και οι φίλοι σου να έχουν καλές προθέσεις, όταν εσύ περνάς έναν δύσκολο χωρισμό, έχεις να φροντίσεις ένα άρρωστο μέλος στην οικογένειά σου, απολύθηκες από τη δουλειά ή περνάς πολύ άσχημα στον εργασιακό χώρο, αυτές οι προθέσεις απλώς δεν βοηθούν.

Αλλά το να είσαι θετικός άνθρωπος δεν έχει να κάνει με το να μένεις πάντα θετικός αλλά με το να έχεις ψυχική ανθεκτικότητα σε ό,τι σου συμβαίνει. Ο πιο χρήσιμος ορισμός του να είσαι θετικός είναι να έχεις ελπίδα και εμπιστοσύνη στην ικανότητά σου να χειρίζεται τα δύσκολα, με το να μην ξεχνάς ότι τα αρνητικά δεν διαρκούν για πάντα. 

Η θετικότητα είναι η ικανότητα να εντοπίζεις τις ηλιόλουστες μέρες ή να βρίσκεις στιγμές ανακούφισης από αρνητικές καταστάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο την ποιότητα ζωής σου (οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα αισιόδοξα άτομα τείνουν να έχουν καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία) αλλά επίσης και τη μακροζωία σου.

Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 διαπίστωσε ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας είχαν 11 έως 15% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής κατά μέσο όρο από εκείνους που ασκούσαν ελάχιστη θετική σκέψη.

Ο θετικός αντίκτυπος των αρνητικών συναισθημάτων - Ναι, υπάρχει!

6 τρόποι να γίνεις πιο θετικός άνθρωπος

Υπάρχουν πολλές τεχνικές θετικής σκέψης που μπορούν να σε βοηθήσουν να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου ώστε να έχει μια πιο φωτεινή προοπτική. Δες ποιες

1. Μάθε από τις αρνητικές σου σκέψεις

Ένιωσες ποτέ ότι ήσουν χαμένη σε έναν φαύλο κύκλο ανησυχίας και στρες; Ίσως έχεις την τάση να υπερ-αναλύεις τα πάντα. Ίσως εξακολουθείς να σκέφετεσαι ξανά κα ξανά αυτή την όχι και τόσο εντυπωσιακή παρουσίαση εργασίας που έκανες τον περασμένο μήνα.

Αυτό είναι γνωστό ως μηρυκασμός, μια διαδικασία κατά την οποία επαναλαμβάνουμε ή αναλύουμε συνεχώς ένα ενοχλητικό γεγονός στο παρελθόν ή σκεφτόμαστε την πιθανότητα αρνητικών καταστάσεων στο μέλλον. Το πρώτο βήμα είναι να μετατρέψεις τον μηρυκασμό σου σε μια χρήσιμη εργασία επίλυσης προβλημάτων: Αντί να επικεντρώνεσαι στο ίδιο το πρόβλημα, εστίασε στη λύση.

2. Όταν προκύπτουν επώδυνες καταστάσεις, δείξε αυτο-συμπόνοια

Είναι βέβαιο ότι θα συναντήσεις εμπόδια ή προβλήματα στον δρόμο σου, και αυτό σημαίνει ότι είσαι άνθρωπος και όχι ρομπότ. Όταν χαλαρώσεις λίγο και αφήσεις τον εαυτό σου να νιώσει τι αισθάνεται, τότε θα μπορέσεις να τον δεις με αυτο-συμπόνια. Η προσπάθεια να καταπνίξεις το άγχος ή τη θλίψη σου δεν είναι μόνο άχρηστη, αλλά μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής.

Μια 12ετής μελέτη που διεξήχθη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ διαπίστωσε ότι όσοι καταπίεζαν τα συναισθήματά τους διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που αποδέχονται αντί να κρίνουν τις ψυχικές τους εμπειρίες μπορεί να αποκτήσουν καλύτερη ψυχική υγεία, εν μέρει επειδή η αποδοχή τούς βοηθά να βιώνουν λιγότερα αρνητικά συναισθήματα ως απάντηση στους στρεσογόνους παράγοντες.

3. Ξεκίνα συζητήσεις με θετική σκέψη

Οι λέξεις κάνουν μεγάλη διαφορά όχι μόνο ως προς το πώς νιώθεις αλλά και στον τρόπο που σε αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Ένας από τους μεγαλύτερους τρόπους με τους οποίους μεταφέρουμε το άγχος είναι προφορικά. Έτσι, το να ξεκινήσεις μια συζήτηση με μια θετική δήλωση μπορεί να δώσει έναν πιο αισιόδοξο τόνο.

Για παράδειγμα, την επόμενη φορά που κάποιος στη δουλειά σε ρωτήσει πώς είσαι, πες κάτι ανάλαφρο, όπως "Μόλις έφαγα το καλύτερο σάντουιτς για μεσημεριανό" αντί να πεις, "Είμαι τόσο αγχωμένη και απασχολημένη". Αυτό φυσικά θα οδηγήσει τη συζήτηση - και το μυαλό σου - σε ένα πιο θετικό μέρος. Για να μην αναφέρουμε ότι αν εκπέμπεις θετική ενέργεια, ίσως είναι επίσης πιο πιθανό να τη λάβεις. Αυτό σημαίνει ότι εάν στέλνεις συνεχώς αρνητική ενέργεια - είτε μέσω των σκέψεων είτε των συναισθημάτων σου - θα προσελκύσεις την ίδια ενέργεια.

4. Εξασκήσου στην ευγνωμοσύνη

Ποτέ μην υποτιμάς τη δύναμη της ευγνωμοσύνης. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να γράφουν μερικές προτάσεις κάθε εβδομάδα.

Η πρώτη ομάδα έγραψε για τα πράγματα για τα οποία ένιωθε ευγνωμοσύνη, η δεύτερη ομάδα έγραψε για τα πράγματα που τους είχαν δυσαρεστήσει και η τρίτη για τα γεγονότα που τους είχαν επηρεάσει χωρίς να δίνεται έμφαση στο ποια ήταν θετικά ή αρνητικά. Μετά από 10 εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κρατούσαν ημερολόγια ευγνωμοσύνης ήταν πιο χαρούμενοι και πιο αισιόδοξοι.

Αφιέρωσε 5 έως 10 λεπτά κάθε βράδυ γράφοντας πέντε πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων, από το ότι έχεις φίλους μέχρι το παρακμιακό επιδόρπιο που μαγείρεψε ο σύντροφός σου. Επιπλέον, θα μπορούσες να γράψεις ένα γράμμα σε κάποιον που ήταν ιδιαίτερα ευγενικός μαζί σου, το οποίο έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει την ευτυχία.

5. Βγες έξω

Το να περνάς χρόνο στη Φύση έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη θετική σκέψη και μειώνει το άγχος, καθώς επίσης αυξάνει τη δημιουργικότητα και τη γνώση. Ακόμη καλύτερα; Δεν χρειάζεται να κάνεις μισή μέρα πεζοπορία για να νιώσεις την επίδραση της φύσης.

Μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι το να αφιερώνεις 120 λεπτά την εβδομάδα (ή 17 λεπτά την ημέρα) εξερευνώντας τη γειτονιά σου ή περπατώντας στο πάρκο ενίσχυσε σημαντικά τη συνολική αίσθηση ευεξίας. Μπορείς επίσης να προσθέσεις φυτά στο σπίτι και το γραφείο σου ή και να παρακολουθείς σκηνές της φύσης στο YouTube, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει παρόμοια αποτελέσματα.

Σε μελέτη, οι συμμετέχοντες είδαν μια ταινία που προκαλούσε στρες και μετά εκτέθηκαν σε πλάνα της φύσης ή στην αστική ζωή. Το αποτέλεσμα: Όσοι αφιέρωσαν χρόνο απολαμβάνοντας την ομορφιά της Φύσης ανέκαμψαν από το άγχος πιο γρήγορα.

6. Κάνε θετικές αυτο-επιβεβαιώσεις

Το να επιβεβαιώνεις τον εαυτό σου μπορεί να σε βοηθήσει να επανασυνδέσεις τον εγκέφαλό σου ώστε να νιώθεις πιο θετική αντί να τον επικρίνεις για μια συγκεκριμένη εμπειρία ή κατάσταση. Για παράδειγμα, μερικές από αυτές τις επιβεβαιώσεις μπορεί να είναι:

  • "Μου αξίζει να το κάνω και να θέτω ένα όριο όταν απογοητεύομαι".
  • "Κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ αυτή τη στιγμή".
  • "Είμαι άνθρωπος και θα κάνω λάθη. Σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο αντιδρώ και προχωράω".
  • "Η απόρριψη είναι δύσκολη, αλλά σημαίνει απλώς ότι με περιμένει κάτι καλύτερο"
  • "Είναι σημαντικό να μιλάω για πράγματα που έχουν σημασία για μένα".

7. Επίλεξε ένα προσωπικό μάντρα και επαναλάμβανέ το

Παρόμοια με τις αυτοεπιβεβαιώσεις, μπορείς να επιλέξεις ένα μάντρα που μπορεί να σε βοηθήσει να καθορίσεις την άποψή σου για τον εαυτό σου. Συχνά είμαστε πιο σκληροί με τους εαυτούς μας από ότι είμαστε με κάποιον άλλον, οπότε ένα κόλπο είναι να μιλάς στον εαυτό σου όπως θα μιλούσες στον καλύτερό σου φίλο.

Μπορεί να νιώθεις περίεργα στην αρχή, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι το να μιλάς θετικά στον εαυτό σου μπορεί να επηρεάσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά σου, ειδικά αν μιλάς στον εαυτό σου σε δεύτερο ή τρίτο πρόσωπο ("Μπορείτε να το ξεπεράσετε" ή "Η Μαρία μπορεί να το ξεπεράσει" αντί για "Μπορώ να το ξεπεράσω").

Ακόμα δεν έχεις πειστεί; Για να νιώσεις πιο άνετα να το κάνεις αυτό, δοκίμασε να απαγγέλεις ένα προσωπικό μάντρα για να ξεκινάς τη μέρα σου ή όταν νιώθεις απελπισμένη. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε από μια ενδυναμωτική δήλωση μέχρι μια δημοφιλή ρήση.

The bottom line

Προσπάθησε να δεις τις αρνητικές σκέψεις σαν επαναλήψεις μιας τηλεοπτικής εκπομπής που έχεις δει εκατομμύρια φορές. Άφησέ τες να παίζουν στο παρασκήνιο ενώ εσύ έχεις επικεντρωθεί σε κάτι άλλο. 

Διάβασε ακόμη: Αρνητικές σκέψεις και φοβίες: 10 συμβουλές από την ψυχολόγο για να τις διαχειριστούμε

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i