Ο θετικός αντίκτυπος των αρνητικών συναισθημάτων - Ναι, υπάρχει!

Αν πιστεύεις πως τα αρνητικά συναισθήματα είναι περιττά στη ζωή σου, τότε οφείλεις να αναθεωρήσεις.

θλιψη iStock

Πώς αντιλαμβανόμαστε την ευτυχία; Πώς θα μπορούσαμε να ορίσουμε την ψυχική υγεία; Σίγουρα, σε αυτή την "ιδανική" κατάσταση τα αρνητικά στοιχεία μοιάζουν να μην έχουν χώρο. Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν οι περισσότεροι όταν φαντάζονται την τέλεια ζωή. Το χαμόγελο να κυριαρχεί και τα αρνητικά συναισθήματα να είναι απόντα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη φιλόσοφο και συγγραφέα, Susanna Newsonen, ίσως τελικά η άποψη αυτή να κρύβει αρκετά λάθη. 

Πώς γίνεται άλλωστε να αναγνωρίζουμε το καλό, αν δεν ξέρουμε τι πάει να πει κακό; Όπως εξηγεί και η ίδια προκειμένου να έχεις μία ολοκληρωμένη εμπειρία, το καλό και το κακό πρέπει να συνυπάρχουν, όσο κι αν ακούγεται παράξενο. Είναι αλήθεια πως αν δεν είχαμε βιώσει αρνητικά συναισθήματα, δεν θα απολαμβάναμε τα θετικά με τον ίδιο τρόπο. Από την άλλη, το να απορρίπτουμε το αρνητικό στοιχείο από τη ζωή μας, με αυτό τον τρόπο είναι σαν να το καταπιέζουμε και να αρνούμαστε την ύπαρξή του. Είναι επόμενο, λοιπόν, η κατάσταση να μετατραπεί σε τοξική όταν δεν την αντιμετωπίζεις, καθώς της δίνεις περισσότερη σημασία απ' ό,τι πρέπει. Εκείνο που επίσης δεν συνειδητοποιούμε είναι πως τα αρνητικά συναισθήματα αποτελούν ενδείξεις, που μας ειδοποιούν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Έτσι, χάρη στο αρνητικό αυτό συναίσθημα, το ένστικτο γίνεται καθοδηγητής στο επόμενο "σωστό" βήμα. 

Τα αρνητικά συναισθήματα, λοιπόν, οφείλουν να υπάρχουν στη ζωή ενός ανθρώπου, καθώς παίζουν μεγάλη σημασία. Ωστόσο, το μυστικό βρίσκεται στο να μην τους δίνεται μεγάλη "εξουσία" σε σημείο που να υπερκαλύπτουν τα θετικά.

Πώς να διαχειριστείς "έξυπνα" τα αρνητικά συναισθήματα

1. Όταν καταλάβεις πως βιώνεις κάποιο αρνητικό συναίσθημα, χρειάζεται απλά να το αναγνωρίσεις. Μην προσπαθήσεις να το αλλάξεις, ούτε να του αντισταθείς. Απλά εντόπισέ το. 

2. Δεν χρειάζεται να το υπεραναλύσεις για να δεις τι συμβαίνει. Δώσε απλά ένα όνομα στο συναίσθημα όπως στρες, φόβος, θλίψη, το πρώτο που θα σου έρθει στο μυαλό. 

3. Πες δυνατά πώς νιώθεις, χωρίς να μετατρέψεις το συναίσθημα σε ιδιότητα. Πες νιώθω θλίψη και όχι είμαι θλιμμένη ή νιώθω άγχος και όχι είμαι αγχωμένη. Με αυτό τον τρόπο θα δώσεις στον εαυτό σου να καταλάβει πως η κατάσταση είναι προσωρινή και όχι κομμάτι του εαυτού σου, ενώ παράλληλα δεν θα το ενισχύσεις με περισσότερη σημασία απ' ό,τι χρειάζεται. 

4. Προσπάθησε να βρεις την αιτία αυτού του συναισθήματος. Γιατί ένιωσα έτσι, πότε εμφανίστηκε το συναίσθημα αυτό; Αν δεν νιώθεις έτοιμη, τότε μπορείς να θέσεις αυτά τα ερωτήματα στον εαυτό σου, όταν θα είσαι πιο ήρεμη. Ωστόσο, μέσω αυτής της μεθόδου θα καταφέρεις να εξερευνήσεις τη φύση των συναισθημάτων αυτών, με αποτέλεσμα να συμφιλιωθείς μαζί τους. Από την άλλη, θα νιώσεις περισσότερη δυνατή να αντιμετωπίσεις παρόμοιες καταστάσεις, αν χρειαστεί. Μόλις λοιπόν εντοπίσεις το πρόβλημα του γιατί σου συμβαίνει αυτό, μπορείς να προχωρήσεις - αν είναι πιθανό - σε τρόπους που θα σε κάνουν λιγότερο επιρρεπή στο αρνητικό συναίσθημα. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i